Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε ρητά τη γερμανική δικαιοσύνη για τη δίκη του Kenan Ayas.  Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Κούρδος ακτιβιστής εκδόθηκε από την Κύπρο στη Γερμανία με πρωτοβουλία του ομοσπονδιακού εισαγγελέα και τώρα δικάζεται στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου.

Όπως αναφέρουν σε κοινή του δήλωση οι τρεις δικηγόροι του Κενάν Αγιας, η γνωστή γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) συνόψισε τις παρατηρήσεις του Ερντογάν σε άρθρο της στις 19 Νοεμβρίου 2023 ως εξής:

«Η επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις βαθιές μας σχέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν. Εξέφρασε τη χαρά του για την ποινική δίκη στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου εναντίον ενός φερόμενου ως αξιωματούχου της κουρδικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Ο άνδρας είχε συλληφθεί στην Κύπρο και είχε εκδοθεί στη Γερμανία με πρωτοβουλία της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας.

Ο Kenan Ayas είχε αντισταθεί στην έκδοσή του στη Γερμανία μετά τη σύλληψή του στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2023. Είχε υποστηρίξει ότι η γερμανική ποινική υπόθεση για την κατηγορία της συμμετοχής του στο PKK είχε πολιτικά κίνητρα και ότι η σύλληψή του έγινε μόνο με προτροπή της Τουρκίας. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του εκδόθηκε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2022, όπου επρόκειτο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Τουρκία προσπάθησε και προσπαθεί να αποτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να λάβει παραχωρήσεις σχετικά με τις διώξεις των Κούρδων στην Ευρώπη. Οι Κύπριοι δικαστές, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι πολιτικά κίνητρα έπαιζαν ρόλο στη γερμανική ποινική έρευνα και ενέκριναν την έκδοση.

Ωστόσο, η άποψη του Kenan Ayas επιβεβαιώνεται τώρα από τον ρητό έπαινο του Ερντογάν. Αυτό δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει προσωπικά ο Ερντογάν για την ποινική υπόθεση κατά του Kenan Ayas.

Η χθεσινή ανάκριση του μάρτυρα και του αστυνομικού Sch. από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Γερμανίας επιβεβαιώνει επίσης ότι η σύλληψη και η ποινική διαδικασία κατά του Kenan Ayas υποκινούνται μόνο από το συμφέρον της Τουρκίας. Ο μάρτυρας είναι υπεύθυνος για την έρευνα του PKK στη Γερμανία και διερεύνησε επίσης την υπόθεση κατά του Kenan Ayas. Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του δικαστηρίου και της υπεράσπισης, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί το ένταλμα σύλληψης ζητήθηκε από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, δήλωσε ότι οι τελευταίες σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας είχαν λάβει χώρα περίπου δύο χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης για το ένταλμα σύλληψης και ότι η διαδικασία είχε ουσιαστικά διακοπεί από τότε. Μόνο κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία επανενεργοποίησε την υπόθεση».