Ξεμένει από νοσηλευτές η Κύπρος, ακολουθώντας όπως διαπιστώνεται, τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την έλλειψη νοσηλευτών εδώ και αρκετό καιρό. Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και η μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας, έχουν οδηγήσει σε ανάπτυξη νέων δομών, ενώ η δημιουργία νέων νοσηλευτηρίων έχει αυξήσει κατά πολύ τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Κύπρου, να αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλο πρόβλημα στη στελέχωση τους. Μάλιστα, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς, το πρόβλημα θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια όταν λειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία για τα οποία έχουν υποβληθεί κατά τη χρονιά που πέρασε αιτήσεις στο υπουργείο Υγείας για αδειοδότηση τους.

Το πρόβλημα, επιβεβαίωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Μάριος Καραϊσκάκης, και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή, όσο κι αν προσπαθούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να στελεχωθούν δεν τα καταφέρουν, διότι στην Ελλάδα, υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών, γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από όπου θα μπορούσαμε να πάρουμε νοσηλευτές υπάρχει έλλειψη, και ως εκ τούτου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νόσος Πάρκινσον: Επαναστατική μη επεμβατική θεραπεία αντιμετωπίζει το τρέμουλο

«Ακόμα και οι νοσηλευτές που υπάρχουν», είπε ο κ. Καραϊσκάκης, «εξαφανίζονται από τον ιδιωτικό τομέα εν μια νυκτί όταν τους καλέσει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να αναλάβουν καθήκοντα στα κρατικά νοσηλευτήρια αφού εκεί νιώθουν μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, έστω κι αν οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν διαφέρουν κατά πολύ». 

Τα ζητήματα που έθεσε στις δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, είχαν τεθεί προς συζήτηση και κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιων, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών και Κύπρου και της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ Γιάννης Λεοντίου, «το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό για αυτό και πρέπει να λαμβάνουμε από τώρα τα μέτρα μας» και υπενθύμισε ότι «έλλειψη νοσηλευτών είχε παρατηρηθεί και πριν από 15 περίπου χρόνια και τότε τρέχαμε να βρούμε λύσεις». 

Ως ΠΑΣΥΝΜ, είπε ο κ. Λεοντίου, «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να βρεθούν τρόποι για εξασφάλιση νέων νοσηλευτών». «Η έλλειψη νοσηλευτών και μαιών αποτελεί σοβαρό και υψίστης σημασίας θέμα, που επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ.

«Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να εμπλακεί και το υπουργείο Παιδείας, η διεύθυνση ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης», ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, λέγοντας ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να προσελκύσουμε νέους για να επιλέγουν τις νοσηλευτικές σχολές για τις σπουδές τους. Στην Κύπρο υπάρχει μια κρατική και δύο ιδιωτικές νοσηλευτικές σχολές. Πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για να καλυφθούν οι ανάγκες που ήδη υπάρχουν αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε ξανά στο μέλλον αυτό το πρόβλημα». 

 Όπως πληροφορούμαστε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Μεταξύ αυτών, και το ενδεχόμενο παραχώρησης κινήτρων για σπουδές στη νοσηλευτική, ή υπό προϋποθέσεις αξιοποίηση των ξένων φοιτητών που φοιτούν στις νοσηλευτικές σχολές της Κύπρου.