Αρνητική απάντηση στο αίτημα του για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έλαβε 34χρονος τετραπληγικός οικογενειάρχης και πατέρας, επειδή, όπως αναφερόταν στη σχετική επιστολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, υπήρξε «αποξένωση καταθέσεων» από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς πριν ο ίδιος καταστεί ανάπηρος. 

«Συγγνώμη, δεν προγραμμάτιζα το 2014 να έχω ατύχημα και να μείνω τετραπληγικός το 2021 για να προσέχω την κίνηση στον λογαριασμό μου», λέει ο ίδιος στον «Φ», ενώ η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου έχει ήδη αποταθεί στην αρμόδια υπηρεσία, ζητώντας αλλαγή των διαδικασιών. 

«Έχω οδηγίες να αναφερθώ στην αίτηση σας για την παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και να σας πληροφορήσω ότι από την εξέταση των στοιχείων που έχετε προσκομίσει και των επεξηγήσεων που δώσατε για τους λόγους της αποξένωσης καταθέσεων κατά την περίοδο από 1//1/2014 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, έχει διαπιστωθεί ότι η αποξένωση καταθέσεων δεν ήταν επιβεβλημένη ή αναγκαία. Ως εκ τούτου, το ποσό των καταθέσεων που αποξενώθηκαν λαμβάνονται υπόψη ως περιουσιακό στοιχείο, η αίτηση σας για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος απορρίπτεται». 

Με αυτή την επιστολή και επικαλούμενη, παράλληλα, τη σχετική νομοθεσία που εφαρμόζεται γενικά για την παραχώρηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ενημέρωσε τον 34χρονο τετραπληγικό, ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει το ΕΕΕ. 

«Στις 23 Ιουνίου 2021, στα 32 μου, είχα ατύχημα με αποτέλεσμα να καταστώ τετραπληγικός. Μετά τη διαδικασία αποκατάστασης κ.λπ., χρειάστηκε να πάω και στο εξωτερικό, υπέβαλα αίτημα για εξασφάλιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αφού τα εισοδήματα της οικογένειας μου, έχω σύζυγο και ένα ανήλικο παιδί, επιτρέπουν να μου παραχωρηθεί το ΕΕΕ. Από το αρμόδιο Τμήμα μου ζήτησαν τα τραπεζικά μου δεδομένα και τους λογαριασμούς μου για τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Κατέθεσα όλα τα δεδομένα μέχρι το 2016. Τελικά, πήρα επιστολή με την οποία με ενημέρωναν ότι το αίτημα μου απορρίπτεται επειδή βάσει της έρευνας τους από το 2014 μέχρι την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος μου, παρατηρείται αποξένωση καταθέσεων η οποία δεν ήταν επιβεβλημένη ή αναγκαία. Δηλαδή, εγώ όταν ήμουν καλά και εργαζόμουν και σίγουρα οι λογαριασμοί μου λόγω του επαγγέλματος μου είχαν συνεχώς κίνηση, έπρεπε να σκέφτομαι ότι το 2021 θα είχα ατύχημα και θα έμενα τετραπληγικός ώστε να μεριμνώ να δικαιολογείται η αποξένωση καταθέσεων από τον λογαριασμό μου». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η σημασία της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία

Κανένας, είπε συνεχίζοντας ο 34χρονος, «δεν νομίζω ότι προγραμματίζει να έχει ένα ατύχημα ή προβλέπει ότι θα έχει ένα ατύχημα ώστε επί σκοπού να αποξενώσει καταθέσεις. Θα δεχόμουν αυτή την απάντηση, εάν η αποξένωση καταθέσεων γινόταν λίγο πριν την υποβολή της αίτηση μου. Στον λογαριασμό μου σαφώς και υπήρχαν χρήματα την εποχή αμέσως μετά το ατύχημα και ευτυχώς που υπήρχαν διότι διαφορετικά η σύζυγος και το παιδί μου δεν θα είχαν χρήματα για να ζήσουν όσο εγώ βρισκόμουν στα νοσοκομεία ή για αποκατάσταση. Αν αυτό εννοούν αποξένωση καταθέσεων δεν ξέρω τι να πω». Αν το κράτος, είπε, «μπορεί να μου εξασφαλίσει εργασία που να μπορώ να την κάνω, τότε μπορούν να κρατήσουν τα επιδόματα για τον εαυτό τους. Θα προτιμούσα, βεβαίως, να μην είμαι τετραπληγικός, να έχω τη δουλειά μου και να ζω την οικογένεια μου όπως πρέπει». 

Δυστυχώς, ανέφερε από πλευράς του στον «Φ» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, «πολλές φορές το κράτος ακολουθεί έναν νόμο και τον εφαρμόζει οριζόντια χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις». Ως ΟΠΑΚ, πρόσθεσε, «με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε αποστείλει επιστολή στον διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας από τις αρχές περασμένου Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αθλιότητα! Το κράτος αρπάζει τον 13ο μισθό ατόμων με αναπηρία!

Με την επιστολή μας «ζητούσαμε τον τερματισμό της άδικης διαδικασίας που ακολουθείται στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία τα οποία αιτούνται ΕΕΕ μετά από την απόκτηση της αναπηρίας. Αναφέραμε, επίσης, ότι θα ήταν πιο ορθό να αναθεωρηθούν οι διαδικασίες και σε περιπτώσεις που το άτομο είτε λόγω ατυχήματος, είτε λόγω ασθένειας αποκτά σοβαρή αναπηρία, κάτι που δεν θα μπορούσε να προβλέψει ή προγραμματίσει, ο έλεγχος για αποξένωση περιουσίας να περιορίζεται στο διάστημα μετά την απόκτηση της αναπηρίας και όχι πέντε ή επτά χρόνια πριν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το μέλος μας αναγκάστηκε να αιτηθεί ΕΕΕ μετά από την απόκτηση της αναπηρίας που ήταν αποτέλεσμα τραυματισμού του πριν από περίπου δύο χρόνια. Δεν είναι δίκαιο να ελέγχονται δεδομένα για πολύ παλαιότερα. Κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν κριτήρια για την παραχώρηση επιδομάτων αλλά αυτά τα κριτήρια ενδεχομένως να μην πρέπει να εφαρμόζονται οριζόντια».