Η διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπισθεί στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η βιωσιμότητα του συστήματος αποτελούν τους άξονες του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε την Πέμπτη η αρμόδια Υπουργός Πόπη Κανάρη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, σημειώνοντας ότι η εν λόγω Επιτροπή είναι ο σημαντικότερος πυλώνας στήριξης της πολιτικής του Υπουργείου βασιζόμενης σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στην πρώτη συνάντηση με την Υπουργό Υγείας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της αρμοδιότητας της Επιτροπής, οι Βουλευτές έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα του ΓεΣΥ, ενώ όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ στην Επιτροπή.

Η κ. Κανάρη μετά την πρώτη της τοποθέτηση δεσμεύτηκε να απαντήσει γραπτώς, εντός των επόμενων ημερών, στα ερωτήματα των Βουλευτών, οι οποίοι εντός της Επιτροπής εξέφρασαν την στήριξή τους στην κ. Κανάρη όπως και στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Η Υπουργός ανέφερε ότι τέσσερα χρόνια μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ, μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, «βρισκόμαστε ενώπιον προκλήσεων» και εξήγησε ότι οι προκλήσεις αφορούν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όρους ποιότητας, αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και προσβασιμότητας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Η Υπουργός τόνισε ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο όχι μόνο να «διαφυλάξουμε την φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αλλά να την ενισχύσουμε με ποιοτικά κριτήρια και με δείκτες αποτελεσματικότητας».

Η κ. Κανάρη αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Υπουργείου. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας ήδη συνεργάζεται με τον ΟΑΥ για την κατάρτιση σχεδίου δράσης για προώθηση προτάσεων που αφορούν στον πιο στοχευμένο εποπτικό ρόλο του Υπουργείου Υγείας αλλά και στον έλεγχο δράσεων και εφαρμοσμένων διαδικασιών από τον ΟΑΥ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τον ΟΑΥ, συμφώνησε από τις 31 Ιανουαρίου, για την ένταξη 130 φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ. «Εντάχθηκαν μόνο 12 και άλλα 13 τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο του ΓεΣΥ έχουν αναθεωρηθεί και θα περιλαμβάνουν νέες ενδείξεις», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να ζητά από τον ΟΑΥ την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης καινοτόμων φαρμάκων, όπως επίσης και την αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων, για φάρμακα που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΓεΣΥ με βάση τις νεότερες ενδείξεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύεται ουσιαστικά ο εποπτικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας και επεκτείνεται όχι μόνο προς τον ΟΑΥ, αλλά και προς τον ΟΚΥπΥ, με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία, όπως είπε, αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.

Αναφερόμενη στα ΤΑΕΠ Παίδων είπε ότι λειτούργησαν αρχικά χωρίς επαρκή στελέχωση και μετά από αρκετές προσπάθειες και από μέρους της ίδιας της Υπουργού έχει πρόσφατα στελεχωθεί με συνολικά έξι παιδιάτρους και σύντομα αναμένεται η πρόσληψη ενός ακόμα παιδιάτρου.

Ακόμη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, στα προληπτικά προγράμματα, στο σχέδιο παροχής χορηγιών για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε χαμηλοσυνταξιούχους, στο σχέδιο επιδότησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και στην κατάθεση εντός Ιουνίου 2023 νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει την ίδρυση, λειτουργία, έλεγχο και εποπτεία εξειδικευμένων κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Κανάρη δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις, στα πλαίσια του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και να δώσουμε λύσεις».

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που παρουσιάζει το ΓεΣΥ, η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «οι λύσεις που θα δοθούν δεν θα επηρεάσουν σε καμιά περίπτωση την φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του».

Η Υπουργός πρόσθεσε ότι στα θέματα που αφορούν στον ΟΚΥπΥ έχει γίνει η αναγκαία προτεραιοποίηση σημειώνοντας ότι στην προμετωπίδα των προκλήσεων βρίσκεται η βελτίωση της εικόνας των ΤΑΕΠ. «Έχουμε θέσει σχέδιο δράσης για αναβάθμιση των ΤΑΕΠ, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με ορίζοντα το τέλος Ιουνίου», επεσήμανε η Δρ Κανάρη.

Θα επικεντρωθούμε παράλληλα, ανέφερε η Υπουργός, στην επίλυση θεμάτων που αφορούν στην ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε διοικητικό επίπεδο, όπως και σε θέματα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.