Η Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» κοντά στο Μετόχι του Κύκκου, κατεβάζει τα ρολά ύστερα από 73 χρόνια λειτουργίας, αν και η τελεσίδικη απόφαση θα ληφθεί στην προσεχή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στις 13 Ιουλίου. Η δρομολόγηση του τερματισμού της λειτουργίας της Σχολής προκάλεσε αναστάτωση ανάμεσα στους 20 καθηγητές και τους οκτώ υπαλλήλους της, οι οποίοι μένουν ξεκρέμαστοι. Αυτό που ενόχλησε πιο πολύ, όπως μας ελέχθη, είναι το γεγονός, πως ενώ το κλείσιμο της Σχολής δρομολογήθηκε εδώ και καιρό, οι εμπλεκόμενοι (καθηγητές και προσωπικό) μέχρι πρόσφατα δεν ενημερώθηκαν επισήμως.

Πάντως, η επίσημη Εκκλησία φαίνεται να θεωρεί πως ο κύκλος της Ιερατικής Σχολής έχει κλείσει, κάτι στο οποίο συνέτεινε και η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής, αφού κάποιοι υποψήφιοι για την Ιερατική Σχολή προτίμησαν να αποκτήσουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Ένα άλλο θέμα που φαίνεται να απασχολεί την Εκκλησία είναι και το γεγονός ότι απέμειναν μόνο πέντε φοιτητές με το κόστος λειτουργίας της Σχολής να κυμαίνεται στις €350.000 ετησίως. Πάντως, εργαζόμενοι στη Σχολή αμφισβήτησαν το κόστος λειτουργίας εκτιμώντας πως αυτό κυμαίνεται περίπου στις €100.000 ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τρία χρόνια πλέον οι σπουδές στην Ιερατική Σχολή

Όσον αφορά τους φοιτητές, από τους πέντε ο ένας αποφοιτά φέτος, οπόταν θα απομένουν τέσσερις. Μας υπεδείχθη επίσης, πως από τους εναπομείναντες φοιτητές οι δυο είναι Κύπριοι και οι δύο αλλοδαποί (από πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής).

Σχετικά με τον αριθμό των καθηγητών, ενώ η επίσημη Εκκλησία αναφέρεται σε 30, καθηγητής της Σχολής ανέφερε στον «Φ», πως κυμαίνονται στους 20. Όσον αφορά τη μισθοδοσία τους, ο ίδιος καθηγητής ανέφερε, πως κάποιοι λαμβάνουν μόλις €350-€400 μηνιαίως ενώ υπάρχουν και άλλοι που πληρώνονται με περίπου €700-€800 μηνιαίως.

Η Εκκλησία θεωρεί επίσης υπερβολικό, για πέντε φοιτητές να υπάρχει βιβλιοθηκάριος. Από πλευρά των εργαζομένων, μας υπεδείχθη, πως η βιβλιοθήκη είναι πολύ πλούσια σε βιβλία και ακόμη και αν δεν υπήρχαν φοιτητές άξιζε τον κόπο και το κόστος να διατηρηθεί, αντί να τοποθετηθούν τα βιβλία σε κιβώτια, όπως κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έτσι εκπαιδεύονται οι κληρικοί της Κύπρου

Για τους μελλοντικούς υποψήφιους ιερείς, η Εκκλησία φαίνεται ότι επιλέγει τα σεμινάρια, αντί της ολοκληρωμένης φοίτησης, η οποία διαρκούσε τέσσερα χρόνια. Εργαζόμενοι οι οποίοι επικοινώνησαν με τον «Φ», παρατήρησαν επίσης, πως η Ιερατική Σχολή συνδέθηκε με την ιστορία και τους αγώνες του κυπριακού λαού και μόνο για αυτό το λόγο έπρεπε να διατηρηθεί.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν επίσης, πως ο αριθμός των φοιτητών που πέρασαν από τη Σχολή και έγιναν ιερείς, είναι τετραψήφιος. Aνάµεσα στους αποφοίτους περιλαµβάνονταν ο µακαριστός Πατριάρχης Aλεξανδρείας Πέτρος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αµµοχώστου Bασίλειος, ο Επίσκοπος Τροπαίου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων Αθανάσιος κ.α.