Σημαντικές και συνεχείς μεταβολές δέχεται τα τελευταία χρόνια το εργασιακό περιβάλλον, ενώ οι νέες τάσεις όπως οι αλλαγές στον χώρο εργασίας, η συνεχής ανάπτυξη του υβριδικού μοντέλου και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στον κλάδο, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Οι χώροι εργασίας αλλάζουν και γίνονται πιο απαιτητικοί και πιο εικονικοί από ποτέ. Τα ζητήματα που δημιουργούνται γύρω από την υβριδική εργασία είναι μεγάλα, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο μοντέλο, σαφώς πιο περίπλοκο που απαιτεί νέες δεξιότητες. 

 

 

 

Πάντως, όπως δείχνουν οι περισσότερες έρευνες οι εργαζόμενοι προτιμούν την υβριδική εργασία, καθώς με αυτό τον τρόπο κερδίζουν την ευελιξία και τη δυνατότητα να μοιράζουν τον χρόνο τους εργαζόμενοι στο σπίτι και στον χώρο εργασίας τους. Οι εταιρείες που δεν προσφέρουν την επιλογή πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την απώλεια πολύτιμων εργαζόμενων επεσήμανε στην συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο», η Μαρία Βακόλα, καθηγήτρια και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Στο παρελθόν όποιοι ζητούσαν να εργασθούν από το σπίτι για κάποιες μέρες, θεωρούνται λιγότερο δεσμευμένοι στην εργασία τους. Πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκε πως το να δίνει την επιλογή μια εταιρεία στον εργαζόμενο να εργάζεται υβριδικά αυξάνει τόσο την ικανοποίησή τους όσο και την αποδοτικότητά τους», εξήγησε. Επιπλέον, πολλές από τις προκλήσεις στα εργασιακά έχουν να κάνουν και με το συνταξιοδοτικό. Οι βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία έδειξαν πως η αύξηση των ορίων προκαλεί εντάσεις και πως όποια κυβέρνηση το επιχειρεί δέχεται πλήγμα στην δημοτικότητά της. ο πληθυσμός γερνά και πρέπει να συνεισφέρουν στην οικονομία όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Όμως καθώς ο πληθυσμός γερνά πρέπει να συνεισφέρουν στην οικονομία όλο και περισσότερα ενδεχομένως και μεγαλύτερα σε ηλικία κομμάτια του πληθυσμού. 

Σύμφωνα με τη Μαρία Βακόλα οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν την επιλογή αν θα παραμείνουν στην εργασία και αυτό να μην γίνει αναγκαστικά. Το μπαλάκι, πάντως είναι και πάλι στα χέρια των επιχειρήσεων. «Αν θέλουμε όμως να λύσουμε πραγματικά το πρόβλημα του ορίου ηλικίας πρέπει να δημιουργήσουμε εργασιακούς χώρους όπου οι εργαζόμενοι να θέλουν να παραμείνουν με το ίδιο ή μειωμένο ωράριο. Ένας εργασιακός χώρος με υποστήριξη, δικαιοσύνη, μάθηση, παρακίνηση και ομαδικότητα, είναι αρκετά ελκυστικός για ένα ώριμο εργαζόμενο ή εργαζόμενη για να παραμείνει», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβάλλεται η Χρήση Υβριδικής Εργασίας εν έτη 2023

-Ποιες είναι οι πιο συχνές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα;

-H πανδημία επιτάχυνε πολλές αλλαγές στην εργασία και οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα θα έλεγα πως οι προκλήσεις περιλαμβάνουν: 

• Εξουθένωση και άγχος: Πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται εξαντλημένοι και αγχωμένοι λόγω των πολλών ωρών εργασίας, του υπερβολικού φόρτου εργασίας, της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και της εργασιακή ανασφάλειας που προκάλεσε η πανδημία. 

• Ψυχική υγεία και ευημερία: Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια ζητήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη και απομόνωση. Οι εργαζόμενοι αναθεώρησαν τις προσωπικές τους προτεραιότητες και αυτό επηρέασε και τον τρόπο που βλέπουν την εργασία τους. 

• Τεχνολογικές προκλήσεις και ψηφιακές δεξιότητες: Καθώς η τεχνολογία προχωρά με ταχείς ρυθμούς, κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με νέα εργαλεία και πλατφόρμες, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάζει την παραγωγικότητα και την εργασιακή τους απόδοση. Επίσης, δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι εξοικειωμένοι με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και μοιραία υπάρχει μια απροθυμία ή και αντίσταση στον ψηφιακό κόσμο εργασίας

• Νέες μορφές εργασίας και επικοινωνίας: Η εξ αποστάσεως εργασία έχει γίνει πιο συνηθισμένη και σίγουρα φέρνει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί να παρουσιάσει προκλήσεις όπως η έλλειψη συνεργασίας, το αίσθημα αποσύνδεσης από την ομάδα και τους συναδέλφους

-Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν στην αγορά εργασίας λόγω της υβριδικής εργασίας και πώς αυτές θα επηρεάσουν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες; 

-Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν πως μπορούν να εργασθούν και με ένα διαφορετικό τρόπο. Κάποιες μέρες εργασίας στο γραφείο και κάποιες στο σπίτι έδωσε στους περισσότερους την ευελιξία που χρειάζονταν. Οι εταιρείες που δεν προσφέρουν την επιλογή πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την απώλεια πολύτιμων εργαζόμενων. Η υβριδική εργασία ήταν στο παρελθόν στίγμα. Όποιοι ζητούσαν να εργασθούν από το σπίτι για κάποιες μέρες, θεωρούνται λιγότερο δεσμευμένοι στην εργασία τους. Πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκε πως το να δίνει μια εταιρεία την επιλογή στον εργαζόμενο να εργάζεται υβριδικά αυξάνει τόσο την ικανοποίησή του όσο και την αποδοτικότητά του. 

