Με σοβαρό κίνδυνο να υπάρξουν περιστατικά πνιγμών σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές της Λεμεσού, ξεκίνησε η φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Δέκα ναυαγοσωστικά σημεία θα παραμείνουν σε αδράνεια καθώς δεν υπάρχουν προσοντούχοι ναυαγοσώστες να τα επανδρώσουν. Το θέμα το οποίο προκύπτει κρίνεται πολύ σοβαρό, αν λάβουμε υπόψη ότι πλέον στην επαρχία Λεμεσού, διαμένουν και χιλιάδες αλλοδαποί οι οποίοι ενδεχομένως να μην γνωρίζουν κολύμπι αλλά και τις θάλασσες της πόλης.

Μιλώντας στον «Φ», ο υπεύθυνος της Ναυαγοσωστικής Μονάδας Λεμεσού, Πέτρος Αντωνίου, επισήμανε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν προσοντούχοι ναυαγοσώστες για να επανδρώσουν τα σημεία.

Εξήγησε πως 10 ναυαγοσωστικοί πύργοι θα παραμένουν για την ώρα κλειστοί σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν βραβευτεί για το 2023 με γαλάζιες σημαίες. «Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αλλαγή των κριτηρίων που έγιναν από το υπουργείο Εσωτερικών και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την αναβάθμιση του κλάδου. Πλέον οι ναυαγοσώστες αμείβονται στην κλίμακα Ε7, ωστόσο, λόγω των αλλαγών, απαιτούνται περισσότερα προσόντα με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη στο κλάδο», είπε.

Για την ώρα, οι ναυαγοσωστικοί πύργοι που δεν έχουν στελεχωθεί είναι στην Ακτή του Κυβερνήτη, στην κοινότητα του Πύργου ανάμεσα σε δύο γνωστά ξενοδοχεία της περιοχής, στο Santa Barbara στον Άγιο Τύχωνα, δύο νέα σημεία που δημιουργήθηκαν πέρσι, στο Πισσούρι, στο Κούριο και δύο σημεία στο Lady’s Mile.

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Πύργου, Ανδρέας Σπύρου, σε δηλώσεις του στον «Φ», εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για γεγονός ότι ο ναυαγοσωστικός πύργος ανάμεσα σε δύο πεντάστερα ξενοδοχεία θα παραμείνει κλειστός, την ώρα που η θαλάσσια περιοχή έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Σημείωσε ότι λόγω αυτό του γεγονότος, η κοινότητα δεν θα προχωρήσει στην τοποθέτηση σημαίας, αφού η παράλια δεν θα επιτηρείται από ναυαγοσώστες. «Θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα», είπε, σημειώνοντας πως στην κοινότητα Πύργου διαμένουν αρκετοί αλλοδαποί οι οποίοι ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό τα πρώτα μπάνια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι και οι ιδιοκτήτες πεντάστερων ξενοδοχείων διαμαρτύρονται για την υπάρχουσα κατάσταση καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι και για τους πελάτες τους.