Έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από την ανακοίνωση του μεγαλεπήβολου σχεδιασμού, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της ακτής Μακένζι στην Πιαλέ Πασά, όπου εκτός από υπερπολυτελές ξενοδοχείο και εστιατόρια, θα δημιουργείτο και… τεχνητό νησί στο σχήμα της Κύπρου, στα πρότυπα έργων στο Ντουπάι. Το έργο όχι μόνο δεν έγινε, αφού εκκρεμεί εδώ και χρόνια αίτηση του επενδυτή για άδεια κατά παρέκκλιση, αλλά άφησε πίσω του ένα ημιτελές κτήριο μπροστά στη θάλασσα, που αποτελεί έκτρωμα για την περιοχή Μακένζι. 

Ο Δήμος Λάρνακας, προσπαθεί εδώ και χρόνια να δώσει λύση στο θέμα, αφού εκτός του ότι πρόκειται για οικοδομή χωρίς άδεια, το κτήριο αποτελεί μια μεγάλη παραφωνία στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή, αφού βρίσκεται δίπλα από ξενοδοχείο και άλλες τουριστικές αναπτύξεις. Ήδη πριν από ενάμιση χρόνο, κατατέθηκε αγωγή στο Δικαστήριο, αφού πρόκειται για οικοδομή χωρίς άδεια, με σκοπό την εξασφάλιση διατάγματος κατεδάφισης. Ωστόσο, ο Δήμος Λάρνακας έχασε εκείνη τη δίκη εφόσον δεν εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης, που βρίσκεται στο εξωτερικό, για να του επιδοθεί η ειδοποίηση και να παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έδωσε το τελευταίο διάστημα εντολή στον δικηγόρο του, ώστε να καταθέσει νέα αγωγή στο δικαστήριο για το παράνομο ημιτελές κτίσμα, σε μια προσπάθεια, αυτή τη φορά να γίνει κατορθωτή η έκδοση διατάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ετοιμάζεται να αλλάξει όψη η Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα

 

 

 

Όπως προαναφέρθηκε η αίτηση των επενδυτών εκκρεμεί εδώ και καιρό στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, που ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για την περιβαλλοντική μελέτη, σε σχέση με τις εργασίες στην ακτογραμμή Μακένζι.  

Η επένδυση «μαμούθ» στην περιοχή, είχε εξαγγελθεί στις 5 Αυγούστου του 2016, από Λιβάνιο επενδυτή, που διαθέτει και άλλες επιχειρήσεις στην πόλη της Λάρνακας. 

Υπό το σύνθημα «το διαμάντι της Λάρνακας», είχε παρουσιαστεί το έργο Castle Project, που ονομάστηκε έτσι, επειδή μέρος του θα υλοποιείτο στο κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου Castle, που βρισκόταν στην πλευρά της θάλασσας. Στο έργο περιλαμβάνονταν και δύο ενοποιημένα τεμάχια στην απέναντι πλευρά της λεωφόρου Πιαλέ Πασά. 

 

 

 

Σε πρώτη φάση επρόκειτο να δημιουργηθεί πολυεστιατόριο, καφετέριες και beach bar στην πλευρά της παραλίας. Ακολούθως θα υλοποιείτο η δεύτερη φάση, που περιλάμβανε υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, στην απέναντι πλευρά, η οποία θα συνδεόταν με τις αναπτύξεις στην παραλία, μέσω γέφυρας που θα περνούσε πάνω από την Πιαλέ Πασά. Το ξενοδοχείο επρόκειτο να ήταν πέντε αστέρων, 13 ορόφων και δυναμικότητας 400 κλινών. 

Το πιο εντυπωσιακό έργο που ανακοινώθηκε, ωστόσο, ήταν το λεγόμενο «διαμάντι του στέμματος». Όπως εξαγγέλθηκε, θα δημιουργείτο ένα τεχνητό νησί, μέσα στη θάλασσα, στο σχήμα της Κύπρου, στο οποίο θα μπορούσε να φτάσει κάποιος από τα παραλιακά εστιατόρια και το beach bar, μέσω μιας μεγάλης αποβάθρας. 

Οι ανακοινώσεις έγιναν παράλληλα με την υποβολή αιτήσεων για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής για το έργο, η πρώτη φάση του οποίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017.