Μόνο ντροπή προκαλούν οι εικόνες από πολυκατοικία στην Πιαλέ Πασά, η οποία σε λίγο καιρό θα έχει όμορφη όψη, αλλά μέσα είναι τρώγλη και επικίνδυνη για τους κατοίκους.

Οι έξι οικογένειες από την κατεχόμενη Αμμόχωστο που διαμένουν στον χώρο, οι πλείστοι υπερήλικες, έχουν ξεπεράσει τα όρια της απόγνωσης, αφού πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια τους, ζουν μέσα στη μούχλα και δεν μπορούν να βγουν στα μπαλκόνια, επειδή φοβούνται πως θα πέσουν. Κι όλα αυτά σε μια πολυκατοικία που δεν έχει ανελκυστήρα και κρατά εγκλωβισμένους στα διαμερίσματά τους συνταξιούχους. Όταν δε χρειαστούν ιατρική βοήθεια, τους κατεβάζουν με καρέκλες.

Πρόκειται για την ίδια πολυκατοικία στην οποία, σύμφωνα με καταγγελία, πριν από χρόνια διευθυντικό στέλεχος του δημοσίου, έκλεισε το γκαράζ για τους ενοίκους, το έκανε διαμέρισμα και το παραχώρησε στον γιο του. Επιπρόσθετα, κτίστηκε κι ένα αυθαίρετο στην οροφή, που συνέβαλε αρνητικά στα προβλήματα υγρασίας. Το αδιανόητο είναι πως το θέμα της πολυκατοικίας πήγε δύο φορές στη Βουλή, δόθηκαν υποσχέσεις για πλήρη επιδιόρθωσή της, ωστόσο, διενεργούνται μόνο οι εργασίες στην πρόσοψη, κι αυτές από τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος ανέλαβε να κατεδαφίσει και το αυθαίρετο.

Ο «Φ» βρέθηκε στην πολυκατοικία και κατέγραψε εικόνες, καθώς και τις μαρτυρίες των απελπισμένων κατοίκων. Στον τρίτο όροφο στο μικρό διαμέρισμα της 85χρονης Μαρίας Χαραλάμπους, σχεδόν όλα τα δωμάτια έχουν ζημιές. «Όταν βρέχει βάζω σίκλες, πέφτουν συνέχεια οι σουβάδες. Μπορεί να καθούμαστε στον καναπέ τζιαι να πέσουν, το ίδιο τζιαι στο δωμάτιο μου», λέει και προσθέτει πως σπάνια βγαίνει από το σπίτι. «Πρέπει να κατεβώ 59 σκαλιά, ψουμνίζει μου η κόρη μου. Θέλουμε να σάσουν την πολυκατοικία τζιαι να βάλουν ασανσέρ, αν νεν δυνατόν».

Τα ίδια περνά και η Μαρούλα Αναστασίου, 84 χρόνων, ο σύζυγος της οποίας απεβίωσε πρόσφατα. «Για να τον κατεβάσουν κάτω εβάλλαν τον πας την καρέκλα. Ο γιος μου έχει σκλήρυνση κατά πλάκας τζιαι εν μπορεί να έρθει να με δει. Μία δύο φορές ζήτησε να έρθει να κάτσει στη βεράντα, όπως έκαμνεν παλιά. Επιάσαν τον οι γαμπροί μου και εφκάλαν τον πάνω με το αναπηρικό. Η κόρη της, Χιονάτη Αναστασίου, ζητά έργα από το κράτος προκειμένου να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι κάτοικοι, οι οποίοι παρά το γεγονός πως δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, έκαναν μεγάλα έξοδα για να επιδιορθώσουν τα σπίτια.

Δείχνοντας την κουζίνα του, από την οποία πέφτουν σοβάδες, ο Παναγιώτης Κυριάκου, αναφέρει πως δεν μπορούν να ζήσουν άνθρωποι σ’ αυτά τα διαμερίσματα. «Οι υπερήλικες δεν μπορούν ν’ αντέξουν. Είναι σαν να τους αφήνουν να πεθάνουν αβοήθητοι. Η μητέρα μου είναι 97 χρόνων, αυτό είναι το σπίτι της και αναγκάστηκα να την πάρω στις αδελφές μου. Πογιατίζουμε και μετά που λίγο πέφτουν σουβάδες πάνω μας. Στις βεράντες δεν καθόμαστε επειδή φοβόμαστε. Νιώθουμε πως η πολιτεία μας άφησε μόνους, θέλουμε βοήθεια. Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι».

