Ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες και μηνύματα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν 23 μαθητές και μαθήτριες από το Λύκειο Ιδαλίου και τη Σχολή Κωφών στο Στρασβούργο μαζί με τους συνοδούς καθηγητές- και τις δύο διερμηνείς νοηματικής, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οι μαθητές βρέθηκαν στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου, ανάμεσα σε συνομήλικούς τους από 32 σχολεία 24 ευρωπαϊκών χωρών για να παρακολουθήσουν τη Σύνοδο Νέων Ευρωβουλευτών Euroscola και να λειτουργήσουν, μέσω προσομοίωσης, ως ευρωβουλευτές για μία μέρα και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν την ενεργειακή κρίση αλλά και τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

O «Φ» ταξίδεψε μαζί με τους μαθητές και τους συνοδούς των δύο σχολείων και έζησε μαζί τους όλες τις μοναδικές στιγμές ενός τέτοιου ταξιδιού με μια ομάδα εφήβων από δύο διαφορετικού τύπου σχολεία και μεταφέρει τις εμπειρίες!

Το Λύκειο Ιδαλίου συμμετείχε στο πρόγραμμα EPAS (Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) κατά την περσινή χρονιά. Μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια τους κ. Βαλεντίνα Καρασιαλή, είχαν την αποστολή να ολοκληρώσουν έναν αριθμό δράσεων τόσο για την απόκτηση γνώσης για ευρωπαϊκά ζητήματα και άλλες με κοινωνικό αντίκτυπο εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας.

Μεταξύ άλλων, έστησαν σε περίοπτη θέση στον σχολικό χώρο ένα info point για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησαν το δικό τους «ταξιδιωτικό γραφείο» την ημέρα της Ευρώπης και πληροφορούσαν τους συμμαθητές τους για τις 27 χώρες της ΕΕ και τα αξιοθέατά τους και τους έδιναν το ανάλογο boarding pass. Επιπλέον, έφτιαξαν και τις δικές τους εκστρατείες προκειμένου να ενημερώσουν και να εγγράψουν το κοινό στην πλατφόρμα mazi.eu.

Μέσα από τις δράσεις αυτές, οι πλείστες των οποίων είναι προϊόν δικών τους ιδεών και συνεργασίας, έμαθαν τις αξίες του εθελοντισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας της συνένωσης δυνάμεων για έναν κοινό σκοπό, του ακτιβισμού και της ελευθερίας της σκέψης. Στους δικούς τους ρυθμούς, η ομάδα κατάφερε να παρασύρει και μεγάλο μέρος της σχολικής κοινότητας για να συμβάλει στις δράσεις. Ενδεικτικά, από φιλανθρωπικές δράσεις που έγιναν, οι μαθητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα πολύ σεβαστό ποσό το οποίο παραδόθηκε στην επιτροπή πρόνοιας.

Οι δεσμοί με τη Σχολή Κωφών

Η επιθυμία της μαθήτριας της Γ΄ Λυκείου, Στυλιάνας Θεοφίλου, να γνωρίσει τη νοηματική γλώσσα που επικοινωνούν οι κωφοί και η στήριξη του συμμαθητή της Κυπριανού Επιστήθιου, που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο με τη Σχολή Κωφών, γέννησε κάτι πολύ όμορφο. Μια ομάδα δόκιμων πρεσβευτών επισκέφθηκε τη Σχολή Κωφών και είδε από κοντά πως ζουν οι συμπολίτες μας με απώλεια ακοής.

Έπειτα, οι μαθητές της Σχολής Κωφών ανταπέδωσαν την επίσκεψη στο Λύκειο Ιδαλίου, όπου και ξεναγήθηκαν από τους φίλους τους. Δημιούργησαν τη δική τους κοινή συνομιλία στα κοινωνικά δίκτυα, την οποία χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα και όλοι μαζί κατέληξαν στην τελική δράση. Μια επίδειξη μόδας και μια συναυλία για όλους, μακριά από τα πρότυπα της ομορφιάς. Πενήντα μαθητές και δέκα εκπαιδευτικοί περπάτησαν στην πασαρέλα με αυτοπεποίθηση σε μια γιορτή ομορφιάς, αποδοχής και ανάπτυξης των ταλέντων τους. Βρήκαν τα ρούχα που θα φορούσαν και κάλεσαν φοιτητές προγραμμάτων αισθητικής και κομμωτικής να επιμεληθούν το μακιγιάζ και τις κομμώσεις οι οποίοι έσπευσαν εθελοντικά να προσφέρουν για τον σκοπό. Μάλιστα, οι μαθητές της Σχολής Κωφών περπάτησαν στην πασαρέλα με δικές τους δημιουργίες και έπειτα άνοιξαν τη συναυλία με ένα τραγούδι στη νοηματική γλώσσα. Και πάλι, τα καθαρά έσοδα από τα εισιτήρια της εκδήλωσης, δόθηκαν στην επιτροπή πρόνοιας του σχολείου τους.

