Με καθυστέρηση περίπου τριών μηνών, όπως εκτιμάται σε αυτό το στάδιο, θα ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης των προσόψεων της Πιαλέ Πασά, που θα δώσει νέα πνοή στην τουρκοκυπριακή συνοικία Σκάλα.

Ο εργολάβος του έργου, εντόπισε προβλήματα σε κάποια κτήρια που πρέπει να επιδιορθωθούν, γεγονός που δίνει μικρή παράταση στο έργο που επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Τα προβλήματα αφορούν στην κατάσταση των οικιών, κάποιες εκ των οποίων λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα έχουν θέματα με την υγρασία, ενώ εντοπίστηκαν και ζητήματα που έχουν σχέση με τη στατικότητα κάποιων μπαλκονιών.

«Το έργο θα πρέπει να γίνει σωστά, προκειμένου να είναι ασφαλή τα κτήρια», ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ο οποίος σημείωσε πως οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Λόγω των ζητημάτων που προέκυψαν, θ’ ανέβει και το κόστος του έργου το οποίο θα καλυφθεί, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, από τα ταμεία του Δήμου Λάρνακας, καθώς και τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Σημειώνεται πως οι εργασίες για το έργο, που αρχικά εκτιμήθηκαν στα €1,2 εκατ. ξεκίνησαν το Νοέμβριο με χρονοδιάγραμμα 15 μηνών.

Ήδη πάντως οι προσόψεις σε κάποιες από τις οικίες έχουν ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο. Τα πρώτα σπίτια που επιδιορθώθηκαν είναι λευκά, με χρωματιστά παράθυρα και πόρτες, ενώ αυτά που βρίσκονται κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο θα βαφτούν με χρώματα. Την χρωματική παλέτα επέλεξε ομάδα καλλιτεχνών της πόλης, οι οποίοι ανέτρεξαν σε αρχεία, πίνακες και γκραβούρες εποχής.

Πριν βαφτούν τα κτήρια, γίνονται εργασίες αρχιτεκτονικής φύσεως στα κτήρια που περιλαμβάνουν αφαίρεση σαθρών σοβάδων, επενδύσεων με κεραμικά ή πέτρα, επιγραφών και υλικών τα οποία δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής.

Αρχές του 2024 εν τω μεταξύ θα είναι έτοιμο και το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Το Μεσόγειος θα συνδέεται με την Πιαλέ Πασά και θα εφάπτεται στον νέο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης, στην περιοχή του πρώην τουρκοκυπριακού σινεμά. Το έργο περιλαμβάνει εξυγίανση και ευπρεπισμό τουρκοκυπριακών τεμαχίων, τα οποία έχουν μισθωθεί στο Δήμο Λάρνακας και τη δημιουργία ανοικτής πλατείας. Στο χώρο, οι καλλιτέχνες θα μπορούν να δημιουργούν εικαστικά έργα εξωτερικού χώρου, ενώ θα πραγματοποιούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να πλακοστρωθούν και οι οδοί Ακ Ντενίζ, Σεϋχάν, Νταγ Μποζ και Μποζ Κουρτ, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της Γειτονιάς των Καλλιτεχνών.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, έχουν πάντως αρχίσει ν’ αυξάνουν το ενδιαφέρον επιχειρηματιών που επενδύουν στον τομέα της εστίασης. Στο κομμάτι της Πιαλέ Πασά που εκτελούνται τα έργα, έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα αρκετά εστιατόρια, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το υπόλοιπο μέρος της που εμπίπτει στην περιοχή Μακένζι.