Δραματικές ώρες βιώνει η ορεινή Λεμεσός από το μεσημέρι της Κυριακής, μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε στο μέτωπο της Άλασσας και σε λίγη μόνο ώρα εξαπλώθηκε φτάνοντας μέχρι τις κοινότητες Απαισιάς, Παραμύθας, Σπιτάλι, Γεράσας, Αψιού και Μαθηκολώνης. Προληπτικά εκκενώθηκαν οι κοινότητες Απεσιάς, Αψιούς και Μαθηκολώνης με τη βοήθεια της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Πέραν των 12 εναέριων μέσων υπερίπταντo μέχρι τη δύση του ήλιου πάνω από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ανάμεσά τους και το ιορδανικό ΜΙ 26, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε μια προσπάθεια να οριοθετηθεί η πυρκαγιά. Οι προσπάθειες πυρόσβεσης στόχο έχουν να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στο Δάσος Κακομάλλη.

Νωρίτερα, η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, rescEU συνδρομή πυροσβεστικής βοήθειας από ευρωπαϊκά κράτη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, βρισκόταν σε επαφή με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για τη συνδρομή τους σε εναέρια μέσα. Εξάλλου, βοήθεια ζητήθηκε και από τις Βρετανικές Βάσεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας, αναμένονται δύο Canadair από την Ελλάδα και εναέρια μέσα από Λίβανο και Ισραήλ, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς μαζί με τα εναέρια μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο μεταφέρθηκε στην περιοχή Παραμύθας από την Άλασσα, βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα, ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτος Ζερβάκης και η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδου – Προκοπίου. Αργότερα, στο συντονιστικό κέντρο παρέστη και η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου. Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για σκοπούς συντονισμού υπό την κα Δημητρίου, με τους αρμόδιους υπουργούς και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αστυνομία, οι δρόμοι Παραμύθας – Γεράσας – Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας – Καλού Χωριού, είναι κλειστοί για την τροχαία κίνηση. Οι οδηγοί που κατευθύνονται από την περιοχή Αγρού, προς Λεμεσό, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον δρόμο Καλού Χωριού – Αρακαπά.

Νωρίτερα, κάτοικοι των χωριών Παραμύθας και Απαισιάς, είδαν τις περιουσίες τους σε λίγα μόλις λεπτά να τυλίγονται στις φλόγες και να καίγονται ολοσχερώς, πριν προλάβουν να τις προστατεύσουν. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πρόλαβαν να σώσουν την περασμένη Παρασκευή κάηκε δύο μέρες μετά.

LIVE Ενημέρωση

23:35: Υπουργός Δικαιοσύνης: Εκκενώσεις σε τρία χωριά – Στο Λιμνάτη οι κάτοικοι

Σε δηλώσεις της από το Συντονιστικό Κέντρο στην περιοχή Παραμύθας, η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη- Προκοπίου ανέφερε πως έχουν εκκενωθεί τρία χωριά ενώ οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιμνάτη, συνοδευόμενοι από κοινωνικούς λειτουργούς και άτομα από το Υφυπουργείο Πρόνοιας. Πρόσθετα, έχουν στηθεί κέντρα για ασθενοφόρα σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

«Η σύνοψη της σημερινής μέρας είναι ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όλες οι υπηρεσίες του κράτους, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δουλέψει μαζί, ως μια ομάδα, για να μπορέσουμε να είμαστε αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υπόλοιπους συναδέλφους του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουμε εργαστεί συλλογικά και ελπίζουμε ότι αύριο τα αποτελέσματα θα είναι πιο αισιόδοξα και θα μπορούμε να έχουμε και καλύτερες εκτιμήσεις για να μοιραστούμε μαζί μας», ανέφερε η υπουργός Δικαιοσύνης.

Κληθείσα να αναφέρει αν υπάρχει εικόνα για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί η υπουργός δήλωσε, «έχουμε κάποιες πολύ γενικές εκτιμήσεις, αλλά νομίζω είναι πάρα πολύ νωρίς».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «για οικίες δεν έχουμε ακούσει. Να περιμένουμε μέχρι αύριο. Με το πρώτο φως της μέρας θα γίνουν οι έλεγχοι για να έχουμε μια πρώτη εικόνα».  

