Παράπονα για πρακτικές που χρησιμοποιούν στη στείρωση γατών ορισμένοι εγκεκριμένοι κτηνίατροι και οι οποίες αντιτίθενται στις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, καταγγέλθηκαν στον «Φ» από πολίτες.

Παρά την αυξητική τάση των παραπόνων εναντίον κτηνιάτρων στους αρμόδιους φορείς για διάφορα θέματα, εντούτοις, υπογραμμίστηκε ότι ο κόσμος διστάζει να προχωρήσει με καταγγελία ή κι αν το κάνει, στη συνέχεια αποσύρει την υπόθεση.

Όπως ξεκαθαρίζει στον «Φ» ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου και μέλος του Κτηνιατρικού Συμβουλίου, Δημήτρης Επαμεινώνδας, ετησίως εξετάζουν γύρω στα 30 με 50 παράπονα που αφορούν διάφορα ζητήματα, κυρίως σχετικά με διενέξεις πολιτών και κτηνιάτρων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, Ντίνος Αγιομαμίτης, σημειώνει ότι γίνονται περίπου 4.500 στειρώσεις τον χρόνο σε όλη την Κύπρο. «Είναι σταγόνα στον ωκεανό», υπογραμμίζει.

Οι καταγγελίες που έφτασαν στον «Φ» αφορούν πρακτικές που κατ’ εξακολούθηση ακολουθούν εγκεκριμένοι κτηνίατροι στο πλαίσιο στειρώσεων σε γάτες που γίνονται σε συνεργασία με τους δήμους. Αναφέρθηκε, δε, ότι σε μια περίπτωση η γάτα αιμορραγούσε αδικαιολόγητα την επομένη της στείρωσης. Σύμφωνα, πάντα, με την καταγγελία, ορισμένοι κτηνίατροι παραβιάζουν τους όρους που θέτουν το Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Αδέσποτων Γατών και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, με βάση τα οποία οι χειρουργικές επεμβάσεις θα αφορούν ωοθηκυστερεκτομή και ορχεκτομή, αναλόγως του φύλου του ζώου και παράλληλα ότι δεν διενεργούνται στη βάση των κανόνων ορθής κτηνιατρικής πρακτικής. Αντιθέτως, αναφέρουν, επιλέγονται πιο επικίνδυνοι και επώδυνοι τρόποι στείρωσης για τα ζώα.

Από την πλευρά του, ο κ. Επαμεινώνδας διευκρίνισε στον «Φ» ότι μπορεί να αναφερθεί κάποιο παράπονο ή κάποια φήμη, ωστόσο, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει με καταγγελία. «Εμείς ως Κτηνιατρικό Συμβούλιο, που είμαστε νομοθετικά υπεύθυνοι για την άσκηση της κτηνιατρικής, λαμβάνουμε υπόψη σοβαρά όλες αυτές τις αναφορές, αφού όπως και κάθε σοβαρός επαγγελματικός κλάδος δεν θέλουμε να δυσφημιστούμε από οποιοδήποτε μέλος μας. Επομένως, τα όποια παράπονα εξετάζονται πολύ σοβαρά και, μάλιστα, όπου υπάρχουν στοιχεία, προχωράμε με καταγγελίες στην Αστυνομία. Ωστόσο, όποτε δώσουμε καταθέσεις στην Αστυνομία εξαφανίζονται οι μάρτυρες και δεν προχωράει η υπόθεση για να υπάρξει και η ανάλογη ποινή, ακόμη και πειθαρχική».

Τα όποια παράπονα βρίσκονται στο Κτηνιατρικό Συμβούλιο, είπε, εξετάζονται κατόπιν ιεράρχησης ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. «Αν αφορούν παράνομη άσκηση της κτηνιατρικής ή κακή άσκηση της κτηνιατρικής, διερευνώνται άμεσα». Πάντως, υπογράμμισε, δεν έχουν κοντά τους κάποια καταγγελία για τις διαδικασίες της στείρωσης.

