Εσωτερική έρευνα έχει διατάξει η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, για την υπόθεση πατέρα, ο οποίος σύμφωνα με την τηλεοπτική εκπομπή «24 Ώρες» ήταν άστεγος και έμενε για μήνες σε αυτοκίνητο μαζί με τη 10χρονη κόρη του, που είναι παιδί με αναπηρία.

Ωστόσο, το Υφυπουργείο εμφάνισε στον «Φ» διαφορετικά δεδομένα από εκείνα που προβλήθηκαν, με την κ. Ανθούση να απορρίπτει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω οικογένεια έμεινε στο δρόμο, πόσο μάλλον για περίοδο ενάμιση χρόνου. Αντιθέτως, υπογραμμίστηκε ότι προσφέρθηκε άμεσα λύση για πατέρα και κόρη, στους οποίους προσφέρονταν και οικονομική στήριξη, πράγμα που υποστήριξαν και άλλες πηγές της εφημερίδας από την κοινότητα της Μονής, όπου και διέμεναν αρχικά. Πάντως, η κ. Ανθούση, παραδέχτηκε αδυναμίες και παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος, όπως η ασυνεννοησία μεταξύ των διαφορετικών Υπηρεσιών και ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που διαφανούν σφάλματα θα προχωρήσει και σε πειθαρχική έρευνα. Χθες ομάδα εσωτερικού ελέγχου στάλθηκε στην οικογένεια για επιτόπια αξιολόγηση της κατάστασης.

Ειδικότερα, η κ. Ανθούση σημείωσε ότι η περίπτωση περιήλθε εις γνώσιν της γύρω στον Μάρτιο του 2022, με αποτέλεσμα το Υφυπουργείο να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για εξασφάλιση αρχικά προσωρινής στέγης και στη συνέχεια για εξεύρεση κατοικίας και παραχώρηση προκαταβολής για κάλυψη ενοικίων και εξόδων σύνδεσης ρεύματος και νερού. Επιπλέον, είπε, ενέκρινε ποσό για κάλυψη του κόστους επισκευών στην οικία.

Όμως, λόγω κακού χειρισμού από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, τον Οκτώβριο του 2022 ανέστειλαν το επίδομα φροντίδας που λάμβανε το παιδί, καθώς από το ιατροσυμβούλιο κρίθηκε με μέτρια αναπηρία. Όταν προβλήθηκε η εκπομπή η Υφυπουργός ζήτησε εκ νέου ενημέρωση, και κατόπιν σχετικής αξιολόγησης έκρινε ότι θα επαναφερθεί και το επίδομα φροντίδας και το επίδομα αναπηρίας «που έχει κοπεί λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ τριών Υπηρεσιών».

Η κ. Ανθούση κρίνει ότι δεν διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες που προβλήθηκαν. «Εκείνα που λέχθηκαν είναι οι μισές αλήθειες», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι, χθες, παραπέμφθηκε και η ομάδα εσωτερικού ελέγχου για επιτόπια αξιολόγηση της κατάστασης, στην οποία συμμετέχει ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός. 

Όπως, είπε, αντιλαμβάνεται πλήρως «αδυναμίες και παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος, τις οποίες ουδέποτε προσπάθησα να κρύψω ή να ωραιοποιήσω». Ένα από αυτά, όπως σημείωσε, αφορά τη γραφειοκρατία και ένα άλλο την ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκαν εκθέσεις γεγονότων από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή, σημείωσε ότι με βάση την έκθεση που εκπονήθηκε διαφαίνεται ότι ο πατέρας διέμενε σε αυτοκίνητο περιστασιακά, όταν είχε διενέξεις με τη σύντροφό του, χωρίς το παιδί, κάτι το οποίο δεν είχε αποκαλύψει στις Υπηρεσίες. «Ο ίδιος, είχε πει στους λειτουργούς, ότι είναι ευχαριστημένος από τις ΥΚΕ, με τις οποίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν σε στενή επαφή». Τέλος, καταρρίπτεται ότι ο οποιοσδήποτε λειτουργός εξαπέλυσε απειλές ή/και εκφόβησε τον πατέρα.

Με βάση τις πληροφορίες του «Φ» η οικογένεια αντιμετώπιζε καθημερινά προβλήματα και ο πατέρας αποφάσισε να φύγει από το σπίτι με τη 10χρονη. Αρχικά έμεινε σε χώρο ταβέρνας στην κοινότητα τους μαζί με το παιδί, ενώ αργότερα με τη συνδρομή των υπηρεσιών του Υφυπουργείου μετακόμισε σε σπίτι. Μάλιστα, η κοινότητα πρόσφερε απλόχερα βοήθεια. Διασφαλίστηκε από το στρατόπεδο ης περιοχής φαγητό τρεις φορές την ημέρα, όπως επίσης ρούχα και χρήματα.