Αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στοχεύουν στην απόσυρση των γενικευμένων περιοριστικών μέτρων τα οποία είχαν επιβληθεί μέχρι τώρα για να σταματήσει η COVID-19. Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σχεδιάζει να εγκρίνει την Τρίτη την κατάργηση του χάρτη μετάδοσης ως οδηγού για τη θέσπιση περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική είναι μια αλλαγή που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κινητικότητας και στην ανάκτηση μιας ορισμένης κανονικότητας.  Η επιβολή μέτρων, όπως η απαίτηση αρνητικού τεστ ή η καραντίνα, δεν θα εξαρτώνται πλέον από τη γεωγραφική καταγωγή του ταξιδιώτη, αλλά από το προσωπικό πιστοποιητικό του COVID.  Άτομα που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν ξεπεράσει τη νόσο ή έχουν αρνητικό τεστ, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αυτή η αλλαγή συνάδει με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η τρέχουσα παραλλαγή του ιού. Παρά την ταχεία κλιμάκωση των λοιμώξεων, ο αριθμός των νοσηλειών παρέμεινε σχετικά υπό έλεγχο, τουλάχιστον σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση  που αναμένεται να εγκριθεί την Τρίτη, τα άτομα που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που έχουν ξεπεράσει τη νόσο ή παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, δεν πρέπει να αναγκαστούν να υποβληθούν σε νέες εξετάσεις ή σε καραντίνα, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας καταγωγής τους. Η νέα οδηγία, η οποία επικαιροποιεί αυτή που εγκρίθηκε το 2020 κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, θα καθιερώσει «μια εξατομικευμένη προσέγγιση και όχι τη γεωγραφική περιοχή καταγωγής των ταξιδιωτών», σύμφωνα με το κείμενο που συμφωνήθηκε την Παρασκευή από τους Ευρωπαίους  πρεσβευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγουμε για όλους τους εμβολιασμένους από 1η Μαρτίου

Στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κανόνες που αφορούν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξιδιωτικούς σκοπούς εντός της ΕΕ ορίζεται σε 9 μήνες (270 ημέρες). Η ισχύς πρέπει να υπολογίζεται από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιαστικού κύκλου. Επιπλέον, οι κανόνες για την καταχώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα προσαρμοστούν ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αναμνηστικές δόσεις. Οι αναμνηστικές δόσεις θα καταγράφονται ως εξής:

⦁ 3/3 για αναμνηστική δόση έπειτα από αρχικό διδοσικό εμβολιαστικό κύκλο

⦁ 2/1 για αναμνηστική δόση έπειτα από αρχικό μονοδοσικό εμβολιαστικό κύκλο ή για μία δόση διδοσικού εμβολίου που χορηγείται σε νοσούντα που έχει αναρρώσει. Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Αλλαγές στην Κύπρο από 1η Μαρτίου

Περαιτέρω διευκόλυνση των ταξιδιών προς την Κύπρο από το εξωτερικό για όσους έχουν εμβολιαστεί αλλά και για αναρρώσαντες προβλέπει το νέο πρωτόκολλο λειτουργίας του προορισμού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. Το πρωτόκολλο, το οποίο εδώ και καιρό ζητούσε το υφυπουργείο Τουρισμού, αλλάζει ελαφρώς την κατηγοριοποίηση χωρών αφού καταργείται η πορτοκαλί κατηγορία, ενώ από τις αλλαγές που αποφασίστηκαν ξεχωρίζει και η κατάργηση της έκδοσης ειδικής άδειας για ταξίδια στην Κύπρο για όσους προέρχονται από χώρες της γκρίζας κατηγορίας, εφόσον αυτοί είναι εμβολιασμένοι.

Πιστοποιητικό νόσησης

Η χρονική περίοδος ισχύος του ποστοποιητικού νόσησης μειώνεται από 180 ημέρες σε 90 μέρες. Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 31 Ιανουαρίου 2022 και θα ισχύει για όλους τους κατόχους του πιστοποιητικού, ανεξαρτήτως εάν το έχουν εκδώσει πριν την ημερομηνία αυτή. Επισημαίνεται πως, στο πιστοποιητικό νόσησης θα συνεχίσει να αναγράφεται ισχύς 180 ημερών από την ημερομηνία του πρώτου θετικού εργαστηριακού ελέγχου και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες για ταξιδιωτικούς σκοπούς. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ταξιδιού, ο επιβάτης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιστοχώρο ή την εφαρμογή Re-open EU (reopen.europa.eu) ή τις εθνικές Αρχές της χώρας άφιξης για να ενημερωθεί για την αποδεκτή ισχύ του πιστοποιητικού, που είναι πιθανό να είναι 180 ημέρες ή μικρότερη σε άλλες χώρες.