Τα παράπονα που φτάνουν στο Συμβούλιο, ανέφερε ο κ. Επαμεινώνδας, συνήθως σχετίζονται με διένεξη μεταξύ του κηδεμόνα και του κτηνιάτρου. «Μπορεί επειδή δεν τα βρήκαν στην τιμή ή επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένος ο πολίτης. Έχουν ακόμη και εκδικητικό χαρακτήρα. Βέβαια, λαμβάνονται σοβαρά και εξετάζονται και αυτά. Εμάς δεν μας απασχολεί το κίνητρο αλλά η ουσία», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι πάρα πολλά τα παράπονα που λαμβάνουν. «Είναι γύρω στις 30 με 50 ανά έτος. Όμως σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός, μαζί με τον αριθμό των κηδεμόνων ζώων».

Σε σχέση με τις στειρώσεις που σημειώνονται στην Κύπρο, μέσω των κρατικών προγραμμάτων, υπογράμμισε πως το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να γίνει, είναι να υπολογιστεί ο πληθυσμός των αδέσποτων γάτων της Κύπρου. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία τέτοια εικόνα», ανέφερε και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να τεθεί συγκεκριμένος στόχος. «Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα σχέδιο στείρωσης, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, θα πρέπει να στειρωθεί το 70% των γάτων και έπειτα να γίνεται συντήρηση».

Δύσκολο να αποδεδειχθούν οι καταγγελίες

Έχουμε ακούσει παράπονα, όμως, δύσκολα αποφασίζει κάποιος να προχωρήσει σε καταγγελία. Εμείς δεν μπορούμε να προβούμε σε έλεγχο, αναφέρει στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, Ντίνος Αγιομαμίτης. «Μόνο αν πεθάνει το ζώο και γίνει νεκροτομή, μπορεί να εξεταστεί τι συνέβη. Πάντως, εξ όσων γνωρίζουμε, η πλειοψηφία των κτηνιάτρων ακολουθούν τις εγκεκριμένες μεθόδους».

Ως προς τον αριθμό των στειρώσεων, ανέφερε ότι πρόκειται για αμελητέο μέγεθος. «Το κρατικό πρόγραμμα από τις €75.000 ετήσιου προϋπολογισμού, ανήλθε στις €100.000 για όλη την Κύπρο. Το ποσό αντιστοιχεί σε περίπου €1.500 στειρώσεις». Παράλληλα, είπε, στις στειρώσεις συμμετέχουν και δήμοι, εξασφαλίζοντας δικά τους κονδύλια. Συνολικά, αναφέρει ο κ. Αγιομαμίτης, από το κρατικό πρόγραμμα, τους δήμους και τις φιλοζωικές, διεξάγονται γύρω στις €4.000 με €5.000 το χρόνο. Είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε γύρω στο 1 εκατ. αδέσποτες γάτες, παγκυπρίως».

Χρειάζεται να γίνονται μαζικές στειρώσεις, υπογράμμισε. «Επί παραδείγματι γύρω στις 20.000 με 30.000. Καταθέσαμε πρόταση στο υπουργείο Γεωργίας που είναι το αρμόδιο, να εφαρμόσουν πρόγραμμα επιδότησης των δήμων, στη βάση της συμμετοχής τους στα προγράμματα στείρωσης. Δηλαδή, στον Δήμο Λευκωσίας που έχει πρόγραμμα των €12.000 να δοθούν από το κράτος άλλες €12.000. Να τους διπλασιάσουν, δηλαδή, το κονδύλιο και σε όσους δεν έχουν πρόγραμμα να τους προσφέρουν ένα ποσό για να ξεκινήσουν. Να δοθούν κίνητρα. Αν γίνει αυτό, μέσα σε πέντε με επτά χρόνια θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων γατών», κατέληξε.