Στον πρώτο όροφο του κτηρίου, διαμένει ο Άντης Παρασκευόπουλος, 87 χρόνων, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από μακρά παραμονή στο νοσοκομείο. Λέγοντας πως δεν μπορεί ν’ ανοίξει το παράθυρο, επειδή φοβάται πως θα πέσει, σημείωσε πως «είναι θάνατος» οι σκάλες. «Σκοτώνουμαι ν’ ανεβώ, σκέφτου αυτοί που μένουν από πάνω μου».

Στις ενέργειες που κάνουν εδώ και χρόνια οι ένοικοι, αναφέρθηκε η Νίκη Νικολάου, η μητέρα της οποίας έχει άνοια. «Τα μεγάλα τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2019 όταν έκανε βαρύ χειμώνα και λόγω ενός αυθαίρετου που κτίστηκε. Αποταθήκαμε στον πρόεδρο της επιτροπής Προσφύγων και έφερε κάποιον από τον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών. Όταν έφυγε μας ανέφεραν πως εγκρίθηκαν €33.000 για διορθώσεις. Μετά, όμως, μας είπαν πως δεν τα δικαιούμαστε, επειδή απαλλοτριώθηκε η πολυκατοικία. Πήγαμε δύο φορές στη Βουλή και μας υποσχέθηκαν λύσεις. Τους είπα και στη Βουλή πως όταν ήταν άρρωστος ο πατέρας μου τον κατεβάσαμε με καρέκλα τόνενη. Μετά πέρασαν το ίδιο κι άλλοι ένοικοι. Είναι κατάντια τούτο, είμαστε πραγματικά απελπισμένοι. Το 2023 δεν είναι συνθήκες για να ζούμε. Έρχεται χειμώνας, είναι επικίνδυνο να μένουμε εδώ».

Πολεοδομία: Σύντομα οι εργασίες επιδιόρθωσης

Την κακή κατάσταση του κτηρίου έθεσε και ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνοντας τον περασμένο Ιούλιο το Τμήμα Πολεοδομίας, ενώ, όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος της επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, το θέμα θα συζητηθεί ξανά στη Βουλή, επειδή δεν έχει επιλυθεί. Πρόσφατα, εν τω μεταξύ, ο βουλευτής, Νίκος Γεωργίου, έθεσε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών.

Στην απάντησή του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως η πολυκατοικία απαλλοτριώθηκε, έπειτα από διακανονισμό με τον Τ/κ ιδιοκτήτη και πως η διαχείρισή της περιήλθε στο Τμήμα Πολεοδομίας. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών συνέχισε μέχρι και το 2022 εργασίες συντήρησης, που ανήλθαν σε €21.693 ή και παραχώρησης οικονομικής βοήθειας στους διαμένοντες.

Πρόσθεσε ακόμη πως τον Δεκέμβριο του 2021 έγινε επιτόπιος έλεγχος και καταγραφή των προβλημάτων της πολυκατοικίας από το Τμήμα Πολεοδομίας, σημειώνοντας πως ο Δήμος Λάρνακας θα κάνει μόνωση στην οροφή και πως το κόστος θα του καταβληθεί. Ως εκ τούτου, σημειώνει, «εκκρεμεί η επιδιόρθωση της πίσω όψης, των κοινόχρηστων χώρων, του κλιμακοστασίου και του εσωτερικού των διαμερισμάτων». Ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνει πως θα προωθηθεί έλεγχος της θλιπτικής αντοχής του σκυροδέματος στα δομικά στοιχεία και πως το κτήριο θα περιληφθεί σ’ ένα από τους τρεις καταλόγους του Σχεδίου κτίΖΩ. Σ’ ό,τι αφορά στην παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους, θα εξαρτηθεί, όπως υποδεικνύει, από τον κατάλογο στον οποίο θα περιληφθεί, τελικά, η πολυκατοικία.

Ο «Φ» απευθύνθηκε και στο Τμήμα Πολεοδομίας ζητώντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις εκκρεμούσες εργασίες στο κτήριο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του κλάδου συντηρήσεων των προσφυγικών οικισμών, Κατερίνα Αντωνίου, έγινε οπτικός έλεγχος στο κτήριο και ο έλεγχος θλιπτικής αντοχής αναμένεται σε ένα με δύο μήνες. «Σε δύο με τρεις εβδομάδες, όμως, θα πάει επιτόπου συνεργείο για να γίνουν εσωτερικά επιδιορθώσεις. Σ’ ό,τι αφορά στις εξωτερικές εργασίες, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι εργασίες του Δήμου Λάρνακας, κάτι που θα γίνει τον Ιανουάριο όπως μας ενημέρωσαν, επειδή είναι παράνομο να υπάρχουν δύο εργολάβοι στον χώρο», πρόσθεσε η κ. Αντωνίου.