ΤΟ Υφυπουργείο Μετανάστευσης είναι μια πραγματικότητα, μετά και την  απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία  ψήφισε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ομόφωνα τον νόμο για τη δημιουργία του. Πρόκειται για μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόκειται, ωστόσο και μια αναγκαιότητα καθώς έχουν διαμορφωθεί δεδομένα, τα οποία επιβάλλουν τη δημιουργία και λειτουργία ενός μηχανισμού διαχείρισης του μεγάλου αυτού ζητήματος. Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία προφανώς και θα βοηθήσει σημαντικά τον χειρισμό του μεταναστευτικού.

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι η χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής της θέση, δέχεται πολλές μεταναστευτικές ροές. Έχουν γίνει αρκετά τον τελευταίο χρόνο τόσο σε σχέση με τις επιστροφές όσο με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Πολλά έχουν γίνει και αναφορικά με τις συνεννοήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά κράτη.

ΕΧΟΝΤΑΣ υιοθετήσει τέσσερις κεντρικούς άξονες, η κυβέρνηση εστίασε την προσοχή της στη μείωση των αφίξεων νέων αιτητών ασύλου, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τη βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας και συνθηκών υποδοχής και τέλος στην αύξηση του αριθμού των επιστροφών.

ΟΠΩΣ ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε προ ημερών αποτέλεσμα των δράσεων ήταν και η μείωση των αφίξεων κατά 37% και οι αιτήσεις ασύλου κατά σχεδόν 50%. Παρουσιάστηκαν πολλά στατιστικά στοιχεία πρόσφατα αλλά αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικές αυτές να αποδίδουν. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό το δράσεις και αποτέλεσμα.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και πρόκειται για εξελίξεις που σηματοδοτούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Η δημιουργία και λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης ενισχύουν τις προσπάθειες, αλλά προφανώς και δεν επιλύουν αυτόματα το ζήτημα τούτο. Παραμένει μεγάλο και κάποιες συγκυρίες το γιγαντώνουν περισσότερο.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως το  κοινοβούλιο αναγνώρισε τη σημασία που έχει για το κράτος η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών μετανάστευσης και ασύλου κάτω από την ενιαία ομπρέλα ενός φορέα, ενός μηχανισμού. Αυτό ήταν το μήνυμα που είχε στείλει και η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών και τούτο έτυχε θετικής υποδοχής.

ΤΩΡΑ αναμένεται ο νόμος να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να δρομολογηθεί η συγκέντρωση των υπηρεσιών και ασφαλώς ο διορισμός του Υφυπουργού. Δεν αναμένεται σε σχέση με τη συγκρότηση του Υφυπουργείου να υπάρξουν δυσκολίες καθώς οι υπηρεσίες, που θα «αποσπασθούν» υπάρχουν και λειτουργούν. Αναμένουμε περισσότερα αποτελέσματα.