Δυο συμβασιούχοι υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς που υπηρετούσαν από το 1995 και 1997 ως Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης, δεν τους ανανεώθηκε η σύμβαση με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι, ενώ το χειρότερο, λόγω απρονοησίας, έμειναν έξω από το νέο συνταξιοδοτικό.

Οι δύο ΣΥΠ αφυπηρέτησαν από το στρατό στις 30 Οκτωβρίου 2022, καθώς δεν τους έγινε ανανέωση της σύμβασης για άλλα τρία χρόνια. Και ενώ θα έπρεπε να πάρουν σύνταξη όπως συνέβη με άλλους ΣΥΠ, εντούτοις, έμειναν εκτός του νέου συνταξιοδοτικού για τους δημόσιους υπαλλήλους που ψηφίστηκε ένα μήνα αργότερα. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο ένας εκ των δύο επηρεαζόμενων, είναι 57 ετών και αναγκάζεται για να ζήσει, να εργαστεί όπου βρει δουλειά γιατί ούτε του ανανέωσαν το συμβόλαιό του, ούτε και σύνταξη δικαιούται.

Τώρα όμως, τόνισε, θα πρέπει να περιμένουν να κλείσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους για να πάρουν σύνταξη, ενώ όλοι οι άλλοι ΣΥΠ λαμβάνουν ήδη σύνταξη. Επίσης, οι δύο ΣΥΠ έχασαν και το εφάπαξ των €34.000 που δίνεται στους συμβασιούχους υπαξιωματικούς με την αφυπηρέτηση λόγω της κατάργησης των δύο τριετιών.

Κι’ όλα αυτά, γιατί ψηφίστηκε το νέο συνταξιοδοτικό που δεν είχε αναδρομική ισχύ και δεν τους περιέλαβε, με αποτέλεσμα να μην προνοείται γι’ αυτούς τους δύο σύνταξη. Το τραγελαφικό, όπως πρόσθεσε, είναι πως όταν γράφτηκαν για ανεργιακό επίδομα, τους είπαν ότι δεν δικαιούνταν γιατί λαμβάνουν σύνταξη. Τελικά, μετά που διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν λαμβάνουν σύνταξη, τους παραχώρησαν το ανεργιακό.

Στο μεταξύ, με προσφυγή του στο Διοικητικό Δικαστήριο μέσω του δικηγόρου του Δημοσθένη Στεφανίδη, ο ένας επηρεαζόμενος ζητά ακύρωση της απόφασης του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού του ΓΕΕΦ να μην του ανανεώσουν τη σύμβαση εργασίας του.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, από καταβολή της ιδρύσεως της Εθνικής Φρουράς μόνο δύο άτομα, περιλαμβανομένου και του αιτητή, εξαιρέθηκαν από την καταβολή σύνταξης, με τον αιτητή και έναν ακόμα συνάδελφό του να έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή της σε σχέση με περίπου 1.200 συναδέλφους του, με το νέο καθεστώς να ίσχυε από τις 3/12/2022 ελάχιστα μετά την αφυπηρέτηση του αιτητή, στις 30/10/2022, σε ηλικία 57 ετών, στερούμενου σύνταξης μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του.

Τούτα είχαν ως αποτέλεσμα ο αιτητής, τελών εκτός του στρατού από τις 30/10/2022 να στερηθεί σύνταξης, πλέον ποσό €34.000, που με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρέχεται σε όλους τους ΣΥΠ, ως αποζημίωση για τις δυο τριετίες που καταργούνται με βάση το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, σε αντιστάθμισμα της απώλειας των δύο 3ετιών εργασίας.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, η απόφαση να μείνει εκτός συνταξιοδοτικού συνιστά έκδηλα δυσμενή διάκριση σε βάρος του αιτητή, ο οποίος δεν έτυχε αντικειμενικής και αμερόληπτης κρίσης, καθώς ήταν στους δυο ΣΥΠ οι οποίοι λόγω μη σύναψης νέας σύμβασης δεν συμπεριλαμβάνονται στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο γιατί αυτό άρχισε να ισχύει από τις 16/12/2022, ημέρα που μπήκε στην εφημερίδα της Κυβέρνηση, μόνο για όλους τους εν υπηρεσία ΣΥΠ, χωρίς να έχει αναδρομικότητα και ούτε το ελάχιστο μεταβατική διάταξη.

Σημειώνεται ότι το θέμα των δύο μοναδικών ΣΥΠ που έμειναν χωρίς σύνταξη, απασχολεί και τους βουλευτές οι οποίοι το έθεσαν στο υπουργείο Οικονομικών κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του 2024.