Στη Δικαιοσύνη καταφεύγουν τρία μικρομεσαία νοσηλευτήρια τα οποία έχουν ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, τον υπουργό Υγείας και τον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ, μέσω του νομικού τους συμβούλου, καταγγέλλοντας τον ΟΑΥ για δυσμενή διάκριση σε βάρος τους αναφορικά με τις διαφορετικές αποζημιώσεις που λαμβάνουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ έναντι μεγαλύτερων νοσηλευτηρίων. 

Την ίδια ώρα ο ΟΑΥ βρίσκεται σε στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς που εργάζονται στα εντός Συστήματος νοσηλευτήρια και η εξέλιξη της περίπτωσης αυτής θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει το Δικαστήριο την Πέμπτη, ενώ τους τόνους άρχισαν να ανεβάζουν και όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία του Συστήματος, με τον Σύνδεσμό τους να προειδοποιεί ότι έχουν στενέψει πλέον υπερβολικά τα χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά την ανανέωση των συμβολαίων τους με τον ΟΑΥ και την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς των εντός ΓεΣΥ νοσοκομείων, η εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που το Δικαστήριο αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει εκδίκαση της υπόθεσης, ο ΟΑΥ μάλλον θα κληθεί να αποσύρει την εγκύκλιό του η οποία προνοεί απομάκρυνση των γιατρών από τα νοσηλευτήρια τους την 1η Νοεμβρίου. Χθες, πάντως, και μετά τον ορισμό της υπόθεσης από το Δικαστήριο για την Πέμπτη, μετά από συνεννόηση μεταξύ ΟΑΥ και υπουργείου Υγείας δόθηκε παράταση στην παραμονή των γιατρών στα νοσηλευτήριά τους μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, οπόταν και θα εκδοθεί η σχετική απόφαση. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή ο ΟΑΥ βρίσκεται σε στάση αναμονής αφού όποια και να είναι η απόφαση του Δικαστηρίου, θα πρέπει να συμμορφωθεί. «Ως ΟΑΥ δεν μπορούμε παρά να συμμορφωθούμε με την απόφαση του Δικαστηρίου», ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «αυτό το θέμα, είναι τώρα μια εκκρεμότητα για εμάς αλλά ευελπιστούμε ότι θα λήξει σύντομα».

Για τα τρία νοσηλευτήρια που κινούνται νομικά κατά του ΟΑΥ, μιλώντας στον «Φ», ο γυναικολόγος Γιώργος Μίτας ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα να κινηθούμε νομικά διότι δεν δεχόμαστε άλλο να πληρωνόμαστε για την ίδια ιατρική πράξη με ποσά εξευτελιστικά έναντι αυτών που λαμβάνουν άλλα νοσηλευτήρια. Πρέπει να διεκδικήσουμε ίση μεταχείριση». Το γεγονός ότι «κατά τον υπολογισμό των αμοιβών το 2020 λήφθηκαν υπόψη τα δεδομένα του 2018 για κάθε νοσηλευτήριο, εμάς μας έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση διότι τα νοσηλευτήρια μας τότε είχαν πολύ μικρό αριθμό γιατρών (στη βάση του οποίου υπολογίστηκε η αμοιβή) και τώρα μιλάμε για 80 γιατρούς, άρα τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Βρισκόμαστε σε φάση όπου για μια ιατρική πράξη εμείς παίρνουμε €500 και για την ίδια πράξη ένα άλλο νοσηλευτήριο λαμβάνει €1.200 και €1.500, κάτι το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο». Τα τρία νοσηλευτήρια, είπε ο κ. Μίτας, θα διεκδικήσουν και αναδρομική καταβολή των ποσών που θα λάμβαναν εάν ο ΟΑΥ δεν ακολουθούσε τη συγκεκριμένη διαδικασία.  

Στην επιστολή που απέστειλε στον ΟΑΥ, ο δικηγόρος των τριών νοσηλευτηρίων Ανδρέας Αγγελίδης, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «λόγω της μειωμένης αμοιβής που λαμβάνουν οι πελάτες μου, αδυνατούν να καλύψουν τις αμοιβές των γιατρών τους, οι οποίοι ένεκα της εν λόγω κατάστασης αποχωρούν από τις μικρότερες κλινικές ώστε να εργοδοτηθούν σε άλλες κλινικές με μεγαλύτερες συμφωνημένες με τον ΟΑΥ αμοιβές». 

Η διαφορετική αυτή μεταχείριση των νοσοκομείων του ΓεΣΥ, αναφέρει ο δικηγόρος των τριών νοσηλευτηρίων «δημιουργεί άνισες και/ή άδικες καταστάσεις και πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό στα εντεταγμένα στο ΓεΣΥ νοσηλευτήρια κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας του ανταγωνισμού.

