Δύο και πλέον χρόνια μετά τη σύλληψη του 55χρονου καρδιολόγου από τη Λάρνακα, που κατηγορείται πως εξέδωσε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε δύο ασθενείς του, οι οποίοι τελικά προσβλήθηκαν από κορωνοϊό και απεβίωσαν, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε η δίκη, αλλά παίρνει, πλέον, νέα τροπή.

Με ενδιάμεση απόφασή του το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας αποφάσισε πως, όπως είναι διατυπωμένη η νομοθεσία, δεν μπορεί να επιτρέψει την κατάθεση εξ’ ακοής μαρτυρίας από πρόσωπα που απεβίωσαν. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως δεν θα ληφθούν υπόψη οι καταθέσεις γιατρών και άλλων προσώπων, στους οποίους οι δυο αποβιώσαντες 41 και 43 χρόνων, φέρονται να εκμυστηρεύτηκαν πως συνωμότησαν με τον κατηγορούμενο, προκειμένου να τους εκδώσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για σκοπούς SafePass.

Αυτό διαφάνηκε κι από την χθεσινή κατάθεση της διευθύντριας του Νοσοκομείου Αναφοράς (σ.σ Νοσοκομείο Αμμοχώστου), Αμαλίας Χατζηγιάννη. Έπειτα από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του 55χρονου κατηγορούμενου, Τάσου Μυλωνά, που στηρίχθηκε στην ενδιάμεση απόφαση, το Δικαστήριο ανακοίνωσε πως δεν θα λάβει υπόψη τα σημεία της κατάθεσής της στην αστυνομία, που αναφέρονται στα όσα της εκμυστηρεύτηκε ένας από τους αποβιώσαντες πριν τη διασωλήνωσή του.

Αντεξετάζοντας τη μάρτυρα ο κ. Μυλωνά επιχείρησε ν’ αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της covid-19, υποβάλλοντάς της πως προσφέρουν προστασία, αλλά όχι εκείνην που η ίδια περιγράφει στην κατάθεσή της. Εκφράζοντας τη διαφωνία της η κ. Χατζηγιάννη ανέφερε πως οι εμβολιασμοί έσωσαν ζωές και πως εάν δεν εμβολιάζονταν τόσοι άνθρωποι ανά το παγκόσμιο η θνητότητα, λόγω κορωνοϊού, θα ήταν μεγαλύτερη. Παραπέμποντας σε διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, πρόσθεσε πως στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύτηκαν περίπου 3.000 άτομα υποδεικνύοντας πως τα περισσότερα που απεβίωσαν δεν είχαν εμβολιαστεί. 

Σημειώνεται πως η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε με  πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Ο 55χρονος γιατρός, που είναι ελεύθερος υπό όρους, είχε συλληφθεί στις 6 Αυγούστου του 2021 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους του απαγγέλθηκαν 12 βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για συνωμοσία προς καταδολίευση, καταρτισμό πλαστού επίσημου εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και εγγραφή με ψευδείς παραστάσεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα αδικήματα διαπράχθηκαν τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2021 στη Λάρνακα. Συγκεκριμένα, ο γιατρός κατηγορείται πως εξέδωσε πλαστά SafePass σε ασθενείς του και πως καταχώρησε ψευδώς τα στοιχεία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αναγράφοντας πως δήθεν είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν εμβολιαστεί.

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας είχε οριστεί για τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο, τελικά αναβλήθηκε και αποφασίστηκε όπως ξεκινήσει τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ούτε τότε ξεκίνησε, όμως, αφού το δικαστήριο επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και παρέπεμψε τη διαδικασία για τον Ιανουάριο 2023. Τελικά, όμως, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα.