Εναλλακτικές λύσεις για τους 6.000 μαθητές που επηρεάστηκαν με την ακινητοποίηση των 570 λεωφορείων, επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Όπως πληροφορείται ο «Φ», εάν δεν αποκατασταθούν εντός τριημέρου τα μαθητικά δρομολόγια, τότε δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί το αναρτημένο υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο, να προσφερθεί εξ αποστάσεως διδασκαλία και να επιμηκυνθεί η διευκόλυνση στις απουσίες της πρώτης διδακτικής περιόδου για τους μαθητές που διαθέτουν κάρτα λεωφορείου και διακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Επηρεάστηκαν 6.000 παιδιά της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, που αναλογεί στο 14% των μαθητών», ανέφερε στον «Φ» η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. «Προς το παρόν θα διευκολύνουμε τα παιδιά με τις απουσίες της πρώτης περιόδου για αυτές τις δύο –τρεις μέρες. Παρακαλούμε τους γονείς να βοηθήσουν όπως μπορούν». Εφόσον η ακινητοποίηση των λεωφορείων διαρκέσει για περισσότερο καιρό, πέραν του τριημέρου, τότε θα εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, είπε.

«Αναμένουμε ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ξεκαθαριστεί αν χρειάζεται να προχωρήσουμε με άλλες ενέργειες. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, παιδαγωγικής φύσης αλλά και πιο πρακτικά», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα), θα είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των μαθητών που δεν θα πάει στα σχολεία. Θα έχουν βρει τρόπο για να μετακινηθούν. Εξάλλου, το υπουργείο Μεταφορών έχει δηλώσει ότι θα φροντίσει για τους κατοίκους των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών».

Πάντως, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε χθες η Πάφος, καθώς οι περισσότεροι μαθητές μετακινούνται με λεωφορείο.

Το πρόβλημα στα μαθητικά δρομολόγια δεν φαίνεται να περιορίζεται ούτε και σήμερα, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι οι γονείς ενημερώθηκαν για αυτή την αλλαγή στη μεταφορά των μαθητών την τελευταία στιγμή. «Αρκετοί μαθητές έχασαν μαθήματα σε Πάφο, όπου καταγράφτηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς και στην Ελεύθερη Αμμόχωστο. Έχει σχολείο που απουσίασε έως και το 20% των παιδιών», είπε και πρόσθεσε ότι πρώτη εκτίμηση είναι ότι 10% με 15% δυσκολεύτηκε να πάει στο μάθημα.

Ως «μνημείο προχειρότητας» χαρακτήρισαν τους χειρισμούς του υπουργείου Μεταφορών οι οργανωμένοι μαθητές, υπογραμμίζοντας ότι η ακινητοποίηση έγινε χωρίς να ανακοινωθεί σχετικό πλάνο για τις διαδρομές που επηρεάζονται, χωρίς να ενημερωθούν διευθύνσεις σχολείων, μαθητές και γονείς. «Γίναμε μάρτυρες μιας χαώδους κατάστασης. Η πλειοψηφία των μαθητών δεν πήγαν σχολείο, γονείς έλειψαν από τις δουλειές τους για να μεταφέρουν μαθητές στα σχολεία, οι διευθύνσεις σχολείων δεν γνώριζαν αν έπρεπε να δικαιολογήσουν ή όχι τις απουσίες. Επί της ουσίας σήμερα τα μισά σχολείο έκλεισαν και τα άλλα ήταν στον αυτόματο πιλότο».

Εκφράζουμε, σημειώνει η ΠΣΕΜ, την αγανάκτησή μας για αυτή την προχειρότητα και την αγωνία μας για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αφού ο έλεγχος των λεωφορείων δεν φαίνεται να είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί σύντομα.