Χωρίς κληρικό απομένει ο Ξυλιάτος, καθώς ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός διακόπτει από σήμερα την πνευματική και λειτουργική εξυπηρέτηση της εκκλησιαστικής κοινότητας του χωριού.

Η απόφασή αυτή, όπως ανέφερε στον «Φ», πάρθηκε όταν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι συκοφαντήθηκε από μέλη της Μητρόπολης Μόρφου, στην οποία υπάγεται, με σοβαρή κατηγορία.

 Ο αρχιμανδρίτης, στη διάρκεια της λειτουργίας της περασμένης Κυριακής, ενημέρωσε τους κατοίκους του Ξυλιάτου, αναφέροντας στην εφημερίδα μας:

«Διέκοψα τελείως. Πήρα και τα άμφιά μου από την εκκλησία». Επιπλέον, απευθύνθηκε σε άλλη μητρόπολη στην οποία επιθυμεί να εγγραφεί, αποχωρώντας από το ιερατικό δυναμικό της Μητρόπολης Μόρφου αφού «διαλύθηκε και εξανεμίστηκε κάθε πνευματική, λειτουργική και ψυχική επικοινωνία με τους εν λόγω πατέρες».

Για το θέμα, όπως είπε, έχει ενημερωθεί ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος, στον οποίο προώθησε τις επιστολές που αντάλλαξε με τη Μητρόπολη Μόρφου και τους εμπλεκόμενους κληρικούς.

Όλα ξεκίνησαν, συμφωνά με τον αρχιμανδρίτη Κυπριανό, όταν η Μητρόπολη Μόρφου αρνήθηκε, εκ πρώτης, να επικυρώσει τη βάφτιση δύο γυναικών (μητέρας και κόρης) από το Βιετνάμ, την οποία διενήργησε στον Ξυλιάτο την Κυριακή των Βαΐων. Όταν ο παραπονούμενος αναζήτησε τα αίτια της καθυστέρησης, ενημερώθηκε ότι μέλος της Μητρόπολης τον υποπτεύεται για χρηματισμό.

«Συνιστούν κατηγορίες σιμωνίας, πράξη που ισοδυναμεί με αίρεση και τιμωρείται βάσει των ιερών κανόνων με καθαίρεση και αφορισμό», αναφέρει σε επιστολή και προσθέτει: «Αναφέρω με λύπη ότι την 23η Αυγούστου 2023 θα διακόψω την πνευματική και λειτουργική εξυπηρέτηση της εκκλησιαστικής κοινότητας του Ξυλιάτου, αφού θα έχουν παρέλθει πλέον των δύο μηνών που έλαβα γνώση της συκοφαντίας περί χρηματισμού.

Οι ιεροί κανόνες προβλέπουν την προσαγωγή του κατηγορουμένου σε δίκη (σ.σ. από εξαμελή συνοδική επιτροπή)», πράγμα το οποίο αναφέρει ο αρχιμανδρίτης δεν έγινε, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αντιμετωπισθούν οι κατηγορίες.

Ο αρχιμανδρίτης σε επιστολές του επιμένει όπως του χορηγηθεί «κανονικό απολυτήριο γράμμα» (σ.σ. έγγραφο που να τον αποδεσμεύει) από τη Μητρόπολη Μόρφου, ώστε να εγγραφεί σε άλλη Μητρόπολη.

Ο «Φ» επικοινώνησε και με μέλος της Μητρόπολης Μόρφου, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη κατηγοριών για χρηματισμό. Ανέφερε, ακόμη, ότι η μετακίνηση του αρχιμανδρίτη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν γίνει αποδεκτός από άλλη μητρόπολη.

Ανάλογη απάντηση δόθηκε και γραπτώς, μέσω επιστολής του Μητροπολίτη Μόρφου στον αρχιμανδρίτη Κυπριανό. Ότι δηλαδή, πρέπει να ενταχθεί σε άλλη μητρόπολη, ώστε να διαγραφεί «από τις τάξεις του δικού του κλήρου».

Αρχικά, ο Μόρφου Νεόφυτος είχε προσπαθήσει να μεταπείσει τον αρχιμανδρίτη, ζητώντας του να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του. Στη συνέχεια όμως, ενέδωσε στην επιμονή του για μετακίνηση του σε άλλη μητρόπολη.