Όσοι ασχολούνται με τον τομέα τον ακινήτων, αλλά και οι τοπικοί φορείς της Λάρνακας χαρακτηρίζουν ως πρωτοφανή τη ζήτηση για ακίνητα που επιδεικνύεται τους τελευταίους μήνες, κατά κύριο λόγο από ξένους. Αυτό αποδίδεται κυρίως στις πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που διανοίχθηκαν μετά την απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών και στις μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται. Το συνεπακόλουθο, ωστόσο, είναι η συνεχής αύξηση των τιμών, με κάποιες περιοχές να θεωρούνται πλέον απλησίαστες για τους ντόπιους.

«Ιδιαίτερα τους τελευταίους έξι μήνες, η ζήτηση έχει ανέβει κατακόρυφα για όλα τα είδη ακινήτων. Δεν είχε ποτέ στο παρελθόν τέτοια ζήτηση η Λάρνακα. Μιλούμε για μια αύξηση στη ζήτηση περίπου στο 200% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο», ανέφερε στον «Φ» ο κτηματομεσίτης, διευθυντής του γραφείου της εταιρείας fox στη Λάρνακα, Βάσος Ζάκος.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από Ισραηλίτες, οι οποίοι επιλέγουν τη Λάρνακα λόγω των προοπτικών της αλλά και της γειτνίασης με το αεροδρόμιο. Αυξημένη ζήτηση υπάρχει όμως τόσο από Λιβανέζους, όσο και από κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών. «Οι μεγάλες επενδύσεις στη μαρίνα και το λιμάνι καθώς και στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, έπαιξαν μεγάλο ρόλο αφού όλοι βλέπουν πως το επόμενο hot spot της Κύπρου είναι η Λάρνακα».

Το τελευταίο διάστημα όμως έχει μειωθεί κατακόρυφα η διαθεσιμότητα, ειδικά των ακινήτων προς ενοικίαση που σε κάποιες περιοχές είναι μετρημένα στα δάκτυλα. «Έχουμε πρόβλημα στη διαθεσιμότητα ακινήτων προς ενοικίαση. Αναφορικά με τις πωλήσεις, έχουν μειωθεί οι μεταπωλήσεις μεταχειρισμένων διαμερισμάτων, ενώ σχεδόν όλα τα καινούρια πωλούνται από τα σχέδια».

Εν τω μεταξύ, οι τιμές σε κάποιες περιοχές, όπως σημείωσε ο κ. Ζάκος, άρχισαν να προσεγγίζουν αυτές της Λευκωσίας, όμως παραμένουν αρκετά πιο κάτω από αυτές στη Λεμεσό. «Ένα δυάρι καινούριο πωλείται περίπου προς 2.200 ευρώ το τ.μ. στην περιφέρεια όπως είναι τα Λιβάδια, η Ορόκλινη και η Αραδίππου. Στο κέντρο της Λάρνακας όμως οι τιμές αυξάνονται γεωμετρικά. Είναι πάνω από 3.000 ευρώ το τ.μ. και πλέον δεν απευθύνονται στην κυπριακή αγορά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κατοικίες. Μέχρι πριν την αύξηση της ζήτησης και την ακρίβεια, ήταν και η κυπριακή μια καλή αγορά στη Λάρνακα. Με την αύξηση των τιμών και των επιτοκίων επηρεάστηκε η ζήτηση από την κυπριακή αγορά, αν και υπάρχουν άτομα που ακόμη μπορούν ν’ αγοράσουν».

Ερωτηθείς εάν οι εκτιμήσεις προβλέπουν εκτόξευση των τιμών στα επίπεδα της Λεμεσού, ο κ. Ζάκος ανέφερε πως αυτό θα γίνει εάν εγκατασταθούν και στη Λάρνακα μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού μαζί με τους υπαλλήλους τους. «Στη Λεμεσό αυτό έχει ανεβάσει τις τιμές. Στη Λάρνακα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα μεγάλων γραφειακών χώρων. Έχουμε πολλά αιτήματα από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, αλλά τελικά δεν έρχονται στη Λάρνακα, πρώτον επειδή δεν υπάρχουν μεγάλα γραφεία και δεύτερον επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση για να μένουν οι υπάλληλοι τους».

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Πέραν από την πόλη της Λάρνακας, η οποία σχεδόν έχει κορεστεί, η ζήτηση για ακίνητα εκτοξεύθηκε στην Ορόκλινη, τα Λιβάδια, την Πύλα, την Αραδίππου, το Κίτι και τα Περβόλια.

Τη μερίδα του λέοντος, όπως ήταν φυσικό, καρπώνονται τα Λιβάδια και η Ορόκλινη που έχουν, μαζί με τη Λάρνακα, τα πιο μεγάλα οφέλη από τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών. Σημειώνεται πως οι δύο περιοχές σε έναν χρόνο θ’ αποτελούν δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λάρνακας.

Στην Ορόκλινη δε, η οποία δεν είχε τους ίδιους περιορισμούς με τη Λάρνακα και τα Λιβάδια από τη οδηγία Seveso που τερματίστηκε τον περασμένο Μάιο, η ζήτηση για ακίνητα είναι στα ύψη από πέρσι. «Πέρσι και φέτος είναι πρωτοφανής η ζήτηση», ανέφερε ο κοινοτάρχης Νεόφυτος Φακοντής, υποδεικνύοντας πως το ενδιαφέρον προέρχεται τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους. «Επιθυμούν να μείνουν και να επενδύσουν στην Ορόκλινη κυρίως Ρώσοι, Ισραηλίτες και Λιβανέζοι αλλά έχουμε και πάρα πολλούς Κύπριους. Είμαστε μια κοινότητα που συνεχώς μεγαλώνει και πλέον έχει πάνω από 11.000 κατοίκους». Πρόσθεσε ακόμη πως αυτή την περίοδο κτίζονται συγκροτήματα με δεκάδες διαμερίσματα, πολυκατοικίες και πάρα πολλές κατοικίες. «Κατατίθενται συνεχώς αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες και γίνονται συνεχώς διαχωρισμοί οικοπέδων μέσα στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα προς ενοικίαση μόνο 4-5 διαμερίσματα στην Ορόκλινη. Επίσης, υπάρχει φοβερή ζήτηση στην τουριστική περιοχή για αγορά γης για ανέγερση μεγάλων επαύλεων. Πολλοί ζητούν και καταστήματα για να ενοικιάσουν αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν».

Σε πρωτοφανή επίπεδα είναι η ζήτηση και στα Λιβάδια, που έχουν ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές οικιστικής ανάπτυξης λόγω της έκτασης που απελευθερώθηκε μετά την άρση της Seveso. To τελευταίο διάστημα, μάλιστα, σε κάποιες περιοχές του δήμου, οι πολυκατοικίες ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μάριος Αρμένης, κάποιοι Κύπριοι ιδιοκτήτες ανάπτυξης γης, δραστηριοποιούνται πλέον αποκλειστικά στην περιοχή.

Παρά το ιδιότυπο καθεστώς της, που μέχρι πρότινος απέτρεπε πολλούς από το να την επιλέξουν, μεγάλη είναι η ζήτηση και στην μικτή κοινότητα της Πύλας, στο παραλιακό μέτωπο της οποίας προγραμματίζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις. Ο κοινοτάρχης Σίμος Μιτίδης ανέφερε πως η περιοχή επιλέγεται κυρίως από Κύπριους. «Οι τιμές στην Πύλα είναι τα τελευταία χρόνια πιο ψηλές τόσο από την Ορόκλινη όσο και από τα Λιβάδια, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα».

Η περίπτωση της Αραδίππου

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Αραδίππου, η ζήτηση στην οποία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, λόγω της ελεύθερης έκτασης που διαθέτει και της γειτνίασης με τον αυτοκινητόδρομο, το αεροδρόμιο αλλά και την πόλη της Λάρνακας.

Ο δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης υπέδειξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Αραδίππου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκύπρια μετά τη Λεμεσό και αυτό οφείλεται στις δυνατότητες που προσφέρει η μεγάλη έκταση του δήμου, που είναι από τις μεγαλύτερες παγκύπρια. «Ως δήμος δεχόμαστε περίπου 500 αιτήσεις για νέα σπίτια κάθε χρόνο στην περιφέρειά μας. Οι νέοι που θέλουν να κτίσουν σπίτια προτιμούν τον δήμο μας, επειδή στη Λάρνακα δεν υπάρχει διαθέσιμη γη και στην Αραδίππου υπάρχουν όλες οι υποδομές και πολλά σχολεία. Έχουμε όμως ακόμη ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είμαστε εναντίον των ψηλών κτηρίων και διαθέτουμε μέχρι τετραώροφες πολυκατοικίες, που βρίσκονται κοντά στον αυτοκινητόδρομο».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ψάχνουν αντίδοτο στην αύξηση των τιμών

Παρά την ικανοποίηση που επικρατεί για τις επενδύσεις και την οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται στη Λάρνακα, οι αυξήσεις των τιμών ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, προκαλούν ανησυχία με τον δήμο να προσανατολίζεται στην παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες ανάπτυξης γης, προκειμένου να ανεγείρουν σπίτια και πολυκατοικίες, που να απευθύνονται στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

«Η Λάρνακα από τη μία έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά από την άλλη μας προβληματίζει το γεγονός πως αυξάνονται οι τιμές και τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται. Αυτή η ανάπτυξη για να έχει όφελος, πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα προς όφελος των Λαρνακέων, για να έχουν πρόσβαση σε προσιτή στέγη» ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας πως στον δήμο επεξεργάζονται διάφορα σενάρια ώστε να επιτευχθεί διάθεση ακινήτων σε προσιτές τιμές.