Για περισσότερους από 8 μήνες, βρίσκεται κολλημένος και εγκλωβισμένος στη νεκρή ζώνη 36χρονος Κούρδος πρόσφυγας με καταγωγή από το Ντιγιαρμπακίρ, επιζητών πολιτικό άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντιμετωπίζει την άρνηση των Αρχών να περάσει στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να υποβάλει την αίτησή του και να ζήσει σε ασφαλέστερες συνθήκες.

Ο 36χρονος βρίσκεται στη νεκρή ζώνη από τις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου, αρνούμενος για πολιτικούς λόγους να επιστρέψει στα κατεχόμενα γιατί κινδυνεύει, όπως σημειώνει, με φυλάκιση και απέλαση πίσω στο Ντιγιαρμπακίρ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν Κούρδο.

Σε επιτόπια επίσκεψη του «Φ» στη νεκρή ζώνη, εντοπίσαμε τον νεαρό να διαβιοί σε αντίσκηνο παρά το Λήδρα Πάλλας, με την φροντίδα και την αρωγή της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εκτεθειμένος βέβαια σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες που διανύουμε, καθώς επίσης και σε όλους τους άλλους κινδύνους που συνιστά μια τέτοια διαβίωση. Παρά τις προτροπές ορισμένων να περάσει δια… της παράνομης οδού στις ελεύθερες περιοχές, ο ίδιος επέλεξε να προσπαθήσει διά της νόμιμης οδού από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

O ίδιος εξήγησε ότι επέλεξε για την δική του ασφάλεια, να έρθει στην Κύπρο, αφού στην περιοχή του ως Κούρδος κινδυνεύει με φυλάκιση και θάνατο, καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες που σχετίζονται με τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Έτρεξε, όπως λέει, να σωθεί, αφήνοντας πίσω την οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα και να διεκδικήσει το δικαίωμα του να ζήσει. Ερχόμενος στην Κύπρο, διατηρούσε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα μέρος που οι άνθρωποι λόγω του ότι έζησαν τον πόλεμο, την προσφυγιά και τον ξεριζωμό, θα μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα τις δικές του συνθήκες. Κατά την επίσκεψή μας στο σημείο όπου διαμένει, τον πλησίασε μια ομάδα τουριστών από την Ιταλία και τον ρώτησε γιατί διαμένει εκεί. Ομοίως συμβαίνει συχνά με τουρίστες που διέρχονται των δυο οδοφραγμάτων στην περιοχή με τον 36χρονο να τους ενημερώνει για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, για την περίπτωση του 36χρονου Κούρδου, είναι ενήμερη και η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η οποία έχει διενεργήσει τα ανάλογα διαβήματα προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να του επιτραπεί η πρόσβαση σε διαδικασίες αίτησης ασύλου, χωρίς ωστόσο η προσπάθεια μέχρι στιγμής να έχει αποδώσει καρπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση του 36χρονου Κούρδου αναφέρεται και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στην παράγραφο 43. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, η έλλειψη πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου στα σημεία διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή επιμένει με τη συνακόλουθη αύξηση των παράτυπων διελεύσεων, θέτοντας τους αιτούντες άσυλο σε κίνδυνο εκμετάλλευσης. Μάλιστα, υποδεικνύει ότι ο 36χρονος παρουσιάστηκε στην πράσινη γραμμή και στο σημείο διέλευσης και δεν του παραχωρήθηκε πρόσβαση σε συνθήκες υποδοχής αιτητών ασύλου, όπως προνοείται από τη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης και της επαρκούς στέγασης και υγιεινής, καθώς επίσης σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσής του, ο «Φ» επικοινώνησε με την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο. Αυτό που μας ελέχθη, δια στόματος της κ. Αιμιλίας Στροβολίδου, εκπροσώπου Τύπου, για τον 36χρονο είναι ότι του παρέχεται περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και ρουχισμού, πάντα σε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Πέρα από τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί ο 36χρονος εντός της νεκρής ζώνης, πλέον φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που απαιτούν πρόσβαση σε οδοντιατρική και δερματολογική φροντίδα.

Επεσήμανε ακόμη πως και η Υπάτη Αρμοστεία, έχει κάνει τα σχετικά διαβήματα προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του αιτητή ασύλου και συγκεκριμένα η πρόσβασή του στις διαδικασίες αίτησης ασύλου, στη βάση της αρχής της μη επαναπροώθησης, καθώς και των διατάξεων του διεθνούς, ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τόσο με την Αστυνομία από την οποία δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις όσο και από την Υπηρεσία Ασύλου από την οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση.