Υπό στενή παρακολούθηση έχει θέσει όλους τους οίκους ευγηρίας το αρμόδιο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μετά τη σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά σε γηροκομεία σε παγκύπριο επίπεδο. Μάλιστα ο αριθμός των θετικών περιστατικών σε οίκους ευγηρίας την εβδομάδα που πέρασε, ξεπέρασε κατά πολύ τον αριθμό που καταγράφηκε την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. 

Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από τις καθημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου μέχρι το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, δηλαδή σε διάστημα μιας εβδομάδας εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας σε όλες τις επαρχίες συνολικά 238 νέα περιστατικά κορωνοϊου, τα οποία είτε προέκυψαν από αλυσίδες μετάδοσης σε συγκεκριμένα γηροκομεία, είτε εντοπίστηκαν μεμονωμένα κατά τη διενέργεια ελέγχων που γίνονται καθημερινά στους συγκεκριμένους χώρους. Την ίδια ώρα, από την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, ο αριθμός των θετικών περιστατικών που είχαν καταγραφεί, αν και πάλι ήταν αρκετά μεγάλος, σε σύγκριση με τις μέρες που ακολούθησαν ήταν αρκετά μικρότερος αφού είχε φθάσει μόλις τα 96 περιστατικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το γεγονός προβληματίζει ιδιαίτερα τόσο το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι συγκεκριμένες δομές, όσο και το Υπουργείο Υγείας και όπως πληροφορούμαστε, η αρμόδια υφυπουργός Αναστασία Ανθούση, έχει ήδη ζητήσει καταγραφή όλων των δεδομένων και ανάλυσή τους ώστε να εντοπιστούν τυχόν κενά που υπάρχουν στη διαδικασία ελέγχων στα γηροκομεία, αλλά και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού μεταξύ προσωπικού και ενοίκων στους οίκους ευγηρίας. Τα δεδομένα που καταγράφονται αφορούν τον αριθμό περιστατικών μεταξύ ενοίκων, τον αριθμό περιστατικών μεταξύ εργαζομένων αλλά και το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό οι ηλικιωμένοι που μολύνθηκαν χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσηλευτήρια για νοσηλεία, ή κατέληξαν κατά τη νοσηλεία τους. Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη ενοίκων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, προσεγγίζει το 90% ενώ και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται από τον περασμένο Νοέμβριο θεωρούνται πολύ αυστηρά. 

Πάντως και από πλευράς ΟΚΥπΥ φαίνεται να διαπιστώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισε να παρατηρείται αύξηση και στον αριθμό των ηλικιωμένων ατόμων που μολύνονται από τον ιό και χρειάζονται νοσηλεία γενικά. Την τελευταία εβδομάδα άλλωστε, άρχισαν να αυξάνονται και οι εισαγωγές ηλικιωμένων και υπερηλίκων, οι οποίοι προέρχονται από κλειστές δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας, ωστόσο η αύξηση γενικά στον αριθμό των νοσηλευόμενων ηλικιωμένων δεν αποδίδεται, ακόμα, στον αυξημένο αριθμό περιστατικών που καταγράφονται στους οίκους ευγηρίας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τα γηροκομεία, εξάλλου, καταδεικνύουν ότι στην πλειονότητά τους οι ηλικιωμένοι που μολύνονται από τον ιό εντός των γηροκομείων στα οποία διαμένουν, είναι εμβολιασμένοι και επί το πλείστον παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποια από τα άτομα αυτά δεν νοσούν σοβαρά και δεν εισάγονται για νοσηλεία στα νοσηλευτήρια. 

Η πλειονότητα των θανάτων αφορά άτομα άνω των 80 ετών

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, απαντάται αδιαμφισβήτητα και από τον πολύ μεγάλο, για τα δεδομένα της Κύπρου, αριθμό θανάτων που καταγράφηκαν κατά τον μήνα Ιανουάριο. Μέχρι χθες το πρωί είχαν σημειωθεί 92 συνολικά θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό από την 1η του μήνα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά άτομα άνω των 80 ετών. Όπως προκύπτει μάλιστα από τα δεδομένα του ΟΚΥπΥ, αρκετοί από τους ηλικιωμένους που τελικά εισάγονται στα νοσοκομεία και καταλήγουν με την πάροδο μερικών ημερών, είναι άνθρωποι που δεν προέρχονται από γηροκομεία αλλά ζουν στα σπίτια τους και μεταφέρονται στα νοσηλευτήρια όταν αρχίσουν να παρουσιάζουν συμπτώματα, χωρίς να έχουν καν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό προηγουμένως, αφού η διάγνωση γίνεται κατά την εξέτασή τους πριν την εισαγωγή τους για νοσηλεία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι είτε ανεμβολίαστοι, είτε έχουν λάβει μόνο τις δύο δόσεις του εμβολίου.