Σε λειτουργία τέθηκαν από χθες άλλες έξι κάμερες της τροχαίας σε δύο νέα σταθερά σημεία στη Λευκωσία, ενώ παράλληλα, θα βρίσκονται στους δρόμους άλλες τέσσερις κινητές κάμερες σε παγκύπρια βάση. Από χθες, έχουμε κάμερες σε τρεις ελεγχόμενες διασταυρώσεις στη Λευκωσία και οκτώ κινητές κάμερες.
Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας της Τροχαίας Αρχηγείου, Γιώργος Μιλής, οι δύο νέες διασταυρώσεις είναι στη Λεωφόρο Λεμεσού με Αρμενίας (δύο κάμερες που θα ελέγχουν την ευθεία και όχι το στρίψιμο στην Αρμενίας) και τέσσερις κάμερες στη διασταύρωση των Λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Προδρόμου. Χθες το πρωί έγιναν τα τελευταία τεστ και από τις 10 το πρωί τα φλας άναψαν επίσημα και κατάγγελλαν οδηγούς που παράβαιναν είτε το κόκκινο, είτε το όριο ταχύτητας, είτε την άσπρη γραμμή.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Μιλή, περί τα μέσα προς τέλη Μαρτίου θα λειτουργήσουν κάμερες σε δύο ελεγχόμενες διασταυρώσεις σε Λεμεσό. Θα αφορούν τη διασταύρωση των Λεωφόρων Μακαρίου Γ΄, Νίκου Παττίχη και Αρχιεπισκόπου Λεοντίου Α΄ (πρώην φώτα Fairways) και στη διασταύρωση Λεωφόρου Μακαρίου και Αγίας Ζώνης (πρώην φώτα Αριέλ). Παράλληλα, θα λειτουργήσουν ακόμη τέσσερις κινητές κάμερες, σύνολο 12.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, πριν το τέλος Απριλίου θα τεθούν σε λειτουργία κάμερες σε δύο ακόμη διασταυρώσεις στη Λευκωσία (σύνολο πέντε σημεία). Αυτά είναι στη Λεωφόρο Στροβόλου και Μαχαιρά (πλησίον εργοστασίου Pepsi Cola) και στη συμβολή των Λεωφόρων Μακαρίου Γ΄, Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα (φώτα Αστυνομικού Σταθμού Λυκαβητού). Επίσης, θα λειτουργήσουν άλλες τέσσερις κινητές κάμερες, σύνολο 16. Σημειώνεται ότι με βάση τον προγραμματισμό, η κάθε κινητή κάμερα θα πρέπει να εργάζεται συνολικά οκτώ ώρες το 24ωρο. Η κάθε κάμερα μεταφέρεται σε προκαθορισμένο σημείο που υποδεικνύει η Τροχαία και λειτουργεί εκεί δύο ώρες και στη συνέχεια μεταφέρεται στο επόμενο σημείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ηχητικό / Μιλής: Από 25 μέχρι 300 ευρώ τα πρόστιμα παραβίασης ΑΛΤ
- Με sms θα γίνεται η ειδοποίηση για τα εξώδικα καμερών
- 450 λαπόρτα την ημέρα από τις κάμερες της τροχαίας
- Να ενημερώνονται οι πολίτες για τις κινητές κάμερες
- Με δόσεις οι νέες κάμερες, ώστε να συνηθίσουμε
- Αλλαγές σε δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες
Η δεύτερη και τελευταία φάση του συστήματος, θ’ αρχίσει από την 1η Μαΐου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, με την εγκατάσταση άλλων 66 σταθερών καμερών σε σημεία στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και Μόρφου. Μέχρι τα τέλη ’23 θα λειτουργούν 110 κάμερες, 90 σταθερές και 20 κινητές. Ο υπεύθυνος οδικής ασφάλειας Τροχαίας επεσήμανε στον «Φ» ότι έχει παρατηρηθεί πως αλλάζει η νοοτροπία του Κύπριου οδηγού με την εισαγωγή των καμερών σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων, η δημιουργία της ομάδας «Ζ» κ.ά. «Σίγουρα η τεχνολογία βοηθά στη μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων και δη των θανατηφόρων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται και οι στοχευμένοι έλεγχοι των οδηγών για να έχουμε καλά αποτελέσματα».
Σε άλλο σημείο, ο κ. Μιλής είπε ότι ο απολογισμός σήμερα των καμερών είναι αρκετά καλός αφού από τις 500-600 καταγγελίες ημερησίως από τις τέσσερις κάμερες που λειτούργησαν σε πιλοτική βάση στη Λευκωσία , τώρα βρισκόμαστε στις 50-60 την ημέρα. Φαίνεται, ανέφερε, ότι οι οδηγοί είναι πιο προσεκτικοί πλέον και αυτό διαπιστώνεται και σε διασταυρώσεις που δεν υπάρχουν κάμερες, όπου οι οδηγοί μένουν πίσω από τη γραμμή του αλτ και οι παραβάσεις του κόκκινου είναι περιορισμένες.
Ο αξιωματούχος της Αστυνομίας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για βελτίωση των διαδικασιών ώστε τα εξώδικα να στέλλονται έγκαιρα στον οδηγό παραβάτη, ενώ τώρα η διαδικασία αυτή διαρκεί από ένα έως επτά μήνες.
Σύντομα υποθέσεις στο Δικαστήριο
Ερωτηθείς για το πότε θα δούμε τις πρώτες υποθέσεις του συστήματος φωτοεπισήμανσης στο Δικαστήριο, ο αξιωματικός της Τροχαίας ανέφερε ότι σύντομα θα αρχίσουν να καταχωρούνται υποθέσεις για άτομα που αρνήθηκαν να πληρώσουν το εξώδικό τους.
Όπως εξήγησε ο κ. Μιλής, όταν ένας παραβάτης οδηγός λάβει ειδοποίηση για εξώδικο θα πρέπει να μεταβεί στο Ταχυδρομείο για να το παραλάβει. Από την ημέρα παραλαβής έχει περιθώριο 45 ημερών για να το πληρώσει. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα κινείται ποινική διαδικασία εναντίον του ώστε να καταχωρείται φάκελος στο Δικαστήριο. Μέχρι τώρα υπήρχαν κάποια προβλήματα για το ποιος θα ετοίμαζε τον φάκελο για το Δικαστήριο, όμως αυτό ξεπεράστηκε και θ’ αρχίσουν σύντομα να καταχωρούνται υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης. Σήμερα, παραμένουν απλήρωτα πέραν των 40.000 από τα 87.000 εξώδικα, κάτι που θα προκαλέσει πρόβλημα στα Δικαστήρια όταν φτάσει ένας τόσο μεγάλος αριθμός υποθέσεων για εκδίκαση.
Στο μεταξύ, από χθες, η Τροχαία άρχισε ελέγχους για τη χρήση ζώνης ασφάλειας και παιδικών καθισμάτων. Όπως εξήγησε ο κ. Μιλής, η ζώνη ασφάλειας σώζει ζωές και έχει διαπιστωθεί πως πέρσι πέραν του 45% των οδηγών που έχασαν τη ζωή τους δεν έφεραν ζώνη ασφάλειας. Σημειώνεται ότι φέτος θρηνούμε έξι θύματα στην άσφαλτο, όσα και πέρσι το ίδιο διάστημα.