-Αν η υβριδική εργασία είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει, τι πρέπει να αλλάξει ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι;

-Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη γύρω από το ζήτημα αυτό. 

>Πρώτο, η υβριδική εργασία προσφέρει μεγάλη ευελιξία και ταιριάζει στον τρόπο ζωής και στις ανάγκες περισσότερων εργαζομένων άρα θα διατηρηθεί και θα επεκταθεί. 

>Δεύτερο, απαιτεί αξιόπιστη και αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας. Οι εργοδότες μπορεί να χρειαστεί να επενδύσουν σε νέα εργαλεία και λογισμικό για την υποστήριξη της απομακρυσμένης εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ικανοί στη χρήση αυτών των εργαλείων. 

>Τρίτο, η επικοινωνία μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει σε ένα υβριδικό περιβάλλον εργασίας ώστε οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι να μην νιώθουν αποκομμένοι από την ομάδα και την εταιρεία τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο

>Τέταρτο, υπάρχει ένα διαφορετικό στιλ διοίκησης. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού εξ αποστάσεως απαιτεί διαφορετικό σετ δεξιοτήτων και κυρίως χτίσιμο εμπιστοσύνης, συχνή επανατροφοδότηση, υποστήριξη και θετική οργανωσιακή κουλτούρα. 

-Και ποια μπορεί να είναι η έμφυλη διάσταση της υβριδικής εργασίας, ειδικά σε σχέση με τις ανισότητες;

-Η υβριδική εργασία μπορεί να γεφυρώσει ή να μεγαλώσει τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα. Από τη μια πλευρά, η υβριδική εργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες, που συχνά φέρουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και των οικιακών ευθυνών. Για παράδειγμα, η υβριδική εργασία μπορεί να τους επιτρέπει να εργάζονται από το σπίτι και να διαχειρίζονται καλύτερα τις οικογενειακές ευθύνες, όπως η φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας. Ωστόσο, η υβριδική εργασία μπορεί επίσης να διαιωνίσει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στο χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να είναι αυτές που μένουν στο σπίτι περισσότερες μέρες για να εργασθούν σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε έλλειψη ευκαιριών και σύνδεσης, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να επηρεάσει την επαγγελματική τους εξέλιξη, τις εργασιακές ευκαιρίες και τις αμοιβές τους. 

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα φύλου στο πλαίσιο της υβριδικής εργασίας, είναι σημαντικό για τους εργοδότες να προωθήσουν μια κουλτούρα συμπερίληψης και ισότητας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή πόρων για υποστήριξη ψυχικής υγείας, την προσφορά ευέλικτων εργασιακών προγραμμάτων, την απαλλαγή των διαδικασιών προσέλκυσης και επιλογής καθώς και την αξιολόγηση της απόδοσης από στερεότυπα φύλου, την προώθηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στις αμοιβές και στις ευκαιρίες ανέλιξης.

Απαραίτητες οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

-Για ποιους λόγους γίνονται τόσες πολλές συζητήσεις για τα όρια συνταξιοδότησης; Χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις και ποιες μπορεί να είναι αυτές; Ποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν εκτός από την αύξηση των ορίων;

-Η ηλικία συνταξιοδότησης ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα και το επάγγελμα, αλλά συνήθως είναι περίπου μεταξύ 60-67 ετών. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ποτέ με αποτέλεσμα να είναι σε θέση σωματικά να εργασθούν για μεγαλύτερο διάστημα. Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχουν οι ώριμοι εργαζόμενοι και αυτό εντείνει την ανάγκη να μείνουν και να τις μεταφέρουν σε νεότερους συναδέλφους. Η ζήτηση αυτή εντείνεται με την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων καθώς ο πληθυσμός γερνά και πρέπει να συνεισφέρουν στην οικονομία όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Για κάποια επαγγέλματα, η εργασία για περισσότερα χρόνια μπορεί να συνεισφέρει στην ψυχική τόνωση και στην βίωση της αίσθησης του σκοπού. Είναι αρκετοί οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται ειδικά σε μη χειρωνακτικές εργασίες. 

-Παρόλα αυτά υπάρχουν αντιδράσεις στην αύξηση των ορίων. 

-Πιστεύω πως οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν την επιλογή. Αν οι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται είτε για λόγους υγείας είτε για δικούς τους προσωπικούς λόγους, πρέπει να μπορούν να το κάνουν. Αν θέλουμε όμως να λύσουμε πραγματικά το πρόβλημα του ορίου ηλικίας πρέπει να δημιουργήσουμε εργασιακούς χώρους όπου οι εργαζόμενοι να θέλουν να παραμείνουν με το ίδιο ή μειωμένο ωράριο. Ένας εργασιακός χώρος με υποστήριξη, δικαιοσύνη, μάθηση, παρακίνηση και ομαδικότητα, είναι αρκετά ελκυστικός για ένα ώριμο εργαζόμενο ή εργαζόμενη για να παραμείνει.