Μειώθηκαν κατακόρυφα οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών, μετά την ανακοίνωση του μέτρου της αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου από άτομα προερχόμενα από τη Συρία.

Παράλληλα, οι Σύροι που διαμένουν στον Λίβανο φαίνεται να αγνόησαν τις προτροπές του ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για μαζικές αφίξεις στην Κύπρο επειδή είναι χώρα της ΕΕ, αφού μιλούν πλέον οι αριθμοί. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από την 1η μέχρι τις 20 Μαΐου 2024 που εφαρμόστηκε η απόφαση της αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου, είχαμε 202 αφίξεις, εκ των οποίων οι 75 ήταν Σύροι. Παράλληλα, για πρώτη φορά, 10 Σύροι ζήτησαν και έκαναν χρήση της εθελούσιας επιστροφής στη χώρα τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης μετά τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης είναι και το εξής: Απ’ όταν λήφθηκαν τα επιπρόσθετα μέτρα, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου 170 Σύροι, εκ των οποίων οι 129 αποποιήθηκαν τις υλικές συνθήκες υποδοχής (επιδόματα) υπέγραψαν σχετικό έντυπο, δήλωσαν διεύθυνση διαμονής και αποχώρησαν από το Κέντρο. Η Αστυνομία έχει ενημερωθεί και γίνονται τακτικοί έλεγχοι στους χώρους όπου έχουν δηλώσει διαμονή, ώστε να ελέγχεται εάν εργάζονται παράνομα.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι Σύροι που φτάνουν στη χώρα μας από αυτόν τον μήνα, δεν δικαιούνται να εργάζονται, αφού δεν τους παραχωρείται το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα που τους επέτρεπε να απασχολούνται νόμιμα.

Την ίδια ώρα, μετά από τη σχετική ενεργοποίηση του μέτρου, έγιναν 29 ανακλήσεις του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας Σύρων οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Συρία μέσω κατεχομένων, ενώ εξετάζονται κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Από την άλλη, η αναστολή της εξέτασης αιτήσεων, έκοψε μαχαίρι και τις αφίξεις, γεγονός που άλλαξε την εικόνα στα τρία κέντρα φιλοξενίας που διαθέτει η Κύπρος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα την ίδια ώρα, μετά τα επιπρόσθετα μέτρα που λήφθηκαν, έχουν μειωθεί οι αφίξεις εντός Μαΐου και ιδιαίτερα των Σύρων διά θαλάσσης. Εξίσου σημαντικός είναι ο χαμηλός αριθμός μεταναστών που φιλοξενούνται στα τρία κέντρα. Ιδιαίτερα στο Πουρνάρα, είναι ο χαμηλότερος αριθμός τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφού η προηγούμενη φορά που καταγράφηκαν τέτοιοι αριθμοί ήταν το 2020 που οι αφίξεις γενικότερα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω COVID.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι πρωτοφανής. Χθες, στο ΚεΠΥ υπήρχαν 312 άτομα, από τα 1000 και 1500 που υπήρχαν το 2022 και 2023. Επίσης, στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Κοφίνου υπήρχαν χθες 285 άτομα και στο Κέντρο Φιλοξενίας Λίμνες άλλα 248 άτομα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Κύπρος συνεχίζει τα καλά αποτελέσματα σε σχέση με τις επιστροφές. Ιδιαίτερα τον φετινό Απρίλη έγιναν διπλάσιες επιστροφές σε σχέση με τον Απρίλη του 2023.

Συγκεκριμένα το πρώτο πεντάμηνο πέρσι είχαμε 3.423 επιστροφές, ενώ την αντίστοιχη περίοδο φέτος, οι επιστροφές έφτασαν τις 4.197, 800 περίπου περισσότεροι φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Επίσης, τον Απρίλιο του 2023 έγιναν 595 επιστροφές, τον Απρίλιο του 2024 έφτασαν τις 1.014, δηλαδή, έχουμε διπλάσιο αριθμό το 2024 σε σχέση με το 2023.