Αντιδράσεις καταγράφονται και στα κατεχόμενακ για την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να ανεγείρει μουσουλμανικό τέμενος, με την οικονομική στήριξη της στον περιβάλοντα χώρο του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην ακριτική κατεχόμενη Καρπασία.

Σύμφωνα με σημερινόλ δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Αβρούπα»  «Τώρα τζαμί και στον Απόστολο Ανδρέα», γράφει ότι άρχισαν εργασίες για ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του philenews,  το κατοχικό καθεστώς πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποίηση δύο αιθουσών σε κτήριο που βρίσκεται εκεί για χρήση από τους μικροπωλητές της περιοχής. Οι αίθουσες θα λειτουργούν ως μικρό τέμενος, δηλαδή ως χώρος προσευχής.

Από πλευράς της η τ/κ Dogus Derya «βουλευτής» του ΡΤΚ (Ρεπουπλικανικό Τούρκικο Κόμμα) σε ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα δεν είναι μόνο ένας ιερός τόπος λατρείας για τους Ελληνοκύπριους και τον χριστιανικό κόσμο, αλλά και μία από τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, ακριβώς όπως και το τζαμί Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

Η νοοτροπία που οδηγεί στην ανέγερση τζαμιού στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα είναι ξεκάθαρα νοοτροπία εργαλειοποίησης της θρησκείας για να προκαλέσει πολιτικά.

«Αυτοί που θέλουν να υποκινήσουν τη δυσπιστία μεταξύ των κοινοτήτων με αυτό τον τρόπο, τι θα έλεγαν αν υπήρχαν άνθρωποι που θα προσπαθούσαν να χτίσουν εκκλησία στο Τζαμί Σουλτάν;«Αυτή η πρόκληση γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί καθημερινά μέσω μιας νέας καπήλευσης της θρησκείας.»

«Κάποιος παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών στο όνομα της θρησκείας και υπογράφει πρωτόκολλο με τον ανεκδιήγητο Ahmet Ünsal. Δεν διστάζει να παραβιάσει το νόμο.