Σε πτωτική τάση βρίσκεται το πέμπτο κύμα κρουσμάτων πανδημίας σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Δρ Μιχάλη Βωνιάτη, ωστόσο όπως είπε, εάν εισαχθεί η παραλλαγή «Όμικρον 2» θα υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων, όχι όμως στο επίπεδο που είδαμε το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Δρ Βωνιάτης εξήγησε πως η παραλλαγή «Όμικρον» είναι ένα είδος αλλαγής του γονιδιώματος σε ορισμένα σημεία, με κάποιες πρωτεΐνες από την μετάλλαξη «Όμικρον», τονίζοντας πως η αλλαγή δεν είναι τόσο σημαντική έτσι ώστε που να θεωρηθεί ως μια νέα μετάλλαξη. Έχει τα χαρακτηριστικά της «Όμικρον» με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις οι οποίες της επιτρέπουν να μεταδίδεται πιο γρήγορα. Όμως δεν φαίνεται να προκαλεί χειρότερες ή βαριές νοσήσεις. Αυτό προέκυψε και από ενδελεχή μελέτη της διασποράς της «Όμικρον 2» στη Δανία, όπου το 45% των κρουσμάτων είναι με την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ερωτηθείς για της ανησυχίες που εκφράζονται για την συγκεκριμένη παραλλαγή, είπε πως είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένες, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει υπερβολή και ειδικά στην Κύπρο, μετά από το «τσουνάμι» κρουσμάτων της «Όμικρον» στα μέσα Δεκεμβρίου διότι παρατηρείται μια πτωτική τάση του πέμπτου κύματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράλληλα εξήγησε πως εάν εισαχθεί αυτή η παραλλαγή, μπορεί να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων, όχι όμως στο επίπεδο που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα με τα χιλιάδες κρούσματα. Ο λόγος, τόνισε, είναι επειδή αρκετοί έχουν προσβληθεί με την «Όμικρον», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ανοσία στον πληθυσμό, ακόμη και ανάμεσα σε εμβολιασμένους, παρόλο που τα εμβόλια δεν καλύπτουν πλήρως την «Όμικρον». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει νέα κορύφωση, απλώς μια μικρή αύξηση θετικών περιστατικών με την εισαγωγή της συγκεκριμένη παραλλαγής.

Αρκετοί οι θάνατοι όμως…

Ερωτηθεί για τους λόγους που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες αρκετοί θάνατοι ημερησίως, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε πως είναι αποτέλεσα των βαριών περιστατικών που νοσηλεύονται για αρκετό χρονικό διάστημα. Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2021 και την εισβολή της μετάλλαξης «Δέλτα», είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, όχι όμως χειρότερα.

Σημείωσε πως ακόμη δεν είναι γνωστό πόσα περιστατικά ανάμεσα στους βαριά νοσηλευομένους ανήκουν στην κατηγορία «Όμικρον» ή αν υπάρχουν λόγω του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων. Είναι φυσικό φαινόμενο, ορισμένα άτομα που είναι ευάλωτα ή υπερήλικες, ασχέτως κατάστασης εμβολιασμού, να νοσήσουν πολύ βαριά και να καταλήξουν. Δυστυχώς, όπως εξήγησε, θα βλέπουμε κάποιους θανάτους λόγω αυτού του φαινομένου.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξουν δεδομένα για τους νοσηλευόμενους για το εάν αφορούν την μετάλλαξη «Δέλτα» ή την «Όμικρον». Ανάμεσα στα κρούσματα, όπως είπε, υπάρχουν και αυτά που αφορούν την «Δέλτα» και είναι κυρίως άτομα ανεμβολίαστα τα οποία μπορεί να νοσηλεύονται βαριά. «Εάν αφήναμε τα πράγματα πιο ελεύθερα, δεν θα υπήρχε ικανοποιητική ανταπόκριση από πλευράς των κρατικών νοσηλευτηρίων. Αυτή την στιγμή βλέπουμε μια πτώση στους αριθμούς νοσηλειών και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί», ανέφερε.  

Όπως με την γρίπη

Για το θέμα των νέων εμβολίων θα καλύπτουν τόσο την μετάλλαξη «Όμικρον» όσο και άλλες παραλλαγές που θα προκύψουν, ο Δρ Βωνιάτης σημείωσε πως κάθε Φεβρουάριο, ειδική ομάδα επιστημόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνέρχεται και μελετά, ποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις του ιού της γρίπης κυκλοφορούσαν μέχρι το προηγούμενο εξάμηνο και ποιες από αυτές θα μπορούσαν να προσβάλουν τον πληθυσμό. Με αυτό τον τρόπο κατασκευάζεται το εμβόλιο για κάθε περίοδο της εποχικής γρίπης. Αυτό θα πρέπει να γίνει και για τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, όπως τόνισε έχουμε ακόμη δρόμο αν και έχουμε διανύσει δύο χρόνια πανδημίας, ζήσαμε τουλάχιστον τρεις βαριές μεταλλάξεις που έφεραν τα πάνω κάτω στα συστήματα υγείας ανά το παγκόσμιο και αυτό που «καταφέραμε τουλάχιστον στην Κύπρο, είναι να κρατήσουμε τους θανάτους στο ελάχιστο. Εάν δεν είχαμε καταφέρει με το εμβολιαστικό πρόγραμμα μέχρι σήμερα, να ξεπεράσει το 74% στον γενικό πληθυσμό και στο 84% στον ενήλικο πληθυσμό, θα είχαμε πολύ περισσότερες απώλειες».