Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα εντυπωσιακά έργα στην Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα, που θα αλλάξει όψη μέσω της αποκατάστασης όλων των κτηρίων, που θα βαφτούν σε διάφορα χρώματα. 

Ήδη έχει κατακυρωθεί η προσφορά στον εργολάβο που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, η οποία βρίσκεται ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για εξέταση, ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. Ο διαγωνισμός για το έργο είχε προκηρυχθεί την 1η Ιουλίου 2022 και είχε λάβει τρεις προσφορές από εργοληπτικές εταιρείες. 

Για το βάψιμο των κτηρίων, επιλέγησαν από ομάδα καλλιτεχνών της Λάρνακας, χρώματα που βασίστηκαν σε ιστορικά αρχεία, πίνακες και γκραβούρες εποχής. Ανάμεσα στα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν είναι το λουλακί, η ώχρα και οι αποχρώσεις της, το κροκί, το μπορντό και το κεραμιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αρχικά θα γίνουν εργασίες για επαναφορά των προσόψεων, όσο το δυνατό στην αρχική τους μορφή, αφαίρεση σαθρών σουβάδων, υλικών και επιχρισμάτων, αφαίρεση από τις τελικές επιφάνειες επενδύσεων με κεραμικά ή πέτρα, ταμπελών και επιγραφών, καθώς και αφαίρεση υλικών τα οποία δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής. 

Θα γίνει επίσης καθαρισμός δομικών στοιχείων και απομάκρυνση σκουριάς, εντοπισμός σημείων με υγρασία, επιδιόρθωση ρωγμών και βλαβών στις τοιχοποιίες, σοβάτισμα της τελικής επιφάνειας, επιδιορθώσεις των μετώπων των μπαλκονιών και των καρκανιών, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση πορτών, παραθύρων, κουφωμάτων, κουτιών της ΑΗΚ και κιγκλιδωμάτων. Επιπρόσθετα θα γίνει απόκρυψη φουγάρων, ντεπόζιτων, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (πχ. καλωδίων) και άλλων στοιχείων που αλλοιώνουν την εικόνα του κτηρίου.  

Το έργο θα κοστίσει 1,050,000 ευρώ συν ΦΠΑ και έχει διάρκεια ολοκλήρωσης τους πέντε μήνες.