Μέχρι τις 2 Ιουνίου παράτεινε την άδεια απουσίας της από τις Κεντρικές Φυλακές η διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα με την κατάσταση να συνεχίζεται.

Χθες έληξε η νέα άδεια απουσίας που είχε λάβει περί τα τέλη Απριλίου και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στάληκε νέα άδεια απουσίας με αποτέλεσμα να παραταθεί και ο αναπληρωματικός διορισμός του διευθυντή Φυλακών, Ιωάννη Καπνουλά. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωματικός διορισμός δεν μπορεί να ανανεωθεί, αν η διευθύντρια δεν απουσιάζει με άδεια.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η νέα παράταση στην απουσία της κ. Αριστοτέλους οφείλεται στο γεγονός ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τους διορισμούς στις θέσεις γενικών διευθυντών υπουργείων. Η κ. Αριστοτέλους είναι μια από τις υποψήφιες για μια θέση γενικού διευθυντή και αναμένει την απόφασή της πριν λάβει τις δικές της τελικές αποφάσεις. Η πρόθεσή της να μην επιστρέψει στις Φυλακές μετά και την υπόθεση με τις καταγγελίες εις βάρος του αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού, είναι δεδομένη, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την απόφαση της ΕΔΥ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προφορικές εξετάσεις των υποψηφίων έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι στις 22 Μαΐου θα εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής για το ποιοι κρίνονται οι καταλληλότεροι για τις θέσεις των γενικών διευθυντών. Στην περίπτωση που η κ. Αριστοτέλους επιλεγεί σε μια από τις έξι θέσεις γενικού διευθυντή, τότε θα κενωθεί η θέση της στις Κεντρικές Φυλακές, οπόταν και θα προκηρυχθεί. Σε αντίθετη περίπτωση επαφίεται στην ίδια ν’ αποφασίσει αν θα επιστρέψει στις Φυλακές. 

Σημειώνεται ότι η υποδιευθύντρια των Φυλακών Αθηνά Δημητρίου, που επίσης είχε ζητήσει την αποχώρησή της, έχει αποσπαστεί για τρία χρόνια στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η ίδια η υπουργός Άννα Κουκκίδη Προκοπίου θέλουν όσο το δυνατόν συντομότερο να κλείσει το θέμα με τη διεύθυνση ώστε να προχωρήσουν με τους σχεδιασμούς τους στις Φυλακές, οι οποίες περνούν μια δύσκολη περίοδο λόγω του υπερπληθυσμού. Επίσης, την περασμένη βδομάδα οι φυλακές πέρασαν από την ακτινογραφία 12 μελών της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα καταδικάσει την χώρα μας για το θέμα του υπερπληθυσμού και των κτηριακών εγκαταστάσεων. Την ερχόμενη Τετάρτη θα κλείσει η έρευνα της Επιτροπής και ως τον Νοέμβριο αναμένεται ότι θα αποσταλεί η προκαταρκτική της έκθεση για παρατηρήσεις. Αρχές του 2024 η τελική έκθεση θα σταλεί στη χώρα μας.