Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν τόλμησε να αναγνωρίσει τη διαφορά της «τρομοκρατίας» από την «αντίσταση» και αποφάσισε –ομόφωνα– να απορρίψει την έφεση του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάς, ο οποίος αναμένει πια την έκδοσή του στη Γερμανία. Στην απόφαση, που αναγνώστηκε εν ψυχρώ, απέναντι σε έναν απεργό πείνας και εν μέσω έντασης που επικρατούσε όλες τις προηγούμενες μέρες, γίνεται λόγος για συμμετοχή του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο, κατά τον γερμανικό ποινικό κώδικα, αποτελεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι Κατερίνα Σταματίου, Χάρης Μαλαχτός και Ιωάννης Ιωαννίδης, έκαναν λόγο για διαχωρισμό Γερμανίας και Κύπρου αναφορικά με την αντιμετώπιση του PKK, αποδεχόμενοι τη συμμετοχή του Κενάν Αγιάς στην οργάνωση, παρόλο που ο ίδιος δεν παραδέχτηκε κάτι τέτοιο. Και παρόλο που στα γερμανικά έγγραφα δικαιολόγησης του ευρωπαϊκού εντάλματος, η αναφορά είναι αόριστη και δεν περιέχει τεκμήριο αξιόποινης πράξης εναντίον του Κούρδου αγωνιστή, που αναγνωρίζεται ως πολιτικός πρόσφυγας από το 2013 στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, στην απόφαση του Ανωτάτου, που επιβεβαίωσε την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, τονίζεται ότι η Γερμανία δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαδοχική έκδοση του Αγιάς στην Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση της Κύπρου, ενώ αναγνωρίζονται ως «τρομοκρατικές» οι ομιλίες που έδινε στο Αμβούργο και άλλες γερμανικές πόλεις μεταξύ 2018-2022. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν διαπιστώνει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κενάν Αγιάς ούτε δίωξη πολιτικών φρονημάτων ή μη δίκαιη δίκη.

Στο διά ταύτα, όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς, Ευστάθιος Ευσταθίου, η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο ίδιος ο Κούρδος αγωνιστής αναμένεται να εκδοθεί στις γερμανικές αρχές εντός 10 ημερών. Παρόλο που η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται, θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι τη δικαίωσή του. «Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν τόλμησε όπως τόλμησε ο δικαστής στη Λάρνακα στην περίπτωση του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ το 2019 ή όπως τολμούν οι δικαστές στην Ελλάδα για παρόμοιες υποθέσεις», δήλωσε ο κ. Ευσταθίου.

Τρεις συλλήψεις πριν την ανακοίνωση της απόφασης

Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς Κύπριοι και Κούρδοι αλληλέγγυοι στον Κενάν Αγιάς, ενώ οι αρχές τοποθέτησαν προστατευτικά κιγκλιδώματα αρκετά μακριά από την είσοδο του κτηρίου. Αδικαιολόγητα, συντηρείτο κλίμα έντασης από τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία δεν επέτρεπαν την είσοδο ούτε σε δικηγόρους.

Νωρίς το πρωί, η Αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη τριών Κούρδων απεργών πείνας, μεταξύ των οποίων και τον αδερφό του Κενάν Αγιάς, λόγω του ότι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από την είσοδο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι τρεις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες εξύβρισης και επίθεσης εναντίον αστυνομικών, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από μάρτυρες στο περιστατικό. Μάλιστα, κρατήθηκαν μέχρι αργά την Τρίτη στον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού, δεμένοι σε καρέκλες.

«Λευτεριά στην Κύπρο, λευτεριά στο Κουρδιστάν»

Ο ίδιος ο Κενάν Αγιάς, που εξέτισε ποινή δώδεκα ετών φυλάκισης σε τουρκική φυλακή, δεν πτοείται αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του κουρδικού λαού και την ανάγκη ευαισθητοποίησης για την απελευθέρωσή του. Εξερχόμενος από την αίθουσα του Ανωτάτου, έκανε ξανά το σήμα της νίκης αναφωνώντας «Λευτεριά στην Κύπρο, λευτεριά στο Κουρδιστάν» και αντιλαμβανόμενος –ακόμα και μετά από αυτή την αδικία– τον κοινό μας αγώνα. Συγγνώμη, Κενάν. 

Ξύπνησε το Προεδρικό;

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δημοσιοποιήθηκε στον «Φ» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει το ζήτημα του Κενάν Αγιάς ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, την επόμενη εβδομάδα. Αν και η κυβέρνηση υποχρεούται να ανταποκριθεί στο αίτημα για έκδοσή του στη Γερμανία, αναμένεται να επιχειρηθεί πολιτικός χειρισμός του ζητήματος, στο πλαίσιο επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο.