Συνολικό τζίρο που φτάνει μέχρι και τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο έκαναν οι αθλητικές σχολές οι οποίες μέχρι πρότινος λειτουργούσαν ανεμπόδιστες εκτός νόμου στην Κυπριακή Δημοκρατία ως αθλητικά σωματεία.

Την ίδια στιγμή οι εν λόγω αθλητικές σχολές λαμβάνοντας την ιδιότητα του συλλόγου υπογόμενου σε αθλητική Ομοσπονδία, απέφευγαν να καταβάλουν ένα αξιοσέβαστο ποσό στο κράτος ως φορολογία (ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος), το οποίο υπολογίζεται στα 20 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Τα πιο πάνω ποσά προκύπτουν από υπολογισμούς που έγιναν μετά από την ενασχόληση του Υπουργείου Εσωτερικών με το όλο θέμα και μάλιστα τα εν λόγω οικονομικά δεδομένα έχουν τεθεί ενώπιον αρμόδιων αξιωματούχων.

Το θέμα των αθλητικών σχολών που λειτουργούσαν ως αθλητικά σωματεία, εκφεύγοντας των υποχρεώσεών τους έναντι στην Πολιτεία, αλλά και απολαμβάνοντας προνομίων (κρατική χορηγία), αναδείχθηκε από την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο, από τον Απρίλιο οπότε το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε συντονισμένες προσπάθειες για πάταξη του φαινομένου, σημειώθηκαν αρκετές εξελίξεις.

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο «Φ» από τις 600 αυτές σχολές οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο ύποπτων οντοτήτων που καταρτίστηκε και ήταν δηλωμένες ως αθλητικά σωματεία, αποφεύγοντας φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις, έχει διαγραφεί μεγάλος αριθμός.

Συγκεκριμένα, μετά από αξιολόγηση και ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν διαγραφεί γύρω στις 250 με 280. Βάσει πραγματικών δεδομένων από την εξέταση του σχετικού μητρώου που έχει καταρτιστεί με απώτερο στόχο την πάταξη του φαινόμενου, εκτιμάται πως το σύνολο των διαγραφεισών σχολών θα ανέλθει στις 450.

Ταυτόχρονα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το θέμα απασχολεί ήδη και την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. Το εν λόγω σώμα έχει ζητήσει και έχει λάβει στοιχεία από αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, με απώτερο στόχο να διεξαγάγει σχετική έρευνα.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας βάσει της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της, θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο να υπάρχει απάτη σε βάρος της Πολιτείας. Το πιθανότερο είναι να διορίσει ερευνώντα λειτουργό.

Ήδη η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού έχει προαναγγείλει σε ανακοίνωσή της εντός της εβδομάδας ότι θα εξετάσει ενδεχόμενο ασυμβίβαστο στην περίπτωση των εν λόγω σχολών.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη λάβει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. Είναι, μάλιστα, στη βάση αυτής που προχωρεί στη διαγραφή των εν λόγω αθλητικών σχολών.

Πάντως, από τη μέχρι τώρα διερεύνηση του αρμόδιου Υπουργείου είναι ξεκάθαρο το modus operandi των εν λόγω οντοτήτων.

Οι ελεγχόμενες αθλητικές σχολές εγγράφονταν ως σωματεία και εντάσσονταν στις οικείες Ομοσπονδίες ατομικών αθλημάτων. Λάμβαναν, δηλαδή, ακόμα και κρατική χορηγία. Την ίδια στιγμή δεν είχαν καμία υποχρέωση ούτε έναντι των φορολογικών τους υποχρεώσεων, ενώ ταυτόχρονα δεν υπόκειντο σε έλεγχο από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ως αδειοδοτημένες σχολές. Ως μέλη τους εμφανίζονταν μέλη της οικογένειας και γονείς μαθητών, χωρίς να πραγματοποιούν ετήσιες συνελεύσεις.

Όπως διαπιστώθηκε, πολλές εξ αυτών λειτουργούσαν σε παραπήγματα, υπόγεια και άλλους χώρους, κάτι που ενέχει και κίνδυνο για τα παιδιά που έναντι υψηλών διδάκτρων διδάσκονταν τα μυστικά του αθλήματος. Γι΄ αυτό τον λόγο, για όλες τις ενέργειες από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερωθεί και η επίτροπος προστασίας των δικαιώματων του παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου Λιβανίου

Γενικά η πρακτική αυτή που ακολουθούσαν οι σχολές έχουν να κάνουν με 15 αθλήματα ισάριθμων Ομοσπονδιών.