Ξεκάθαρο το μήνυμα των συντεχνιών στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας: «Ή θα συζητήσετε για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων ή θα κλιμακώσουμε τα μέτρα». Μάλιστα, η αποφασιστικότητα των πέντε συντεχνιών ήταν χθες ιδιαίτερα έντονη, αφού όλες εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο στη δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της Υγείας. 

Τονίζοντας πως η προχθεσινή δέσμευση του ΟΚΥπΥ ότι θα ετοιμάσει πρόταση την οποία θα θέσει ενώπιον τους τη Δευτέρα, δεν πείθει, οι εκπρόσωποι και των πέντε συντεχνιών διεμήνυσαν ότι η χθεσινή δίωρη στάση εργασίας ήταν μόνο η αρχή, υποστηρίζοντας πως εάν την ερχόμενη εβδομάδα δεν υπάρξει εξέλιξη που να ικανοποιεί, θα προχωρήσουν στη λήψη νέων αποφάσεων. 

Από πλευράς ΟΚΥπΥ επαναλήφθηκε και χθες η πρόθεση για έναρξη διαλόγου, ενώ οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας, δήλωσαν την ετοιμότητα τους να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητή, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Υπενθυμίζεται ότι η συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων απαιτείται από τις συντεχνίες, για τους περίπου χίλιους εργαζόμενους στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ οι οποίοι προσελήφθησαν με προσωπικά συμβόλαια. Στη στάση εργασίας, ωστόσο, συμμετείχαν όλοι οι συνάδελφοι τους (δημόσιοι υπάλληλοι) εις ένδειξη συμπαράστασης. 

«Θέλουμε συλλογική σύμβαση όπως υπάρχει σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς», ανέφερε σε δηλώσεις του ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου. Ο ΟΚΥπΥ, είπε, «δεν μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά, από άλλους ημικρατικούς οργανισμούς» και πρόσθεσε ότι «πέραν του ενός έτους, υπάρχει κωλυσιεργία και κοροϊδία για το θέμα από τον Οργανισμό». Ο ΟΚΥπΥ, όπως ανέφερε  «πρέπει πλέον να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας. Ή θα αποφασίσουν να συζητήσουν καθαρά και ειλικρινά ή πλέον θα κλιμακώσουμε τα μέτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίωρη απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα κρατικά νοσοκομεία

«Να σεβαστούν τον ρόλο που τους έχει αποδώσει η Πολιτεία και να αντιληφθούν τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο Οργανισμός», ανέφερε από πλευράς του ο γ.γ. της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, προσθέτοντας ότι «αν την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε στα χέρια μας μια σύμβαση, τότε μπορούμε να βρούμε λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε σε εντελώς διαφορετικές πορείες», κατέληξε. 

Η γ.γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι «δυστυχώς, φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να διεκδικούμε με δυνατό τρόπο το αυτονόητο. Αν θέλουν να έχουμε σωστές εργασιακές σχέσεις οφείλουν να φέρουν πρόταση. Διαφορετικά θα δώσουμε αυτή τη μάχη με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, είπε: «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση τον εμπαιγμό του ΟΚΥπΥ. Ένας εμπαιγμός, που, δυστυχώς, καταγράφεται εδώ και περίπου ένα χρόνο». 

Σε δήλωση του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, υπέδειξε ότι «η σημερινή δίωρη στάση εργασίας είναι προειδοποιητική, άρα η λέξη προειδοποιητική εκπέμπει ένα μήνυμα προς τον ΟΚΥπΥ, αλλά δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός». Ο κ. Κούμας υπογράμμισε ότι «η συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης καταγράφεται στην ίδια την νομοθεσία που διέπει την ίδρυση και λειτουργία του ΟΚΥπΥ και ο Οργανισμός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τοποθετήσεις ότι δήθεν από μόνοι τους, οι εργαζόμενοι, επέλεξαν αυτό το καθεστώς εργασίας».

Ο γ.γ. της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα και να δείξουμε στον ΟΚΥπΥ ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι ενωμένες και προχωρούν σε αντίδραση».

Υπουργειο Υγείας: Πρέπει να υπάρχει διάθεση για διάλογο

Σε δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εργασίας για το θέμα. «Αν δεν μπορούν οι δύο πλευρές να έρθουν κοντά, θα προσπαθήσουμε το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας, να δούμε αν πρέπει να βρούμε μία συμβιβαστική λύση», είπε και πρόσθεσε ότι «σημείο εκκίνησης θα είναι η πρόταση που θα καταθέσει τη Δευτέρα ο ΟΚΥπΥ». Ερωτηθείς αν από την προχθεσινή σύσκεψη διαφάνηκε διάθεση εκ μέρους των εμπλεκόμενων μερών να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή πρόταση σχετικά με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Χατζηπαντέλα απάντησε: «Αν δεν υπάρξει διάθεση,  πρέπει να βρούμε τρόπο να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Είναι σωστό να κατανοήσουμε τα προβλήματα, τις θέσεις των δύο πλευρών και να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση».

Θα καταθέσει πρόταση ο ΟΚΥπΥ

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια, αλλά τόνισε ότι η καθυστέρηση αυτή δεν ήταν σκόπιμη. Επανέλαβε ότι τη Δευτέρα ο Οργανισμός θα καταθέσει πρόταση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να ξεκινήσει η διαβούλευση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «όπως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, το ίδιο ενδιαφέρον επιδεικνύει και ο ΟΚΥπΥ για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης». Τα όποια προβλήματα όμως, είπε, «δεν πρέπει να λύνονται με απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά μέσα από γόνιμο διάλογο».