23:30: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη συντονισμού, έλαβαν οδηγίες τα αρμόδια τμήματα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίζονται οι προσπάθειες του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό, ευχόμαστε απόψε, να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος.

«Έγινε πλήρης συντονισμός με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι θα γίνει απόψε και τι θα γίνει αύριο το πρωί και να είμαστε πλήρως συντονισμένοι. Έχουν πάρει όλοι τις οδηγίες, πού θα επιχειρήσουν και ο καθένας τι θα κάνει απόψε και αύριο το πρωί, ώστε να ξεκινήσουμε με το πρώτο φως της μέρας τις επιχειρήσεις με τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα τα πυροσβεστικά», είπε.

«Επιχειρούν αρκετά οχήματα του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σχεδόν όλες οι δυνάμεις. Έχουμε κινητοποιήσει όλη τη δύναμη που έχει το Τμήμα Δασών. Έχουν μείνει μερικά τμήματα πίσω σε επιφυλακή, αλλά οι περισσότερες δυνάμεις είναι εδώ στην περιοχή», σημειωσε.

23:00: Το ΥΠΕΞ της Ελλάδος επιβεβαιώνει την αποστολή δύο Canadair

22:20: Σύσκεψη για συντονισμό

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται κοινή σύσκεψη υπό την προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου, τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργίας, Πέτρο Ξενοφώντος και Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου – Προκοπίου και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για συντονισμό.

21:54: Αννίτα Δημητρίου: Έρχεται βοήθεια και από το Ισραήλ

«Είναι όλοι εδώ για να συντονιστούμε. Το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή, τους εθελοντές και τις εθελόντριες. Εμείς διακριτικά είμαστε εδώ συντονίζοντας την προσπάθεια και να ευχηθούμε το καλύτερο μέχρι αύριο. Έρχεται βοήθεια και από το Ισραήλ» δήλωσε μεταξύ άλλων η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας. 

21:41: Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού από τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης

Στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσό αναμένεται να ριχτούν με το πρώτο φως της ημέρας τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης.

21:20: Επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

O Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας, ενώ τον ενημέρωσε ότι αύριο το πρωί θα φτάσουν στην Κύπρο δύο πτητικά μέσα για να συνδράμουν στην κατάσβεση. 

21:05: Νέες οδηγίες Αστυνομίας για κλειστούς δρόμους

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού, οι δρόμοι Παραμύθας – Γεράσας – Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας – Καλού Χωριού, είναι κλειστοί για την τροχαία κίνηση. Οι οδηγοί που κατευθύνονται από την περιοχή Αγρού, προς Λεμεσό, προτρέπονται να χρησιμοποιούν τον δρόμο Καλού Χωριού – Αρακαπά.

Εκκενώνεται και η κοινότητα Απεσιάς

Η Αστυνομία έλαβε οδηγίες για εκκένωση και του χωριού Απεσιά. Όπως ανέφερε ο Επρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής «οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν με τη βοήθεια προωθητών γαιών να ανοίγουν διόδους και να δημιουργούν εγκαταστάσεις με σωλήνες νερού για κατάσβεση σε δύσβατες περιοχές. Πολύ ενεργά μέτωπα είναι στην περιοχή Αψιούς και Απεσιάς. Δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση Απεσιάς από την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα».



