Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες το απόγευμα η σορός του 20χρονου ευέλπιδος, Γιώργου Χατζηιωνά, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο θερινής εκπαίδευσης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα. Με στρατιωτικέ τιμές πραγματοποιείται σήμερα η κηδεία, στην παρουσία του Προέδρου.

Η είδηση του θανάτου του 20χρονου με καταγωγή από τη Λύση, κάτοικου Λακατάμιας, σκόρπισε τη θλίψη ανά το παγκύπριο και βύθισε στο πένθος την οικογένειά του, τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και όλους όσοι τον γνώριζαν.

Πληροφορίες του «Φ» από στενό φίλο της οικογένειας, αναφέρουν ότι η νεκροτομή που διενεργήθηκε από ιατροδικαστή στην Ελλάδα στη σορό του, έδειξε πως ο θάνατός του οφειλόταν σε πνευμονικό οίδημα. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, ο άτυχος Γιώργος αναζητήθηκε όταν όλοι οι εκπαιδευόμενοι ευέλπιδες είχαν τερματίσει μια διαδρομή (όχι πορεία όπως αναφέρθηκε αρχικά) επτά χιλιομέτρων. Τότε στάληκαν προς αναζήτησή του δύο συνάδελφοί του που τον εντόπισαν νεκρό σε οροπέδιο, εκτός της πορείας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Yποσχεθείτε ότι θα μου την ελευθερώσετε, τη Λύση μας» – Ραγίζουν καρδιές τα λόγια φίλου του ευέλπιδος

Όπως εξηγήθηκε στον «Φ» από στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, σ’ αυτού τους είδους τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δίνονται στον κάθε συμμετέχοντα συντεταγμένες με συγκεκριμένα σημεία και αζιμούθια που πρέπει να βάλει στον χάρτη για να προχωρήσει και να φτάσει στο τέρμα. Ουσιαστικά είναι εκπαίδευση προσανατολισμού, όπως μας ειπώθηκε. Όταν φτάσει στο ένα σημείο, προχωρά στο επόμενο και φτάνει στο τέλος. Κανονικά, σ’ αυτού του είδους τις εκπαιδεύσεις υπάρχει και δεύτερο άτομο με το οποίο συναντάται στα σημεία που προκαθορίζονται και σ’ αυτή την περίπτωση φαίνεται να μην υπήρχε ή να συνέβη κάτι άλλο, όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Κατά τον άνθρωπο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, ο Γιώργος ήθελε διακαώς να πάει στη Σχολή Ευελπίδων, γι’ αυτό και διάβαζε πάρα πολύ, ενώ ασκείτο συνεχώς, ακόμη και στις διακοπές του. Ήταν στοχοπροσηλωμένος στη θρησκεία, την οικογένεια και την πατρίδα και είχε πάθος με την άθληση. Έπαιζε μουσικό όργανο και συμμετείχε σε εκδηλώσεις του Δήμου Λακατάμιας. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του πατρός Σάββα και της Βασιλικής Χατζηιωνά από τη Λύση.

Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Στυλιανού, οι έρευνες για τα αίτια θανάτου του εύελπι διενεργούνται αποκλειστικά από τις ελληνικές στρατιωτικές Αρχές και οι κυπριακές ενημερώνονται μέσω αξιωματικού που λειτουργεί ως σύνδεσμος. Όπως εξήγησε, το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς έχει πρόσωπο που λειτουργεί ως σύνδεσμος με το αντίστοιχο άτομο στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας. Ο κ. Στυλιανού είπε, επίσης, πως ο 20χρονος σε δυο χρόνια που θα ολοκλήρωνε την εκπαίδευσή του στο Σχολή Ευελπίδων θα εντασσόταν στις τάξεις της Ε.Φ.

Στο μεταξύ, χθες στις 5:40 το απόγευμα ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε στην Κύπρο, με όλες τις τιμές, τη σορό του άτυχου ευέλπιδος. Τη συνόδευσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης καθώς και Ελλαδίτες ευέλπιδες. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας υποδέχθηκε τη σορό άγημα της Ε.Φ., ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ. Ήταν παράκληση της οικογένειας η άφιξη της σορού να μην καλυφθεί από τα ΜΜΕ. Τελέστηκε τρισάγιο σε χώρο του αεροδρομίου και από εκεί μεταφέρθηκε στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια του 20χρονου, ταξίδεψε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, όπου και ενημερώθηκε για τις ακριβείς συνθήκες του τραγικού περιστατικού.

Αποτέλεσμα βλάβης και όχι αιτία

Το πνευμονικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα μια βλάβης και όχι η αιτία, εξηγούν οι γιατροί. Εξηγώντας στον «Φ» τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση πνευμονικού οιδήματος, ο καρδιολόγος Λάκης Αναστασίαδης ανέφερε: «Το πνευμονικό οίδημα είναι το τελικό στάδιο που οδηγεί στον θάνατο και μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Όλα αυτά τα αίτια, μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση ποσότητας αίματος, μεγαλύτερης από την συνήθη, με αποτέλεσμα την έξοδο υγρού στις κυψελίδες των πνευμόνων».  

Παθήσεις της καρδιάς που οδηγούν σε πνευμονικό οίδημα είναι π.χ. μια κοιλιακή αρρυθμία, η εκ γενετής ή επίκτητη στένωση της μιτροειδούς βαλβίδος, κολπικό μύξωμα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, κ.ά. καθώς και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η υπερδοσολογία οπιοειδών ουσιών, επίσης, οδηγεί στο πνευμονικό οίδημα και τον θάνατο.

«Κύριες αιτίες του μη καρδιογενούς πνευμονικού οιδήματος είναι το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, το πνευμονικό οίδημα από πνιγμό ή από μεγάλο υψόμετρο, από μετάγγιση, οξεία νεφρική νόσο, αλλεργική αντίδραση και κακώσεις κεφαλής».

Η κηδεία

Χθες, ανακοινώθηκε ότι στην κηδεία του Γιώργου Χατζηιωνά που θα τελεστεί σήμερα με όλες τις αρμόζουσες τιμές, θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένεια, η κηδεία του 20χρονου θα τελεστεί σήμερα στις 11 το πρωί από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο και θα παραστούν και θα αποδώσουν τιμές και Κύπριοι ευέλπιδες μαζί με άγημα από την Ελλάδα. Η οικογένεια θα δεχθεί συλλυπητήρια από τις 10-11 στον ναό πριν την κηδεία.

Παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές στο ίδρυμα Κοινότητα Αγίου Λουκά του Ιατρού.