Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην έμμεση χορηγία εποίκων και αν τελικά ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος αυτό θα οφείλεται στις αντιδράσεις των ιδιοκτητών της γης που τυγχάνει εκμετάλλευσης και η οποία, θεωρητικά, καλλιεργείται από εγκλωβισμένους.

Το θέμα ηγέρθη κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων και Εγκλωβισμένων και έχει ως εξής: Αριθμός Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα δηλώνουν ότι καλλιεργούν όχι μόνο τη γη που τους ανήκει αλλά και γη την οποίαν νοικιάζουν. Όμως, επειδή το κατοχικό καθεστώς διένειμε παράνομα τη γη των εγκλωβισμένων σε εποίκους, κάποιοι από τους εγκλωβισμένους έρχονται σε συμφωνία με τους Τούρκους, οι οποίοι παρουσιάζονται να τους νοικιάζουν τη γη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επωφελούνται όσοι νοικιάζουν (εικονικά ή πραγματικά) γη από τους εποίκους, οι οποίοι με τη σειρά τους λαμβάνουν μέρος της χορηγίας, υπό μορφή ενοικίου.

Το θέμα είναι ότι κάποιοι κάτοικοι της Καρπασίας, οι οποίοι για διάφορους λόγους ζουν πλέον στις ελεύθερες περιοχές, αντιδρούν επειδή η γη τους και μάλιστα χωρίς την έγκριση τους, τυγχάνει εκμετάλλευσης από άλλους οι οποίοι δηλώνουν ότι τη νοικιάζουν από εποίκους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κάποιοι δηλώνουν ότι καλλιεργούν 300 ή 500 ή και περισσότερες σκάλες γης. Μάλιστα, κάποιοι δεν περιορίστηκαν μόνο στη γη του Ριζοκαρπάσου αλλά δηλώνουν ότι νοικιάζουν και καλλιεργούν και γη από άλλες κοινότητες της ευρύτερης περιοχής. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες Ελληνοκύπριοι δηλώνουν ότι καλλιεργούν τα ίδια τεμάχια που δηλώνουν και άλλοι, κάτι το οποίο προκύπτει και από τα αδιάψευστα δεδομένα δορυφόρου.

Στις περιπτώσεις αυτές καταβάλλεται προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των καλλιεργητών, για να μοιράσουν τη χορηγία ή να βρουν συναινετική λύση. Μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια, οι κοινοτάρχες των εγκλωβισμένων χωριών πιστοποιούσαν ότι ο τάδε καλλιεργούσε την Α ή Β γη, αλλά αυτό σταμάτησε όταν άρχισαν οι αντιδράσεις των πραγματικών ιδιοκτητών, οι οποίοι έθεσαν τους κοινοτάρχες προ των ευθυνών τους. Όταν σταμάτησαν οι κοινοτάρχες να υπογράφουν, επελέγη η λύση της ένορκης δήλωσης από πλευράς του καλλιεργητή, ο οποίος διαβεβαίωνε πως καλλιεργούσε τη γη που δήλωνε. Όμως –όπως γράφτηκε πιο πάνω– και αυτή η λύση αποδείχτηκε αναποτελεσματική και μη αξιόπιστη, αφού η ίδια έκταση δηλωνόταν ότι καλλιεργείτο από πέραν του ενός ατόμου. Το ζήτημα είναι ότι αυτός ή αυτοί που δήλωναν ψευδώς ότι καλλιεργούσαν τη γη που καλλιεργούσε άλλος, διέπρατταν ποινικό αδίκημα για το οποίο δεν διώχθηκαν ποτέ. 

Μιλώντας εκ μέρους του υπουργείου Γεωργίας ο κ. Μάκης Αντωνιάδης ανέφερε, πως ηγέρθη θέμα από ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι αντιδρούσαν επειδή καλλιεργείται η γη τους, χωρίς την έγκριση τους. Σημείωσε πως «ειδικά την προηγούμενη χρονιά, λάβαμε πολλές επιστολές από ιδιοκτήτες οι οποίοι δήλωναν ότι ενίστανται στην καλλιέργεια της γης τους από τρίτους οι οποίοι, μάλιστα, λαμβάνουν και επιδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως εκ τούτου καθιερώσαμε ετήσια συνάντηση με τους κοινοτάρχες και συζητούμε τα προβλήματα που αναφύονται κατά την προηγούμενη χρονιά. Αποφασίστηκε ομόφωνα και το υιοθέτησε η κυβέρνηση, πως η επιδότηση θα δίνεται νοουμένου ότι υπάρχει βεβαίωση από τον νόμιμο ιδιοκτήτη ότι εξουσιοδοτεί τον τάδε να καλλιεργήσει τη γη του».

Κοινοτάρχης, μιλώντας εκ μέρους και άλλων συναδέλφων του, ανέφερε ότι η επιδότηση των χωραφιών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και κυρίως η πτυχή που αφορά τα ενοικιαζόμενα. «Έρχεται ο καθένας και δηλώνει ότι νοίκιασε 100 ή 200 ή 300 σκάλες, αλλά εδώ και μερικά χρόνια προέκυψαν αντιδράσεις από συγχωριανούς μας, επειδή ως κοινοτικά συμβούλια υπογράφαμε τις φόρμες που αφορούσαν χωράφια που δεν ανήκαν στους καλλιεργητές και με τον τρόπο αυτό επιδοτούνταν και οι έποικοι από την κυβέρνηση», είπε. «Με δική μας εισήγηση», συνέχισε, «τώρα οι καλλιεργητές υπογράφουν ένορκες δηλώσεις για τη γη που καλλιεργούν αλλά ούτε και αυτό λειτούργησε, διότι άρχισαν να δηλώνουν ότι καλλιεργούσαν γη και στη Βουκολίδα ή και σε άλλες απομακρυσμένες κοινότητες».