Από ξεχωριστό προϋπολογισμό θα αποζημιώνονται τα εξειδικευμένα περιστατικά που θα εξυπηρετούν τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, ενώ τα ποιοτικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αποζημίωσης των νοσοκομείων, έχουν οριστικοποιηθεί και τέθηκαν χθες ενώπιον των δύο αρμοδίων συνδέσμων οι οποίοι αναμένεται ότι θα πάρουν σήμερα και γραπτώς τις εισηγήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας προκειμένου να τις μελετήσουν και να τοποθετηθούν στη συνέχεια. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κατά τις χθεσινές χωριστές συναντήσεις με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και τον Σύνδεσμο Μικρομεσαίων Νοσοκομείων, ο ΟΑΥ, προχώρησε και σε περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, καταγράφοντας μεταξύ άλλων και τις αδυναμίες που εντοπίζονται στο σύστημα αποζημιώσεων το οποίο εφαρμόζεται μέχρι τώρα. 

Συγκεκριμένα και όπως διαπιστώνει ο ΟΑΥ το υφιστάμενο σύστημα, δημιουργεί κενά με αποτέλεσμα: 

>> Κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια να αποφεύγουν τα παθολογικά περιστατικά τα οποία δεν είναι και τόσο κερδοφόρα σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης και να προτιμούν περισσότερο τα εύκολα και περισσότερο κερδοφόρα περιστατικά. 

>> Να παρατηρείται διαφορά στο ύψος αμοιβής των νοσηλευτηρίων για τα ίδια ιατρικά περιστατικά δεδομένου ότι οι τιμές μονάδας στη βάση των οποίων αποζημιώνονται τα νοσηλευτήρια είχαν καθοριστεί στη βάση των εσόδων που κατέγραφαν πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τα μικρά ιδιωτικά νοσηλευτήρια να αδικούνται έναντι των μεγαλύτερων. 

>> Επίσης, ο ΟΑΥ φαίνεται να εντοπίζει πρόβλημα στην άσκηση του δικαιώματος της επιλογής από πλευράς των ασθενών στις περιπτώσεις εξειδικευμένων περιστατικών εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού παρόχων που τις προσφέρουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με βάση την καταγραφή των αδυναμιών του σημερινού Συστήματος, ο Οργανισμός ετοίμασε την νέα πρόταση του η οποία, πέραν από την κάλυψη των κενών που σήμερα παρατηρούνται στο ΓεΣΥ, στόχο έχει να σμικρύνει και τις διαφορές στις αμοιβές μεταξύ μεγάλων και μικρών νοσηλευτηρίων (για την ίδια πράξη) αλλά και να αναβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών μέσω της ένταξης ποιοτικών κριτηρίων. 

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση, το κάθε νοσηλευτήριο, θα έχει δύο αντί μια τιμή μονάδας (στη βάση της οποίας αμείβεται για κάθε υπηρεσία που παρέχει), μια για τα μη εξειδικευμένα περιστατικά και ένα για τα εξειδικευμένα. Σήμερα το κάθε νοσηλευτήριο, αμείβεται στη βάση μιας (διαφορετικής για το κάθε νοσοκομείο), τιμής μονάδας. 

Η τιμή μονάδας, «για τα εξειδικευμένα περιστατικά θα έχει σημαντική διαφορά από την αντίστοιχη για τα μη εξειδικευμένα, έτσι ώστε να αντανακλάται η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα/ σοβαρότητά τους καθώς και το κόστος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση τους». Δηλαδή, εάν λόγου χάρη η τιμή μονάδας για τα μη εξειδικευμένα περιστατικά είναι οι €2.000, για τα εξειδικευμένα περιστατικά θα καθοριστεί γύρω στις €2.800, ώστε να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο. 

Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΑΥ, για τα εξειδικευμένα περιστατικά, θα λειτουργήσει ξεχωριστός προϋπολογισμός ο οποίος θα οριστεί στη βάση των πραγματικών δεδομένων, όπως αυτά καταγράφηκαν στο σύστημα του ΓεΣΥ τα έτη 2021 και 2022. Ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι κοινός για όλα τα νοσηλευτήρια και θα επιμερίζεται σε κατηγορίες, οι οποίες επίσης θα είναι καθορισμένες. Άρα το κάθε νοσοκομείο θα αποζημιώνεται ανάλογα με την παραγωγικότητα του. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Για τα μη εξειδικευμένα περιστατικά, το κάθε νοσηλευτήριο, θα αμείβεται και πάλι με καθορισμένη τιμή μονάδας, ενώ τυχόν υπέρβαση των μονάδων θα συνεπάγεται την εφαρμογή εκπτωτικών δεικτών. Θεωρείται, ωστόσο, ότι με την ένταξη επιπρόσθετων κριτηρίων αλλά και των ποιοτικών κριτηρίων στον υπολογισμό των αποζημιώσεων οι διαφορές που σήμερα παρατηρούνται μεταξύ των τιμών των μονάδων των νοσοκομείων, θα σμικρυνθούν σημαντικά. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κατά τις χθεσινές συναντήσεις οι εκπρόσωποι των δύο συνδέσμων έθεσαν αρκετά ερωτήματα στον ΟΑΥ και έλαβαν σχετικές απαντήσεις. Από πλευράς των μεγάλων νοσηλευτηρίων, όπως πληροφορούμαστε, φαίνεται ότι οι πρώτες αντιδράσεις είναι μάλλον θετικές, αν και θεωρείται βέβαιο ότι από πλευράς κάποιων νοσηλευτηρίων θα υπάρχουν διαφωνίες. Ο ΠΑΣΙΝ αναμένεται ότι θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να διαμορφώσει την τελική του τοποθέτηση. Περισσότεροι προβληματισμένοι φαίνεται να έφυγαν χθες από τον ΟΑΥ οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Μικρομεσαίων Νοσηλευτηρίων αφού ήδη ακούγονται φωνές για εξυπηρέτηση περισσότερο των συμφερόντων των μεγαλύτερων νοσοκομείων. Και στην περίπτωση αυτή, ο σύνδεσμος θα συνεδριάσει εντός των ημερών και θα διαμορφώσει τις θέσεις του τις οποίες θα παρουσιάσει στη συνέχεια στον ΟΑΥ για να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση. 

