Δραματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στον πέμπτο θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και κυρίως στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας όπου νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19, λόγω της ραγδαίας αύξησης των νοσηλειών.

Πλέον οι διαθέσιμες κλίνες είναι είδος προς εξαφάνιση, με τους ασθενείς που νοσούν να λαμβάνουν θεραπεία σε καρέκλες, φορεία εντός των διαδρόμων, αλλά και σε ασθενοφόρα τα οποία έχουν μετατραπεί σε προσωρινές κλίνες. 

Το σύστημα υγείας δέχεται αφόρητη πίεση, με τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση λόγω κόπωσης, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ», ο υπεύθυνος του θαλάμου covid, δρ Ανδρέας Κωστή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκτόξευση κρουσμάτων 

«Μέχρι χθες το μεσημέρι στον πέμπτο θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, υπήρχε διαθέσιμη μια κλίνη ασφαλείας η οποία διατηρείται σε όλα τα νοσηλευτήρια. Έχουμε καθημερινά 10 εισαγωγές στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας. Βρισκόμαστε στο 110% της πληρότητας του».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να εξασφαλίσουν κρεβάτι, ανέφερε πως οι εικόνες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες είναι απερίγραπτες. Όπως είπε, στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε καρέκλες και φορεία για να λαμβάνουν οξυγόνο και να μην κινδυνεύουν, μέχρι να βρεθεί κάποια διαθέσιμη κλίνη για να τοποθετηθούν. Λόγω της ραγδαίας αύξησης των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας, τα ασθενοφόρα βρίσκονται έξω από τις Πρώτες Βοήθειες του ΓΝ Λεμεσού και έχουν μετατραπεί σε προσωρινές κλίνες.

Ο δρ Κωστή χαρακτήρισε την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια δραματική, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει η επιδείνωση της πανδημίας και η αύξηση των κρουσμάτων. «Σε λίγες ημέρες θα βλέπουμε τα αποτελέσματα των 900 περιστατικών που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».

Σε ερώτημα για το τι είδους μέτρα θα ήταν ιδανικά με βάση και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σημείωσε πως πρέπει να είναι μέτρα που θα έχουν άμεση επίδραση και όχι μέτρα των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν σε δύο μήνες. «Ασκείται αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο», είπε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανέφερε πως «ήδη έχει αρχίσει να ασθενεί προσωπικό από άλλα νοσήματα λόγω κόπωσης. «Όλοι έχουμε αρχίσει να καταγράφουμε απώλειες προσωπικού με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να εργαστούμε υπερωριακά σε εξωπραγματικά ωράρια. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

Εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ενισχυθούν τα νοσηλευτήρια άμεσα, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ο ΟΚΥπΥ δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες.

Πρόσθεσε δε, ότι στον 5ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου νοσηλεύονται ασθενείς από όλα τα φάσματα ηλικιών. «Έχουμε περιστατικά που αφορούν ασθενείς από 23 μέχρι 86 ετών. Δυστυχώς, αρκετοί είναι μεγάλοι σε ηλικία ωστόσο λόγω και της επέκτασης της νόσου, νοσηλεύουμε και άτομα ηλικίας 23 και 30 χρονών. Ο 30χρονος μπορεί να έχει υποκείμενα νοσήματα όπως νεφρικές ανεπάρκειες και αιματολογικά προβλήματα», σημείωσε. 

Καταληκτικά ο δρ Κωστή απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων, καθώς όπως είπε τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, που ακόμη και οι ίδιοι πλέον δεν μπορούν εξασκήσουν ποιοτική ιατρική.