Δεν κατέληξε με βεβαιότητα κατά πόσο ο αιφνίδιος θάνατος του 29χρονου υποπλοίαρχου Βαγγέλη Φραγκούλη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 3/10/2020 σε αυτοκίνητο-αντίκα εντός της αποθήκης που ενοικίαζε, έχουν ή δεν έχουν συμβάλει ενέργειες ή πράξεις τρίτων προσώπων. Αυτό αναφέρει στο πόρισμα του θανατικός ανακριτής, δικαστής Νικόδημος Φακούντης.

Η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης ήταν μακράν όπως σημειώνει ο θανατικός ανακριτής και σε αυτή κλήθηκαν να καταθέσουν 10 μάρτυρες ενώ έγιναν δύο αυτοψίες στον χώρο όπου ο 29χρονος Βαγγέλης εντοπίστηκε νεκρός. Στο πολυσέλιδο πόρισμα ο θανατικός ανακριτής έλαβε υπόψη του διαφορά θέματα που τέθηκαν κατά τη διαδικασία, σημειώνοντας ακόμη ότι δεν έγιναν οι δέουσες ενέργειες από μέρους της Αστυνομίας κατά διερεύνηση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ιατροδικαστής που κλήθηκε να εξετάσει τον θάνατο του 29χρονου δεν διενέργησε αυτοψία στο μέρος όπου εντοπίστηκε νεκρός. Στο όχημά του δεν έγινε δακτυλοσκοπική εξέταση ή εξέταση για εντοπισμό γενετικού υλικού ούτε επιστημονικός έλεγχος σε κηλίδες που φαίνεται να υπήρχαν στο εσωτερικό του μέρος και στην πλευρά του οδηγού. Στο μαχαίρι και συγκεκριμένα στη λεπίδα εντοπίστηκε μικτό γενετικό υλικό και μια τρίχα που αυτό αφήνει όπως αναφέρει ο θανατικός ανακριτής, ανοικτό το ενδεχόμενο να προέρχεται είτε από προηγούμενη χρήση του θανούντος χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο (έστω και απομακρυσμένο), αυτό να προέρχεται και από χρήση του μαχαιριού από τρίτο πρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν σκότωσαν τον Φραγκούλη, επιμένει ο ιατροδικαστής

Επισημαίνει ακόμη ότι οι δυο ιατροδικαστές που κλήθηκαν να καταθέσουν έδωσαν διαφορετικές εκτιμήσεις σε σχέση με το τραύμα στο κάτω χείλος του στόματος του θύματος. Σημείωσε ακόμη ότι ενώ υπήρχε εξωτερική κάμερα παρακολούθησης στο ισόγειο καταστήματος, η οποία κάλυπτε την είσοδο που οδηγούσε στην αποθήκη όπου εντοπίστηκε νεκρός ο θανών, αυτή παραλήφθηκε από την Αστυνομία μετά από έξι μήνες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να εντοπιστούν διαθέσιμα αρχεία. Επίσης, ότι δεν λήφθηκε μέτρηση σε σχέση με την τοπογραφία του θανατηφόρου τραύματος είτε πριν την μετακίνηση του πτώματος είτε κατά το στάδιο της νεκροψίας. Αυτό τονίζει θα μπορούσε να βοηθήσει στον να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει κάποια πιθανά σενάρια που τέθηκαν ενώπιον του, από πλευράς της Αστυνομίας σε σχέση με τους πιθανούς μηχανισμούς θανάτωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απορρίπτει τη δολοφονία Φραγκούλη ο δρ Μαρνερίδης

Ο θανατικός ανακριτής, δικαστής Νικόδημος Φακούντης, αφήνει το υπό εξέταση πόρισμα ανοικτό (open verdict) κοινοποιώντας το στον Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω χειρισμό και διερεύνηση της υπόθεσης καθώς και στην οικογένεια του θανόντα. Στο πόρισμα γίνεται αναφορά και στην περίπτωση του Θανάση Νικολάου και στην πολιτική αιτηση 51/2008 ημερομηνίας 31.12.2008 με την τότε Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου κα. Παπαδοπούλου να σημειώνει ότι «αν ένας θανατικός ανακριτής δεν είχε πεισθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ότι η περίπτωση που εξετάζει επρόκειτο για αυτοκτονία, έχει τη δυνατότητα να αφήσει το ζητήματα ανοικτό open verdict».