Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στο πλαίσιο κατεπείγουσας αίτησης για παράταση στην έκδοση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς, τίθεται η ολιγωρία των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαντήσει σε αίτημα του ιδίου για εξέτασή του από ιατρό της δικής του επιλογής. Ο Αγιάς, που κρατείται από τις 15 Μαρτίου σε φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιμετωπίζει πρόβλημα στο ισχύο, ενώ η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνθηκε λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας στην οποία προέβη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ίδια η ιατρική λειτουργός του Τμήματος Φυλακών παρέτεινε τη μεταφορά του στη Γερμανία (ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τις 25 Μαΐου) ώστε να του γίνουν κάποιες εξετάσεις, αναφέροντας στο πόρισμά της πως έχασε 13 κιλά σε 14 ημέρες.

Ο Κενάν Αγιάς, μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής του Ευστάθιου Ευσταθίου, κατέθεσε εκ νέου αίτηση στη βάση του κανονισμού 39 της λειτουργίας του ΕΔΑΔ, ώστε να εκδοθούν προσωρινά μέτρα και να εξεταστεί από γιατρό της δικής του επιλογής πριν τη μεταφορά του στη Γερμανία. Σύμφωνα με την επιστολή που έφτασε στο ΕΔΑΔ ως κατεπείγουσα, ο δικηγόρος του Κενάν Αγιάς ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του από τις 25 Μαΐου, με αίτημα που εστάλη στην υπουργό Δικαιοσύνης και στον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Φυλακών. Στις 30 Μαΐου απέστειλε νέα επιστολή ζητώντας την άδεια για να εξεταστεί ο Κούρδος αγωνιστής από γιατρό της επιλογής του, κάτι που επανέλαβε και χθες.

Χθες, έλαβε απάντηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, για την επιστολή της 25ης Μαΐου. Σύμφωνα με αυτήν, «δεν συντρέχει λόγος που να παρεμποδίζει τη μετακίνηση» του Κενάν Αγιάς «ή και τον παρεμποδίζει να ταξιδέψει με αεροπλάνο στο εξωτερικό άμεσα», με αναφορά για τον προγραμματισμό της μεταφοράς στη Γερμανία με την πτήση «LH1293» για Φρανκφούρτη, σήμερα 2 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι αρχές της Δημοκρατίας δεν είχαν απαντήσει σε κανένα αίτημα ώστε να προγραμματιστεί εξέταση από γιατρό της επιλογής του.

Στην επιστολή προς το ΕΔΑΔ σημειώνεται παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία και επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας: «Η πραγματική και βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του αιτητή, δηλαδή η απώλεια βάρους εντός 14 ημερών 13 κιλών, οι πόνοι στην οσφυϊκή μοίρα, η πίεση στην περιοχή και η πλήρης ανικανότητά του να κινήσει το αριστερό πόδι του δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει ή να μετακινηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Πιθανώς να χρειάζεται εγχείρηση. Ο αιτητής φοβάται ότι η ιατρική κατάστασή του ως αξιολογήθηκε και/ή ως είχε την 25.5.2023 δεν έχει αλλάξει ούτε βελτιωθεί ώστε να δύναται να μετακινηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Αντιθέτως, έχει επιδεινωθεί».

Εξάλλου, με επιστολή της στον Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, τοποθετείται για το ζήτημα και η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη. Μεταβιβάζοντας παράπονο του δικηγόρου του Κενάν Αγιάς, η κ. Λοττίδη σημειώνει ότι «κάθε κρατούμενος μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί από γιατρό της δικής του επιλογής. Η εξέταση γίνεται με έγκριση και την παρουσία ιατρικού λειτουργού και κατά τις ώρες της υπηρεσίας του στον χώρο των φυλακών, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας».

Τίθεται δε υπόψιν του παραλήπτη, απόφαση του ΕΔΑΔ που αναφέρει πως παρέχεται ιατρική περίθαλψη από τις Φυλακές, αλλά δεν σημαίνει πως είναι η πρέπουσα. Έτσι, δημιουργείται η υποχρέωση άμεσης ικανοποίησης του αιτήματος του κρατούμενου για εξέταση από γιατρό της επιλογής του, ιδιαίτερα υπό τις προσωπικές του συνθήκες, κάτω από τις οποίες επίκειται η υποχρεωτική αναχώρηση/έκδοσή του από την Κυπριακή Δημοκρατία στη Γερμανία.