Σε εφαρμογή έχει θέσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ύστερα από αίτημα της Κύπρου για βοήθεια λόγω των πυρκαγιών κοντά στη Λεμεσό, η ΕΕ, σύμφωνα με ανάρτηση του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρτσιτς, όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έπειτα από αίτημα της Κύπρου για βοήθεια λόγω των πυρκαγιών κοντά στην Λεμεσό, η ΕΕ έθεσε σε λειτουργία τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει ήδη ανταποκριθεί και θα στείλει δύο Canadair το πρωί για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μεγάλης φωτιά στην επαρχία Λεμεσού. Ευχαριστίες στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Για το ζήτημα εξέδωσε ακολούθως σχετικό δελτίο Τύπου και η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «η Σλοβενία και η Κύπρος ενεργοποίησαν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ λόγω των πλημμυρών και των πυρκαγιών που πλήττουν τις δύο χώρες αντίστοιχα.

Κατόπιν αιτήματος βοήθειας, που υπέβαλε η Κύπρος, για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται στο νησί, η ΕΕ κινητοποιεί δύο αεροσκάφη πυρόσβεσης Canadair από το αποθεματικό πολιτικής προστασίας της ΕΕ που βρίσκεται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αποστέλλει επίσης 20 τόνους αντιπυρικού επιβραδυντικού υγρού μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η ΕΕ είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περαιτέρω βοήθεια και για τις δύο χώρες».

«Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σλοβενία και τις συνεχείς πυρκαγιές στην Κύπρο, η ΕΕ εργάζεται νυχθημερόν για να παρέχει έκτακτη βοήθεια» δήλωσε ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Ο κ. Λέναρτσιτς, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη χωρίς καθυστέρηση έκτακτη βοήθεια που παρείχε για αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Ευχαριστώ τη Γερμανία και τη Γαλλία για την ταχεία ανταπόκρισή τους και καλώ ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα πολιτικής προστασίας να ανταποκριθεί στην μεγάλη καταστροφή που πλήττει τη χώρα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να κινητοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων ανάκαμψης και υποστήριξης της ΕΕ», είπε επίσης.

ΚΥΠΕ