Τους φακέλους των πολιτογραφήσεων ως Κύπριων των δύο Κινέζων που συνελήφθησαν στις 16 Αυγούστου μετά από επιχείρηση των αρχών της Σιγκαπούρης για υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ζήτησε και παρέλαβε η Αστυνομία.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι φάκελοι των δύο Κινέζων ζητήθηκαν για να φανεί κατά πόσον έχουν διαπραχθεί και εδώ αδικήματα, για παραβίαση των όρων πολιτογράφησής τους. Ως γνωστόν, για να πολιτογραφηθεί κάποιος ξένος επενδυτής ή επιχειρηματίας ως Κύπριος, θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα δεσμεύεται να μην προβαίνει σε πράξεις ή ενέργειες που να εκθέτει την χώρα η οποία του παραχώρησε την υπηκοότητά της.

Μετά την ανακοίνωση από τις αρχές της Σιγκαπούρης, της σύλληψης του 40χρονου Su Haijin και του 34χρονου Wang Dehai, η Αστυνομία μέσω του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών και παρέλαβε τους φακέλους που αφορούν στις λεπτομέρειες της πολιτογράφησής του, προκειμένου να εξεταστεί υπόθεση και εδώ. Οι φάκελοι παραδόθηκαν και τώρα μελετούνται ώστε ότι προκύψει να παρουσιαστεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για οδηγίες.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής οι αρχές της Σιγκαπούρης δεν έχουν απευθυνθεί στις αρχές της Κύπρου με οποιοδήποτε αίτημα δικαστικής συνδρομής, ούτε και οι κυπριακές αρχές ζήτησαν προς το παρόν ενημέρωση.

Όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, αν θα υπάρξει κάποιο αίτημα αυτό πιθανόν να γίνει μεταγενέστερα και αφού συμπληρωθούν οι έρευνες στην ασιατική χώρα. Το θέμα παρακολουθεί και το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο προανήγγειλε εξέταση θέματος αφαίρεσης της υπηκοότητας από τους δύο στην περίπτωση που υπάρξει καταδίκη στη Σιγκαπούρη.

Οι δυο Κινέζοι είχαν συλληφθεί από τις Αρχές της ασιατικής χώρας, μαζί με άλλα οκτώ πρόσωπα, επτά άνδρες και μια γυναίκα. Ο Haijin είναι αντιμέτωπος και με το αδίκημα της αντίστασης κατά της νόμιμης σύλληψης. Σε ό,τι αφορά τον Dehai, αυτός βαρύνεται με μια κατηγορία που αφορά ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ στην κατοχή του έχει βρεθεί ακίνητη και κινητή περιουσία εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία της Σιγκαπούρης, τα 10 αυτά άτομα συνελήφθησαν μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση. Στο πλαίσιο της δεσμεύτηκε περιουσία που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης (736 εκατ. αμερικανικά δολάρια). Κατασχέθηκαν ή παγοποιήθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετρητά και αγαθά πολυτελείας.

Ο Su Haijin απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα περί τα τέλη του 2019 μαζί με τη σύζυγό του. Ο 34χρονος Wang Dehai έλαβε διαβατήριο τον Μάιο του ίδιου έτους. Αμφότεροι κατάγονται από την Κίνα. Αξιοποίησαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα για να αποκτήσουν ιδιότητα Ευρωπαίου πολίτη, ως επενδυτές.

Σημειώνεται ότι για τους δύο, δεν γίνεται καμία αναφορά στα πορίσματα των ερευνών που διενεργήθηκαν για να διαπιστωθούν οι κακές πρακτικές που ακολουθούνταν στο πλαίσιο του προγράμματος των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων.