Χωρίς άλλη σοβαρή έξαρση της πανδημίας αναμένεται ο χειμώνας για την Κύπρο, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις του ιού, δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στο 2ο Online Conference της Εταιρείας FMW Financial Media Way, με θέμα «ΓεΣΥ, Πανδημία, Δημόσια Υγεία και Μέλλον».

Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας στην Κύπρο διαδραμάτισε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά εξέφρασε την πρόβλεψη ότι είναι δύσκολο σ΄ αυτή τη φάση να πετύχουμε τον επιθυμητό διψήφιο αριθμό κρουσμάτων ημερησίως.

Αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια και την Αφρική, είπε ότι δεν αποκλείεται να έχουμε και νέες μεταλλάξεις του ιού.

Για την Κύπρο είπε ότι αναμένεται ένας πιο ήπιος χειμώνας για την πανδημία και πρόσθεσε ότι με τους εμβολιασμούς και την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Για τη μετάλλαξη «Δέλτα – Plus» που εμφανίστηκε και στην Κύπρο, είπε ότι είναι κατά 10 – 15% πιο μεταδοτική, αλλά αντιμετωπίζεται με τα υφιστάμενα εμβόλια. Ο κ. Καραγιάννης κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να εμβολιάζονται και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, και ανέφερε ότι το ποσοστό ανεμβολίαστων (ανήλικων και ενηλίκων) στην Κύπρο είναι γύρω στο 20%.

Στο Online Conference συμμετείχε και ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Αντρέας Παπακωνσταντίνου, που τόνισε την πρόοδο που πέτυχε το ΓεΣΥ στα 2,5 χρόνια λειτουργίας του. Όπως είπε, το ΓεΣΥ, παρά τα όποια αντικειμενικά προβλήματα, έχει αγκαλιαστεί από τους ασθενείς και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, πετυχαίνει τους στόχους του και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνέχισε λέγοντας ότι γίνεται συνεχής αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του ΓεΣΥ και διορθώνονται οι όποιες αδυναμίες εντοπιστούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη ο ΟΚΥπΥ να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του, ώστε να μπορέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινό.

Καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον όλων των παροχέων υγείας, είπε, είναι ο ασθενής και ανέδειξε τη σημαντικότητα της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ. Σωτήρης Κούμας ζήτησε όπως ο ΟΚΥπΥ προχωρήσει σε τομές και εκσυγχρονισμό για να ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αφού είπε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά της δημόσιας υγείας στην Κύπρο, κάτι που αποδείχθηκε και  στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε ότι όλοι πρέπει να φροντίσουν να προστατευθούν οι μεγάλες επενδύσεις στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και το έμπειρο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό τους.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW, δημοσιογράφος Ιωσήφ Ιωσήφ.

ΚΥΠΕ