Καθορίστηκαν πέραν των 10 ποιοτικών κριτηρίων

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά κριτήρια ο ΟΑΥ ενημέρωσε τόσο τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, όσο και τον Σύνδεσμο Μικρομεσαίων Νοσοκομείων, για τα αποτελέσματα της μελέτης του συμβουλευτικού οίκου PWC και προχώρησε σε ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα κριτήρια αυτά θα λαμβάνονται υπόψη στον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», στα βασικά ποιοτικά κριτήρια που παρουσιάστηκαν χθες στους δύο συνδέσμους, περιλαμβάνονται: 

>> Η κατηγορία στην οποία ανήκει το κάθε νοσηλευτήριο ανάλογα με τις υποδομές του (π.χ. λειτουργία μονάδας εντατικής θεραπείας, αριθμός κλινών, αριθμός ειδικοτήτων, διαθεσιμότητα συγκεκριμένων υποδομών κ.λπ.).

>> Το κατά πόσον το νοσοκομείο είναι διαπιστευμένο.

>> Η σωστή συμπλήρωση εξιτηρίου από το νοσοκομείο.

>> Η ικανοποίηση των ασθενών μέσω ερωτηματολογίου το οποίο θα καλούνται από τον ΟΑΥ να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ.

>> Ο μέσος όρος ηλικίας ασθενών που εξυπηρετούνται.

>> Το ποσοστό ασθενών με μεγάλη συννοσηρότητα που εξυπηρετούνται.

>> Το ποσοστό ασθενών άνω των 80 ετών που εξυπηρετούνται.

>> Το ποσοστό παθολογικών πράξεων σε σχέση με τις επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται.

>> Παροχή επιπλέον πληροφοριών.

>> Μονάδα διάλυσης φαρμάκων.

>> Σωστή κωδικοποίηση περιστατικών.

>> Επιτροπή φαρμάκων.

>> Επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Για τους σκοπούς της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει και προκειμένου να υπάρχει σωστή καταγραφή δεδομένων στη βάση των οποίων θα διεξαχθεί και η διαβούλευση, ο ΟΑΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχει ετοιμάσει συγκεκριμένο μοντέλο προσομοίωσης των συνολικών αμοιβών των νοσηλευτηρίων για τα έτη 2021- 2022, ώστε αυτά να είναι προσαρμοσμένα στον νέο προτεινόμενο τρόπο αποζημιώσεων. Στόχος της διαδικασίας αυτής, είναι να γνωρίζουν τα νοσηλευτήρια τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή του νέου συστήματος θα λειτουργήσει στην περίπτωση τους και να έχουν την ευκαιρία να προσαρμοστούν ανάλογα ώστε να μην υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. 

Αναφέρεται ότι ο ΟΑΥ θα ενημερώσει σχετικά για τη νέα εισήγηση του και τα νοσηλευτήρια που δεν είναι ενταγμένα σε κανένα από τους δύο συνδέσμους αλλά είναι ενταγμένα στο Σύστημα και παρέχουν ήδη υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Δεν αποκλείεται να δοθεί χρόνος

Το γεγονός ότι ο νέος τρόπος αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ πρέπει, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023, έχει ήδη προκαλέσει αρκετό εκνευρισμό τόσο στον ΟΑΥ όσο και στους εμπλεκόμενους συνδέσμους, αφού στην ουσία θα έχουν στη διάθεση τους τρεις μόνο εβδομάδες για να διαπραγματευθούν. Όπως πληροφορούμαστε, κατά τις χθεσινές συναντήσεις, οι εκπρόσωποι του ενός τουλάχιστον εκ των δύο συνδέσμων ενημερώθηκαν ότι μελετάται το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διαβούλευση, ώστε να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στη συνέχεια. Αυτό βεβαίως, προς το παρόν, δεν αποτελεί επίσημη απόφαση του ΟΑΥ και ως εκ τούτου η παράταση της διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να θεωρείται αυτή τη στιγμή δεδομένη.