Εκδίδεται τέλος Μαΐου από τον Δήμο Λεμεσού η πολεοδομική άδεια για τον ουρανοξύστη Aura, ο οποίος θα είναι το ψηλότερο κτήριο της Κύπρου με ύψος 181,5 μέτρων και θα ανεγερθεί σε 44 ορόφους. Ο νέος πύργος θα κατασκευαστεί στον χώρο του πρώην εμπορικού κέντρου ERA Olympia, το οποίο παραμένει εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας.

Αυτή τη στιγμή, όπως πληροφορείται το philenews, βρίσκονται σε εξέλιξη από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι διαδικασίες που αφορούν την υλοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων που τέθηκαν από τον Δήμο Λεμεσού. Συγκεκριμένα, πριν τη χορήγηση της πολεοδομικής άδειας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν ετοιμάσει συμφωνία παροχής κινήτρων για δημιουργία πέραν των 300 χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση καθώς και χώρο στο ισόγειο για χρήση ως γκαλερί από το Δήμο Λεμεσού. Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει εάν θα γίνει μεταβίβαση της γκαλερί στον Δήμο ή αν θα δοθεί άδεια για εκμετάλλευση του χώρου.

Πέραν των πιο πάνω, οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλουν το ποσό των €214.000 ως αποζημίωση μετά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ενοποίηση υπόγειων χώρων και δημόσιου δρόμου.

Αφού ετοιμαστεί η σχετική συμφωνία εντός της επόμενης βδομάδας αναμένεται να ενημερωθεί η Πολεοδομική Επιτροπή του Δήμου και ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραχωρήσει στους ενδιαφερόμενους την πολεοδομική άδεια. Όπως μας ξεκαθαρίστηκε από αρμόδια πηγή, η άδεια θα δοθεί από την υφιστάμενη Δημοτική Αρχή πριν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το εν λόγω έργο έχει σχεδιαστεί από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, πλαισιωμένο από πλήθος ξένων και Κύπριων μελετητών, με στόχο, όπως αναφέρεται από τους μελετητές του έργου, τη δημιουργία ενός σύγχρονου, οικολογικού πύργου, αρμονικά ενσωματωμένου στο κάτω μέρος του με τον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Το προτεινόμενο κτήριο διαμερισμάτων θα υπερυψώνεται 24 μέτρα από το έδαφος σαν να αιωρείται πάνω από διαμορφωμένους κήπους αφού ο σχεδιασμός του προβλέπει τη δημιουργία δημόσιας πλατείας και αστικού πάρκου. Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν τον ουρανοξύστη να αρχίζει από τον 7o όροφο προκειμένου να μην επηρεαστεί η απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα σε όλα τα διαμερίσματα.