Τρόποι μείωσης της χρήσης των αντιβιοτικών στη χοιροτροφία και μάλιστα δραστική εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με την καταβολή ενισχύσεων μέσα από πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Η εισαγωγή νέου μέτρου επιδιώκεται μέσω της Παρέμβασης Α.Α. 1.5 «Ανάληψη υποχρεώσεων για μείωση της χρήσης αντιβιοτικών». Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα δραστηριοτήτων με ετήσια χρηματοδοτικά κονδύλια ύψους €700.000, ενώ η Παρέμβαση συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 80% και από εθνικούς κατά 20%.

Περιλαμβάνει δεσμεύσεις διαχείρισης, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών και τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στους χοίρους.

Συγκεκριμένα, ο κτηνοτρόφος πρέπει να αναλαμβάνει τα ακόλουθα: • Υποχρέωση σύναψης σύμβασης σύμφωνα με το πρότυπο, που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΚΟΑΠ, με ιδιώτη κτηνίατρο εγγεγραμμένο. Η σύναψη θα προβλέπει επίσκεψη στην εκμετάλλευση τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, για τις περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων με αριθμό χοιρομητέρων μεγαλύτερο ή ίσο με 1000, και μία φορά το μήνα για τις περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων με αριθμό χοιρομητέρων μικρότερο από 1000. 

• Υποβολή και τεκμηρίωση εφαρμογής ετήσιου προγράμματος εμβολιασμού και τεκμηρίωση εφαρμογής σε συνεργασία με συμβεβλημένο κτηνίατρο για την κάθε εκμετάλλευση. • Υποβολή και τεκμηρίωση εφαρμογής εγκεκριμένου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σχεδίου βιοασφάλειας, το οποίο να έχει ετοιμαστεί από ιδιώτη κτηνίατρο και να εφαρμόζεται από κάθε υπεύθυνο εκμετάλλευσης. • Καταχώρηση στοιχείων θεραπείας από το συμβεβλημένο κτηνίατρο σε ηλεκτρονικής μορφής αρχείο. • Διενέργεια εργαστηριακής διερεύνησης, σε κάθε εκμετάλλευση, μια φορά το χρόνο με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης υγείας των ζώων. 

Το πρόβλημα των αντιβιοτικών απασχολεί έντονα τους καταναλωτές πανευρωπαϊκά και το Υπουργείο Γεωργίας και οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες,  μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου καταβάλλουν  προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας αλλά και των πρακτικών εκτροφής των χοίρων, ώστε να μπορέσει να μειωθεί δραστικά η χρήση των αντιβιοτικών.

Ειδικότερα, οι κλιματολογικές συνθήκες, τα παλαιωμένα συστήματα εκτροφής, ο πληθυσμός των μονάδων και οι συνήθης πρακτικές εκτροφής, αποτελούν τους κύριους παράγοντες της αυξημένης ευαισθησίας των χοίρων σε ασθένειες με συνεπακόλουθο της ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών. Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων χωρίς ποινή καθορίζεται η 26η Μαΐου 2023.