Νέες εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς στην ορεινή Λεμεσό

20:50: Yπουργός Γεωργίας: Στόχος να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά απόψε

«Είναι δύσκολη η κατάσταση όμως επιχειρούν οι δυνάμεις. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε καλά νέα στην επόμενη ώρα. Πάντα είμαι αισιόδοξος. Είναι πολλά τα μέτωπα, αλλά έχουμε κινητοποιήσει πολλές δυνάμεις και στόχος μας είναι να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά απόψε. Είναι δύσκολο σημείο, όμως έχουμε δυνάμεις στο σημείο», σημείωσε ο κ. Ξενοφώντος  

20:30: Έρχονται ενισχύσεις από Ελλάδα και Λίβανο

Ελλάδα και Λίβανος ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του ΥΠΕΞ για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

20:14: Στο σημείο της πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσό η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου

Η Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

20:05: Λόγω σκότους τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει τις ρίψεις νερού

Το έργο της πυρόσβεσης παραμένει στα χέρια των ισχυρών επίγειων δυναμεων προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά.

20:03: Νέο βίντεο από την πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό

19:50: Σε επαφή ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

19:31: Νέες οδηγίες αστυνομίας

Καλούνται οι οδηγοί, που βρίσκονται στην περιοχή του χωριού Αψιού, να κατευθύνονται προς τη Λεμεσό, μέσω του δρόμου προς Μαθηκολώνη.

19:20: Οδηγίες για εκκένωση των κοινοτήτων Αψιού και Μαθηκολώνης

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι Επαρχιακές Διοικήσεις Παγκύπρια στέλνουν βυτιοφόρα και προωθητές γαιών. Στο σημείο σπεύδει και η υπουργός Δικαιοσύνης.

19:03 Στο σημείο ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς

19:00 Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας RescEU. Ζητείται βοήθεια από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ζητήθηκε βοήθεια από το Ισραήλ προκειμένου να συνδράμει το έργο της πυρόσβεσης. Φτάνουν αεροσκάφη το πρωί της Δευτέρας.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τις Βρετανικές Βάσεις να ενημερώσουν αν μπορούν να συνδράμουν από αύριο το πρωί στην προσπάθεια κατάσβεσης της πύρινης λαίλαπας.

Πύρινες γλώσσες εζωσαν λυόμενο υποστατικό στην Παραμύθα

18:48: Νέες οδηγίες Αστυνομίας προς οδηγούς

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού, για λόγους ασφαλείας, καλούνται οι οδηγοί που κατευθύνονται από την περιοχή Αγρού, προς Λεμεσό, να χρησιμοποιούν τον δρόμο Καλού Χωριού – Αρακαπά.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της φωτιάς τμήμα του δρόμου Παλώδιας – Καλού Χωριού είναι κλειστό για την τροχαία κίνηση.  

Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί, να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Καλούνται επίσης να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ο δρόμος Κορφής – Απεσιάς, που είχε κλείσει νωρίτερα, έχει δοθεί στην κυκλοφορία.

18:40: Στο συντονιστικό κέντρο ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος

18:25: Διακοπές ρεύματος από ΑΗΚ στις περιοχές που μαίνεται η πυρκαγιά

18:20: Η πυρκαγιά αυτή την ώρα μαίνεται μεταξύ των κοινοτήτων Απαισιάς, Παραμύθας, Σπιτάλι, Γεράσας και Φασούλας.

18:00 Ανεξέλεγκτο το μέτωπο, κατευθύνεται προς Σπιτάλι και Απεσιά

Νωρίτερα, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ ΙΙ, με δώδεκα εναέρια μέσα να υπερίπτανται πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ιορδανικών που έφθασαν στην Κύπρο για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Αυτή την ώρα, εκτός από τα εναέρια μέσα, το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, συνδράμουν 11 οχήματα από Πυροσβεστική Υπηρεσία, 10 οχήματα από Τμήμα Δασών και 3 προωθητές γαιών. Στο σημείο βρίσκονται μέλη της Υπηρεσίας Θήρας, της Επαρχιακής Διοίκησης, της Αστυνομίας, του δικτύου εθελοντών SupportCy της Πολιτικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Κεττής σημαντική είναι η συμβολή της Εθνικής Φρουράς σε όλα τα επίπεδα. Επιστρατεύεται και το ιορδανικό ελικόπτερο MI 26. Ανταποκρίνεται για συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης και ο Διευθυντής (Δ) κ. Δ. Κατσίφλης.