Δύο σημαντικές στιγμές της κυπριακής αποστολής

Όταν πια ολοκληρώθηκαν οι δράσεις, οι πρεσβευτές πήραν το εισιτήριο για το Στρασβούργο να βρεθούν ανάμεσα σε συμμαθητές τους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Η χαρά απερίγραπτη όταν τους ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι αυτό το ταξίδι θα το μοιράζονταν με τους φίλους, πλέον, από τη σχολή Κωφών. Μαζί μας και οι καθηγητές από τη Σχολή Κωφών καθώς και οι δύο διερμηνείς νοηματικής, Παναγιώτα Θεμιστοκλέους και Θέκλα Ελευθέριου.

Οι ημερομηνίες έκλεισαν! 7-11 Νοεμβρίου. Πτήση μέσω Ζυρίχης και τρεις ώρες οδικώς μέχρι το Στρασβούργο. Φτάσαμε ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου. Παρά την κούραση του ταξιδιού η χαρά μόλις φτάσαμε στην πόλη όπου θα μέναμε ήταν διάχυτη. Η επόμενη μέρα περιελάμβανε βόλτα και γνωριμία με την πόλη του Στρασβούργου και τα αξιοθέατα της.

Και η μέρα για την παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο έφτασε! Ντυμένοι αναλόγως, οι μαθητές – ευρωβουλευτές για μία μέρα, παρουσιάστηκαν στο εντυπωσιακό κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χωρίστηκαν σε ομάδες με χρωματιστά βραχιολάκια, μπήκαν στο επιβλητικό ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάθισαν ανάμεσα στους υπόλοιπους μαθητές από άλλα σχολεία της Ευρώπης, στις θέσεις των ευρωβουλευτών.

Εκεί, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ενεργειακής κρίσης και να «ανακρίνουν» την ευρωβουλευτή Delara Burkhardt της ευρωομάδας S&D για τον ρόλο των ευρωβουλευτών, ενώ με την Aleyda Hernandez Laviades της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, συζήτησαν για θέματα ενεργειακής κρίσης. Στη συνέχεια, δούλεψαν με τις ομάδες τους σε προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα κλιματικής κρίσης και ψήφισαν όπως οι ευρωβουλευτές τα ψηφίσματα που τέθηκαν ενώπιον τους. Στο τέλος της διαδικασίας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την σημαντικότητα της συμμετοχής των πολιτών στις επερχόμενες Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.

Ανάμεσα στις αμέτρητες ερωτήσεις που θέσαμε στις δύο διερμηνείς της αποστολής για να μάθουμε πράγματα από την κοινωνία των κωφών, ήταν αν στις επίσημες γλώσσες που χρησιμοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο συγκαταλέγεται και η νοηματική. Η απάντηση είναι πως όχι, διότι η κάθε γλώσσα έχει τους δικούς της ιδιωματισμούς και χαρακτηριστικά και είναι δύσκολο να «μεταφερθεί» νοηματικά.

Όμως, όταν πια οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν ενώπιον της Ολομέλειας και να η μαθήτρια της Σχολής Κωφών, Αριάνα – Μαρία, πήρε το λόγο και απευθύνθηκε στους συμμαθητές – ευρωβουλευτές αλλά και στους υπεύθυνους του προγράμματος στη νοηματική, με τη βοήθεια της διερμηνέως Παναγιώτας Θεμιστοκλέους, ευχαριστώντας για την ευκαιρία να βρεθούν τα παιδιά της Σχολής Κωφών στο Ευρωκοινοβούλιο και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που μπορούσαν να παρακολουθήσουν. Μια στιγμή που καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων.

Επιστέγασμα της μέρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο και μια άκρως συγκινητική στιγμή, ήταν όταν η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Βαλεντίνα Καρασιαλή, ανακηρύχθηκε ανάμεσα στους νικητές του διαγωνισμού των καθηγητών του προγράμματος. Τιμητική στιγμή τόσο για την ίδια όσο και για τα παιδία που δούλεψαν πολύ σκληρά υπό την καθοδήγησή της.

Μέρες με εικόνες ζωής

Όταν πια τελείωσαν οι «υποχρεώσεις» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλη η αποστολή σε χαλαρούς πια ρυθμούς είχε την ευκαιρία να απολαύσει μοναδικές στιγμές. Να ταξιδέψει μια ολόκληρη μέρα μέχρι την γειτονική μαγευτική πόλη Κολμάρ και να περπατήσει στα γραφικά στενά και πλατείες και να μοιραστεί στιγμές.

Το βράδυ με την επιστροφή στο Στρασβούργο και πάλι βόλτες και στιγμές όμορφες για όλους. Αυτό το ταξίδι έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να μοιραστούν κοινές στιγμές. Να μπουν ο ένας στον κόσμο του άλλου και να γνωριστούν καλύτερα. Να νιώσουν στο πεδίο την ενσυναίσθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας και μαζί να βρουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και να χτίσουν φιλίες ζωής!