Ποντάρει στο βυθό της η Λάρνακα, που κατέχει τα σκήπτρα του καταδυτικού τουρισμού, κυρίως λόγω του Ζηνοβία, που συγκαταλέγεται στα πέντε καλύτερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης παγκοσμίως.

Έχοντας ως αιχμή του δόρατος τον Τιτανικό της Μεσογείου, που προσελκύει περίπου 60 χιλιάδες δύτες ετησίως, προσφέροντας πάνω από €10 εκατ. στην εθνική οικονομία, οι φορείς της πόλης προχωρούν τα τελευταία χρόνια στον σταδιακό εμπλουτισμό της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Λάρνακας. Στόχος είναι η ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής και η αύξηση του καταδυτικού ενδιαφέροντος από δύτες διαφόρων επιπέδων.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εικονική κατάδυση σε ναυάγια της Λάρνακας ετοίμασε η ΕΤΑΠ

Έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα επτά σημαντικά σημεία καταδύσεων στην πόλη και την επαρχία, τα τρία εκ των οποίων αφορούν σε ναυάγια. Πρόκειται για το ναυάγιο Ελπίδα που βυθίστηκε το 2019 στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης για να δημιουργηθεί ο πρώτος τεχνητός ύφαλος της Λάρνακας, το ναυάγιο LEF1 που βυθίστηκε την ίδια περίοδο, το ναυάγιο Αλεξάνδρια που βρίσκεται κοντά στο Ζηνοβία, τους υφάλους Δώριδα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Ορόκλινης, Αλία στο Μακένζι και Σκοπιά στην Ξυλοφάγου, καθώς και τις υποβρύχιες θαλασσινές Σπηλιές στο Κάβο Πύλα. Στα πλείστα από τα καταδυτικά σημεία της Λάρνακας, μπορεί κάποιος να καταδυθεί και τρισδιάστατα μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ).

Το επόμενο βήμα, όπως ανέφερε στον «Φ» η λειτουργός της ΕΤΑΠ, Νανά Ασμένη Παύλου, είναι ο περαιτέρω εμπλουτισμός της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στον τεχνητό ύφαλο Λάρνακας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Η ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή, ξεκίνησε στην ουσία πριν από τέσσερα χρόνια με τη βύθιση του Ελπίδα και του LEF1. Πέρσι τοποθετήθηκαν αμφορείς κοντά στο LEF1, ενέργεια που είχε ευεργετικά αποτελέσματα, αφού αυξήθηκαν τα ψάρια στην περιοχή. Φέτος θα επαναληφθεί το ίδιο στο αμπάρι του ναυαγίου Ελπίδα, που προσελκύει εκατοντάδες δύτες.

«Εθελοντές δύτες σχολών της Λάρνακας, θα τοποθετήσουν περί τον Οκτώβριο 200 αμφορείς, στο αμπάρι του πλοίου. Οι αμφορείς θα είναι διαφόρων μεγεθών και θα φτάνουν μέχρι τα 75 εκατοστά ύψος. Η ΕΤΑΠ Λάρνακας ανέλαβε ν’ αγοράσει τους αμφορείς, βάσει των αυστηρών προδιαγραφών που είχε θέσει το Τμήμα Αλιείας, ώστε να μην επηρεάζεται το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι αμφορείς δεν θα έχουν υαλώματα, χρώμα, γόμες ή συγκολλητικές ουσίες».

Το μήκους 63 μέτρων πλοίο Ελπίδα, κατασκευάστηκε στη Γερμανία το 1965 και ήταν ενεργό φορτηγό σκάφος, εγγεγραμμένο στην Ελλάδα. Το πλοίο αγοράστηκε από την ΕΤΑΠ και ποντίστηκε στην περιοχή σε βάθος 28 μέτρων. «Διαθέτει ένα μεγάλο αμπάρι και με την Επιτροπή Καταδυτικού Τουρισμού μας προβλημάτιζε πολύ καιρό, πώς να το εμπλουτίσουμε ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αύξησης της θαλάσσιας ζωής. Οι θάλασσες της Λάρνακας είναι αμμώδεις και πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες, για να βρίσκουν καταφύγιο τα ψάρια. Κρίθηκε από τους θαλάσσιους εμπειρογνώμονες πως οι αμφορείς, είναι το καταλληλότερο υλικό για να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύτες και μαθητές στο βυθό για δημιουργία τεχνητού υφάλου (βίντεο)

Η μεγάλη απειλή για τον καταδυτικό τουρισμό

Τις προσπάθειες που γίνονται για ενίσχυση του καταδυτικού ενδιαφέροντος, τορπιλίζει ωστόσο η αδυναμία της πάταξης της παράνομης αλίευσης από επιτήδειους, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και μπαρούτι στους προστατευόμενους υφάλους. Το φαινόμενο έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλλειψης ψαριών στις υπόλοιπες περιοχές της Λάρνακας, με τους ερασιτέχνες ψαράδες να στοχεύουν τα σημεία καταδυτικού ενδιαφέροντος. «Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα για το οποίο το κράτος δεν κατάφερε, μέχρι στιγμής, να βρει ουσιαστικές λύσεις. Ως ΕΤΑΠ, έχουμε προβεί σε πάρα πολλά διαβήματα προς το Υπουργεία Γεωργίας και Δικαιοσύνης, αλλά δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», ανέφερε η κ. Ασμένη.

Πρόσθεσε ακόμη πως από την περίοδο που βυθίστηκαν τα πλοία Ελπίδα και Lef1, η θαλάσσια ζωή στον τεχνητό ύφαλο Λάρνακας ενισχύθηκε σημαντικά και το σημείο προσελκύει σημαντικά είδη ψαριών, ενώ ορισμένες φορές το επισκέπτονται και χελώνες. «Εάν δεν είχαμε την παράνομη αλιεία τ’ αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα», σημείωσε.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν η ΕΤΑΠ είχε προτείνει όπως στο έργο της Λιμενικής Αστυνομίας, συμβάλει και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), το οποίο διαθέτει προηγμένο σύστημα παράκτιας παρατήρησης στη Λάρνακα. Ζήτησε ακόμη όπως επιτραπεί στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων ερευνών, η χρήση καμερών επιτήρησης προστατευόμενων χώρων, στους οποίους το κράτος έχει επενδύσει μεγάλα ποσά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Παγκύπρια έρευνα για ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού

Πέραν από τη Λάρνακα, το καταδυτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε και στις υπόλοιπες παράλιες πόλεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκύπρια 70 καταδυτικά σημεία, ενώ με τις καταδύσεις ασχολούνται περίπου 80 επιχειρήσεις.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, οι κύριες αγορές είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Αυστρία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Πολωνία.

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υφ. Τουρισμού, ετοιμάζεται έρευνα, την οποία έχει αναλάβει το CMMI και θα είναι έτοιμή το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η έρευνα, μεταξύ άλλων, θ’ αναλύσει την υπάρχουσα κατάσταση και θα κάνει σύγκριση με προορισμούς του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, θα δοθούν εισηγήσεις για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η Κύπρος για περαιτέρω ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.