Με τις αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ και της ΠΣΕΜ, την καλή πρόθεση της ΟΛΤΕΚ και με την ετοιμότητα της ΠΟΕΔ που τονίζει πως την ευθύνη της απόφασης φέρει η Κυβέρνηση, χρωματίστηκε η απόφαση με βάση την οποία, στις 21 Μαΐου ανοίγουν όλα τα σχολεία για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αλλά με τη φοίτησή τους να γίνεται εκ περιτροπής. Συγκεκριμένα, επιστρέφουν στα θρανία μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Α’ και Β’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με την επιστροφή να ισχύει και για τα μικρότερα παιδάκια των Νηπιαγωγείων. Οι κυβερνητικές αποφάσεις γνωστοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στους εκπαιδευτικούς φορείς κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, ενώ ο τρόπος εφαρμογής τους ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας. Ο Πρόδρομος Προδρόμου εξήγησε ότι η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει με αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφάλειας, δίνοντας παράλληλα και οδηγίες: Ανά σχολική αίθουσα θα βρίσκονται 12 μαθητές, το κάθε Τμήμα θα μοιραστεί σε δύο ομάδες, με την πρώτη ομάδα να πηγαίνει σχολείο Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη και η δεύτερη ομάδα μαθητών Πέμπτη – Παρασκευή. Η ομάδα β του κάθε τμήματος, την επόμενη εβδομάδα θα πάει σχολείο Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη, και η ομάδα α την Πέμπτη και Παρασκευή. Στόχοι της μεθόδου «εναλλάξ» είναι να συμπληρώνεται ισότιμος χρόνος φοίτησης και η αποσυμφόρηση. Περιοδολόγηση θα υπάρξει και στα διαλείμματα για αποφυγή συνωστισμού στην αυλή. 

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 11 Μαΐου στα σχολεία τους επιστρέφουν οι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με το Υπουργείο να αποστέλλει εγκύκλιο που αναφέρεται σε θέματα οργάνωσης και προετοιμασίας, ωρολογίου προγράμματος ενώ αναφέρει πως τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Έντονος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, ο οποίος ανέφερε πως προβληματίζει η μαζική επιστροφή μαθητών την ίδια περίοδο, κάτι που διατύπωσε και στη σύσκεψη στο Προεδρικό. Ο κ. Χατζησάββας σημείωσε πως το ορθό θα ήταν να ολοκληρωθεί μια βασανιστική χρονιά για τους τελειόφοιτους μαθητές που θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια μονομερή απόφαση, με πολλά προβλήματα και με την ευθύνη να βαραίνει την Κυβέρνηση. 

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για επιστροφή στις 21 Μαΐου η ΠΟΕΔ, ζητώντας από το Υπουργείο να ετοιμάσει το απαιτούμενο Πρωτόκολλο-Οδηγό Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στα Σχολεία σε συνθήκες Κορωνοϊού και τις βασικές οδηγίες της Λειτουργίας των Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Σημειώνει ακόμα πως η επιστροφή δεκάδων χιλιάδων παιδιών γίνεται με ευθύνη της Κυβέρνησης. «Η ΠΟΕΔ και οι εκπαιδευτικοί, δηλώνουμε ετοιμότητα να συμβάλουμε τα μέγιστα στην προσπάθεια για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα και στην κανονικότητα, με την προϋπόθεση ότι τα θέματα ασφάλειας και υγείας, θα διασφαλίζουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζομένους, τους γονείς και κηδεμόνες, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα», δηλώνει η οργάνωση, σημειώνοντας πως θα απαιτήσει από το Υπουργείο που έχει την ευθύνη, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.       

Η ΟΛΤΕΚ δηλώνει πως θα συμβάλει στην προσπάθεια επιτυχούς επαναλειτουργίας των Τεχνικών Σχολών κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ θεωρεί ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η κατά γράμμα εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Από πλευράς της η ΠΣΕΜ τοποθετήθηκε έντονα κατά της απόφασης υποστηρίζοντας πως δεν έγινε διάλογος παρά μόνο ανακοίνωση μέτρων, με τα ερωτήματα που αφορούν θέματα υγείας και προστασίας να παραμένουν αναπάντητα. Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζουν απαράδεκτο να μην υπάρχει πρόνοια για μέτρα προστασίας μαθητών και καθηγητών. 

Η πιο πάνω απόφαση προκάλεσε έντονες ανησυχίες κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι θεωρούν πως δημιουργούνται προβλήματα, κυρίως με την εκ περιτροπής φοίτηση των παιδιών. Κι αυτό διότι, φαίνεται να προκύπτουν δυσκολίες σε γονείς που εργάζονται, χωρίς να αποκλείεται να επιστρατευτούν παππούδες και γιαγιάδες για την παραλαβή παιδιών από τα σχολεία. Τα θέματα αυτά χρήζουν διευκρινίσεων και ρυθμίσεων, όπως συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των οργανωμένων γονέων. 

Παγκύπριες Εξετάσεις: Αυλαία στις 9 Ιουνίου

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη μέρα έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων λέγοντας πως το υπόλοιπο πρόγραμμά τους, θα ανακοινωθεί προσεχώς. Οι τελειόφοιτοι θα αρχίσουν τις εξετάσεις τους την Τρίτη 9 Ιουνίου και μπορούν να αρχίσουν προετοιμασία από την ύλη που έχει αναρτηθεί για κάθε μάθημα. 

Αρχή για ιδιωτικά, φροντιστήρια και ΚΙΕ

Από την Πέμπτη 21 Μαΐου θα λειτουργήσουν επίσης και τα ιδιωτικά σχολεία, τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), τα Επιμορφωτικά Κέντρα, τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, τα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα Τεχνικών Σχολών και το Πρόγραμμα Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης, ενώ μπορούν να  λειτουργήσουν, επίσης λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ιδιωτικά φροντιστήρια, ωδεία κ.ά. 

Απολυμάνσεις, τεστ κορωνοϊού και λεωφορεία

Στη βάση των πρωτοκόλλων που πρέπει να τηρηθούν και τα οποία είναι άκρως σημαντικά για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, όλα τα σχολεία θα απολυμανθούν πριν από την επαναλειτουργία τους, περιλαμβανομένων και των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών που την ερχόμενη Δευτέρα υποδέχονται τους τελειόφοιτούς τους. Στο μεταξύ, ο κ. Προδρόμου δήλωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει τη διεξαγωγή 20.000 διαγνωστικών ελέγχων (τεστ) κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Οι εξετάσεις που θα γίνουν σε μαθητές θα χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων και θα διεξαχθούν από κινητές μονάδες των Υγειονομικών Υπηρεσιών μετά την έναρξη λειτουργίας των σχολείων. Όσον αφορά στη μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο, ο υπουργός σημείωσε πως θα ληφθούν τα μέτρα προφύλαξης που προνοούνται, ενώ γίνονται ρυθμίσεις με το υπουργείο Μεταφορών για να εξασφαλιστεί προσαρμοσμένη λειτουργία των σχολικών λεωφορείων. «Θα είναι ένα αρκετά πολύπλοκό εγχείρημα, το οποίο μπορούμε και πρέπει να το προγραμματίσουμε σωστά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.