Καζάνι που βράζει τα δημόσια νοσηλευτήρια με τους νοσηλευτές, αυτή τη φορά, να μην αποκλείουν και τη λήψη νομικών μέτρων κατά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Την ώρα που οι Συντεχνίες των νοσηλευτών δήλωναν απογοητευμένες για τα αποτελέσματα του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό, δύο περιστατικά επιθέσεων σε βάρος νοσηλευτών σε Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, με αποτέλεσμα χθες και οι δύο Συντεχνίες να εκφράσουν δημόσια τη δυσφορία τους. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε, επίσης, στο ΤΑΕΠ, την ώρα που το πλήρωμα ασθενοφόρου παρέδιδε ασθενή στους νοσηλευτές για περίθαλψη με τον ασθενή να επιτίθεται σε ένα από τα δύο μέλη του πληρώματος αρπάζοντάς το από τον λαιμό. 

Την χωρίς άλλη καθυστέρηση λήψη μέτρων ασφάλειας στα δημόσια νοσοκομεία ζήτησε η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Θεόδωρο Πετέλη, να δηλώνει στον «Φ» ότι «η στάση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μας προκαλεί ιδιαίτερη απορία αυτό το διάστημα διότι ο Οργανισμός αρνείται ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε καταγγείλει επίθεση σε νοσηλεύτρια είδαμε μια προσπάθεια του ΟΚΥπΥ να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα ΤΑΕΠ, ότι ο χρόνος αναμονής των ασθενών στα Τμήματα έχει μειωθεί», χαρακτήρίζοντας τα όσα ο Οργανισμός υποστηρίζει «ψεύδη». Με αυτά τα δεδομένα, είπε ο κ. Πετέλης, «πλέον δεν αποκλείεται να λάβουμε και νομικά μέτρα κατά του ΟΚΥπΥ. Θα δούμε με ποιους τρόπους θα κινηθούμε εναντίον του εργοδότη μας, έχουμε μιλήσει με τους δικηγόρους μας μέσα στο Σαββατοκύριακο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιθετικές συμπεριφορές σε νοσηλευτές του ΤΑΕΠ καταγγέλλουν οι συντεχνίες

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες και ο Κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ: «Δυστυχώς επαναλαμβάνεται το ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο φαινόμενο της άσκησης βίας εναντίον επαγγελματιών υγείας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους». Η ΠΑΣΥΔΥ, κάλεσε «εκ νέου όλους τους αρμοδίους φορείς, το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ», να προστατεύσουν τους εργαζόμενους. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κλάδος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, από την περασμένη εβδομάδα είχε αποφασίσει τη λήψη μέτρων εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και για το γεγονός ότι ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν φαίνεται να οδηγείται στην επίτευξη κάποιας συμφωνίας. Παρόμοιες τοποθετήσεις έγιναν και από πλευράς της ΠΑΣΥΝΟ.