Με τα αυτοκίνητα στους δρόμους να αυξάνονται, η ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος απασχολεί την κοινή γνώμη και τη Βουλή όλο και περισσότερο. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καταγράφηκαν και πάλι σοβαρά ατυχήματα στους δρόμους, επεκτάθηκε η λειτουργία των καμερών στα αστικά κέντρα, ενώ εισήχθησαν πολιτικές με στόχο τη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.

Σε συνέντευξη του στον «Φ», ο Μαρίνος Μουσιούττας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σχολιάζει τις προτεινόμενες νομοθεσίες που εκκρεμούν στην Επιτροπή, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, μαζί με τα μέτρα που ετοιμάζονται για την αντιμετώπισή τους.

Με το κυκλοφοριακό πρόβλημα να παραμένει καθημερινός βραχνάς για τους οδηγούς, το έργο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθίσταται πολύ σημαντικό. Νιώθετε ότι πετύχατε σημαντικά βήματα προς αντιμετώπισή του κατά τη χρονιά που τελειώνει;

Η επιτροπή εξετάζει θέματα βάσει τριών πυλώνων: Νομοθετήματα, προτάσεις νόμου και αυτεπάγγελτα θέματα. Στην προηγούμενη σύνοδο η επιτροπή εξέτασε, σε τρεις συνεδρίες της με τη διαδικασία του Αυτεπάγγελτου, τα μέτρα που λαμβάνονται από τους αρμόδιους φορείς για την μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Επίσης, εξέτασε τα προβλήματα που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Ταχυδρομείων, θέματα που αφορούν τους οδηγούς ταξί και τα προβλήματα που προκύπτουν στο οδικό δίκτυο από τη μετακίνηση μεγάλου κυβισμού φορτηγών κατά τη διάρκεια της ημέρας και προβλήματα στην κατασκευή του οδικού δικτύου στις επαρχίες Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο.

Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα νομοθετήματα αυτής της περιόδου ήταν εκείνο της φωτοεπισήμανσης αλλά και εκείνο της μικρό-κινητικότητας, γνωστό σε όλους με την ονομασία «Scooters». Σε αυτή την περίπτωση προτείναμε τροπολογία για τον «Περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων και άλλων Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (Τροποποιητικό) Νόμο» του 2021 και σκοπούσε την προσθήκη ενός επιπρόσθετου μέτρου για την ασφαλή διακίνηση των χρηστών οδηγού scooters κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας. Η προτεινόμενη τροπολογία κρίθηκε αναγκαία, λόγω της αύξησης των χρηστών οι οποίοι κινούνται στους δρόμους επί εικοσιτετραώρου βάσεως.

Πρόσθετα, διεξήχθη μελέτη και ψήφιση διαφόρων άλλων νομοθετημάτων για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η προοπτική εγκατάστασης έξυπνων φώτων συζητείται εδώ και αρκετό καιρό. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε όσον αφορά την ευρεία εισαγωγή τους και ποια οφέλη να περιμένουν οι πολίτες;

Η ανάγκη για τοποθέτηση των έξυπνων φώτων, προέκυψε ως μέτρο για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ένα θέμα που ταλαιπωρεί όλους τους πολίτες των μεγάλων πόλεων. Για αρχή, έχουν τοποθετηθεί στη Λεμεσό και αναμένουμε τα νέα σημεία που θα αναδείξει η έρευνα του υπουργείου Μεταφορών. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα και έτσι θα ρυθμιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό και το κυκλοφοριακό. Αναμένουμε ότι η εγκατάσταση των έξυπνων φώτων σε ευρεία φάση θα αρχίσει τον προσεχή Ιούνιο.

Έχετε καταθέσει πρόταση για μείωση του προστίμου για παραβίαση του κόκκινου φαναριού από €300 σε €150. Ποια είναι η λογική πίσω από την πρόταση;

Η πρόταση μας προτείνει όντως τη μείωση του προστίμου αλλά δεν δικαιολογεί και δεν δίνει ελαφρυντικά σε κανένα οδηγό που παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη. Σκοπός της πρότασης νόμου είναι αφενός η μείωση του εξώδικου προστίμου από €300 σε €150 (και σε περίπτωση επανάληψης, το ποσό των €150 να διπλασιάζεται σε €300 όταν το ίδιο πρόσωπο επαναλάβει το ίδιο αδίκημα εντός 3 ετών από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης ειδοποίησης εξώδικου προστίμου), ως ένα κοινωνικό μέτρο σε μια περίοδο που υπάρχει ακρίβεια και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα και αφετέρου για εναρμόνιση των μέτρων με τις ποινές που ισχύουν για άλλα παραπτώματα, όπως για παράδειγμα για τη μη χρήση ζωνών ασφαλείας ή τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Αυτό, όμως, που προέκυψε μέσα από τη συζήτηση του θέματος είναι η ανάγκη επανεξέτασης των προστίμων ή/και της διαβάθμισης αυτών όπου είναι εφαρμόσιμο. Το θέμα αυτό θα παραμείνει στην ατζέντα της επιτροπής για εξεύρεση λύσεων.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων;

Τα προβλήματα στους αυτοκινητόδρομους είναι εν μέρει το αποτέλεσμα αυξημένων ταχυτήτων αλλά και του όγκου των οχημάτων που κινούνται καθημερινά σε αυτούς. Πρόσφατα, εξετάσαμε στην επιτροπή την δυνατότητα να μην κινούνται μεγάλου μεγέθους και κυβισμού οχήματα όλες τις ώρες αλλά σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα μέτρο για πιο ασφαλείς δρόμους ειδικότερα σε ώρες αιχμής. Περαιτέρω, πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων Τμημάτων για τους ταχογράφους, τους κόφτες ταχύτητας και τον τρόπο τοποθέτησης φορτίου στις καρότσες οχημάτων καθώς και το βάρος τους.

Το κυκλοφοριακό επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών, καθώς το σύστημα δημόσιων μεταφορών στην Κύπρο παραμένει υποβαθμισμένο. Συζητούνται σχέδια για ριζικές αλλαγές στις δημόσιες μεταφορές;

Υπάρχει σε εξέλιξη η δημιουργία ενός πιο σύγχρονου δικτύου δημοσίων μεταφορών, που σκοπό έχει την ευκολότερη χρήση και μετακίνηση των πολιτών. Σε εφαρμογή είναι ήδη η περιφερειακή στάση λεωφορείων στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Μακάρειο Στάδιο, που συνδέει διαφορετικές περιοχές μεταξύ τους. Υπάρχει σε εφαρμογή και η εφαρμογή «ΠΑΜΕ» για τα λεωφορεία όπου αναγράφονται οι διαδρομές και ο χρόνος αναμονής των λεωφορείων για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Οι νέες στάσεις, τα συχνά δρομολόγια, οι ακριβείς χρόνοι στις διαδρομές και τα ποιοτικά οχήματα είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα συμβάλουν ώστε ο πολίτης να εμπιστευτεί και να χρησιμοποιεί τα λεωφορεία με προφανή οφέλη τη δραστική μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, την ψυχική υγεία των οδηγών και τη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.