Εκ πρώτης όψεως υπόθεση αποδείχθηκε εναντίον του 24χρονου Σύρου ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα τρομοκρατίας με το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού να καλεί τον κατηγορούμενο σε απολογία στις δύο από τις τρεις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Πρόκειται για τις κατηγορίες, υποκίνησης διάπραξης αδικημάτων τρομοκρατίας και παρακολούθηση και εκπαίδευση για αδικήματα τρομοκρατίας.

Μετά και την πιο πάνω εξέλιξη ο κατηγορούμενος Σύρος επέλεξε το δικαίωμα της σιωπής και η υπόθεση ορίστηκε για τελικές αγορεύσεις τέλος Δεκεμβρίου 2022 με τον κατηγορούμενο να οδηγείται πίσω στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικος.

Ο 24χρονος συνελήφθη στις 3 Ιανουαρίου 2021 μετά από έρευνες του ΤΑΕ Αρχηγείου σε κατοικία σε περιοχή της ορεινής Λεμεσού αφού προηγουμένως λήφθηκαν σχετικές πληροφορίες από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ το Γραφείο Καταπολέμησης Τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, η πληροφορία έκανε λόγο πως συγκεκριμένος χρήστης μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης συνομιλούσε με άλλους χρήστες για θέματα που αφορούν τρομοκρατία και στρατολόγηση.

Το κινητό τηλέφωνο του κατηγορουμένου έτυχε δικανικής εξέτασης, όπου εντοπίστηκε φωτογραφικό υλικό. Σε αυτό απεικονίζονταν πρόσωπα τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίοι κρατούσαν όπλα. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες στον λογαριασμό στο facebook και messenger, όπου ανταλλάσσονται μηνύματα για θέματα τρομοκρατίας, δεν ήταν δικές του αλλά του αδελφού του ο οποίος βρίσκεται στη Σύρια.

Από έρευνες ωστόσο των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου αλλά και του FBI διαπιστώθηκε ότι ip address που χρησιμοποιήθηκε για την ανταλλαγή των μηνυμάτων, είχε έδρα την Κύπρο, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του 24χρονου ότι άλλο πρόσωπο να χρησιμοποιείσαι τον λογαριασμό του και συνομιλούσε με πρόσωπο σε Ευρωπαϊκή χώρα μέσω της εφαρμογής messenger.