Περαιτέρω και παραθέτοντας τρεις διαφορετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που σχετίζονται με την ανάγκη ίσης μεταχείρισης των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, αναφέρει ότι αίτημα των πελατών του είναι ο επανακαθορισμός της τιμής μονάδας στη βάση της οποίας υπολογίζεται η αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, «τούτο προς επιβεβαίωση και σεβασμό της αρχής της απαγόρευσης των δυσμενών διακρίσεων και της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Ο κ. Αγγελίδης επικαλείται και τις συμβάσεις που τα νοσηλευτήρια, που εκπροσωπεί, υπέγραψαν με τον ΟΑΥ το 2020. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην εν λόγω σύμβαση αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της ισχύος της Σύμβασης, τα μέρη δύνανται να συμφωνούν επιπρόσθετο αριθμό μονάδων από τον συνολικό αριθμό μονάδων όπως αυτός αναφέρεται στα άρθρα 8,2 και 8,3 (της σύμβασης), καθώς και την τιμή μονάδας με την οποία αμείβεται ο επιπρόσθετος αριθμός μονάδων». «Παρά την σαφή αυτή πρόνοια στη σύμβαση για δυνατότητα αναπροσαρμογής και/ή συμφωνίας για επιπρόσθετο αριθμό μονάδων και παρά τις εκκλήσεις των πελατών μου για εξεύρεση λύσης, ο Οργανισμός ουδεμία ενέργεια έλαβε προς επίλυση του προβλήματος». 

Η κίνηση αυτή των τριών νοσηλευτηρίων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «προειδοποιητική» για τον ΟΑΥ ο οποίος ως γνωστό ετοιμάζεται να μπει στη διαβούλευση με όλα τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ με στόχο να συμφωνηθεί ο νέος τρόπος αμοιβής τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο Σύστημα. Βεβαίως, όπως ανέφερε ο κ. Μίτας, «ακόμα και με το νέο τρόπο, που προωθείται από τον ΟΑΥ, οι ανισότητες μεταξύ των νοσοκομείων δεν θα εκλείψουν και ως εκ τούτου εμείς δεν μπορούμε παρά να διεκδικήσουμε αυτά που κρίνουμε ότι δικαιούμαστε». 

ΠΑΣΙΝ: «Καθυστερούμε και θα τρέχουμε να προλάβουμε στο τέλος»

Μετά τις 15 Νοεμβρίου θα αρχίσει η διαβούλευση με τον ΟΑΥ

Το τρίτο και μεγαλύτερο κεφάλαιο για τον ΟΑΥ αφορά τα νέα συμβόλαια των νοσοκομείων του ΓεΣΥ και τον νέο τρόπο αποζημίωσής τους. Χρονοδιάγραμμα η 1η Ιανουαρίου, και η όποια διαβούλευση με τα νοσηλευτήρια πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα ο διάλογος δεν έχει αρχίσει και τα νοσηλευτήρια διαμαρτύρονται. Όπως πληροφορούμαστε, ο ΟΑΥ προγραμματίζει να μπει στις διαπραγματεύσεις μετά τις 15 Νοεμβρίου.  

«Εάν δεν αρχίσουμε έγκαιρα να συζητάμε, θα τρέχουμε στη συνέχεια για να επιτύχουμε κάποια συμφωνία», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Μάριος Καραϊσκάκης. Το καλοκαίρια, «είχαμε διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του ΟΑΥ και δώσαμε και εμείς τις θέσεις μας για να διαμορφωθεί μια πρόταση η οποία να είναι κατά το δυνατό αποδεκτή από όλους. Ο ΟΑΥ θα ετοίμαζε την τελική του πρόταση και θα την έθετε ενώπιον μας, κάτι το οποίο όμως δεν έχει ακόμα γίνει και εμείς αρχίσαμε να ανησυχούμε». 

«Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι ο ΟΑΥ θα δώσει στον σύνδεσμο την πρότασή του, εμείς πρέπει να την δώσουμε στα μέλη μας να καταγράψουν τις θέσεις τους και μετά να τις μεταφέρουμε πίσω στον ΟΑΥ για να διαβουλευθούμε. Αυτή όλη η διαδικασία χρειάζεται χρόνο και τα χρονικά περιθώρια που έχουμε στη διάθεση μας είναι ήδη στενά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Έχουν όλοι δίκαιο

Το θέμα είναι ότι όλοι έχουν δίκαιο. Και τα νοσηλευτήρια που τρέχουν τον ΟΑΥ στα δικαστήρια για τις διαφορετικές αμοιβές που λαμβάνουν και οι 20 γιατροί εκτός ΓεΣΥ που διεκδικούν το δικαίωμα τους στην περιουσία και την επαγγελματική στέγη αλλά και οι σύνδεσμοι των ιδιωτικών νοσοκομείων που διεκδικούν χρόνο για διαπραγμάτευση ώστε να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον νέο τρόπο αποζημίωσης τους. Μαζεύτηκαν όλα και η κατάσταση έχει περιπλεχθεί. Στην ουσία και τα τρία ζητήματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις θα ληφθούν και πάλι με την ψυχή στο στόμα και ας ελπίσουμε ότι δεν θα εντοπίζουμε σε ένα χρόνο νέες στρεβλώσεις στο Σύστημα, εξαιτίας της βιασύνης που θα καταλάβει τους πάντες σε ένα μήνα από σήμερα.