Η Αστυνομία ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενεργειών και προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να διαφανεί η τυχόν εμπλοκή ύποπτων προσώπων, που διαμένουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιθανόν να εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Αντρέου.

Ο κ. Αντρέου κληθείς να σχολιάσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το οποίο κάνει λόγο για απόρρητη λίστα με ύποπτους αλλοδαπούς που ενέχονται σε τρομοκρατία, είπε ότι η Αστυνομία δεν δίνει λεπτομέρειες για τέτοια ζητήματα στη δημοσιότητα. Σημείωσε ότι όταν τα διάφορα Τμήματα της Αστυνομίας σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, εκτός αστυνομίας, έχουν πληροφορίες για οποιαδήποτε πρόσωπα, για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες, τα ανακρίνει.

Ανέφερε ότι η Αστυνομία ακολουθεί τις πρόνοιες Πρωτοκόλλου Ενεργειών, οι οποίες εκπονούνται από το 2019 και ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες, έτσι ώστε οι συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να ενημερωθούν και να προβούν στις δικές τους ενέργειες, ώστε να διαφανεί η τυχόν εμπλοκή αυτών των προσώπων σε παράνομες δραστηριότητες.

Εξήγησε ότι από το 2019 υπάρχει ομάδα Αξιολόγησης Ύποπτων Αλλοδαπών για θέματα Τρομοκρατίας, η οποία συγκαλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αξιολογεί τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχει ενώπιον της, για περιπτώσεις προσώπων που εντοπίστηκαν με ύποπτες ενδείξεις και απασχόλησαν τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για θέματα τρομοκρατίας.

«Η Αστυνομία», σύμφωνα με τον κ. Αντρέου, «αξιολογεί τα δεδομένα και αναλόγως προχωρεί».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Αστυνομία διατηρεί στοιχεία και αν διαθέτει κατάλογο με υπόπτους, ο κ. Αντρέου είπε: «Βεβαίως κρατά στοιχεία».

Είπε ότι η ομάδα Αξιολόγησης Ύποπτων Αλλοδαπών αξιολογεί στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και ανακρίνει πρόσωπα.

Χωρίς να επιβεβαιώνει αριθμό προσώπων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας διευκρίνισε ότι ενδεχομένως στον κατάλογο αυτό να περιλαμβάνονται και άτομα τα οποία ανακρίθηκαν και δεν είναι πλέον ύποπτα.

«Μπορεί να έχουν ανακριθεί και να μην προέκυψε κάτι εναντίον τους», είπε συγκεκριμένα.